Ögretim Üyesimiz, Kaynastir Projesi’ni Uygulama Aninda Bakanlara Tanitti

Ögretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca, ögrencileri ve teknik ekibi ile Inovasyon Türkiye 2014’ te 8 proje ile Teknokente gelistirilen ürünleri ve üniversite inovasyon projelerini yatirimci ve girisimcilere tanitti.

Yrd. Doç. Dr.  Yunis Karaca ve teknik ekibi tarafindan gelistirilen Teknokent Projelerinden olan Kaynastir Projesi’nin Sivas’ta uygulamasi aninda Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz ve Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce’ye Ögretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca tarafindan özellikleri ve yenilikçi yönleri konusunda bilgi verildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca, Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz ve Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce’nin Sivas ta TOKI de baslayan bu uygulamayi begendiklerini, çalismayi ülkeye ciddi faydalar saglayacak nitelikte bulduklarini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca, Teknokentte gelistirilen ve yönetmelikle tüm Türkiye’de zorunlu hale getirilen projenin tüm yeni bina ve sitelerde uygulanma sürecine girdigini belirterek Teknokentte gelistirilen ve Sivas Belediyesi Tarafindan TOKI binalarinda ilk defa örnek uygulamasi baslatilan projeyi, Sivas Belediyesi daveti ile Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz ve Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce’nin ziyaret ettigini, proje ilk üreticisi olarak ziyaret aninda Bakanlarimiza bilgi vermek üzere kendisinin de davet edildigini ve bilgiler verdigini belirterek proje ile ilgili su açiklamalarda bulundu: “Çalisma çevreci ve ekonomiye saglayacagi ciddi kazançlar ile ragbet görmektedir. Çalisma sayesinde Tokat, Bursa, Istanbul’dan sonra Sivas’ta da binalarda uygulanmaya baslayacak.

Vatandaslar artik atik, cam, plastik, kagit ve pil, hatta atik yaglari kolaylikla evinden tek bir tusa basarak ayiracaktir. Böylece Atiklar kaynaginda ayrismis olacaktir. Atiklari Ayristirma isini Ögretim Üyemiz Yunis Karaca ve teknik ekibinin gelistirdigi, patentini aldigi robotik çalisan  konteyner yapmaktadir. Üniversitemiz binalarinda da düsünülen bu teknoloji sayesinde insanlar ÇÖP kovalarina gitmeden, hatta kapak açma zahmeti bile olmadan kolaylikla çöplerini ekonomik degeri olan türlerine (cam, plastik, kagit vs.) kolaylikla ayirabilecektir. Sistem kendini yikayan ve kokuyu Çatidan tahliye eden otomasyonu ile daha hijyenik çevre saglamasi ile Bakanlarimizdan tam not almistir. Ayrica sistem gösterisli kanal teknolojisi ile binaya uyumlu modern bir yapi seklinde mimariye siklik kazandirmaktadir. Her Açidan hayata kolaylik, modernlik ve hijyenik ortamlari olusturan proje ekonomik olaraktan geri dönüsüm kazancini 15%  ten 95 % ‘e çikarmasi ile de ülke ekonomisine 5 milyar Tl üzerinde bir kaynagi sadece atiklardan getirmektedir.”

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 03 Aralık 2014, Çarşamba / 1463 defa okundu.

Etiketler : DPU, Kütahya, Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca, Kaynastir Projesi,