DPÜ’de Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinliği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinliği kapsamında sergi, panel ve sema gösterisi düzenlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Hacı Bektaş Veli'yi Anma Etkinliği gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültemizin Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Kütahya milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Âlim Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Muammer Gavas, Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, İslami İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Çelik, Alevi-Bektaşi Kanaat Önderi Ali Aker, akademik ve idari personellerimiz ve davetliler katıldı.

Konuşmalar öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler’in “Bizi biz yapan değerlerin kökleşmesinde önemli görevler üstlenen, Allah’a duyduğu güçlü aşk ile tüm insanlığı şefkat, birlik, beraberlik, hoşgörü ve sevgiyle kucaklayan Hacı Bektaş Veli ile tüm gönül erenlerini, rahmetle, saygıyla yâd ediyorum. Mekânları cennet, makamları âli olsun. Bu kutlu topraklardaki kardeşliğimizin mayası sevgidir, saygıdır. “Bir olalım, iri olalım, diri olalım.” diyerek gönüllere taht kuran Hacı Bektaş Veli misali yolu sevgiden geçen herkesi, şahsınızda tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum” şeklindeki telgrafı konuklara okundu.

Kütahya Bölgesinde Hacı Bektaş Veli Düşüncesinin Tarihi adlı serginin açılışı ve Ali Güven Dede'nin okuduğu Birlik Duası ile başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti. Alevi ve Bektaşi geleneğinin Anadolu'ya yayılışı ve bugünkü durumundan söz eden Ali Aker'den sonra etkinliğin selamlama konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Kâzım Uysal, bu etkinliğin Üniversitemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Hacı Bektaş Veli'yi andıktan sonra şunları söyledi:

Bizim muhatap olduğumuz insanlar Anadolu insanları. Sünnisi, Şiisi, Anadolu’da bin bir renk var. Elimizi vicdanımıza koyup düşünelim. Nedir bu şiddet? Dolayısıyla eğer biz kendi kardeşimize kem dil kullanır olmuşsak o zaman sıkıntı bizdedir. Horasan erenleri, Hacı Bektaş Veli bu uslübu benimsediği için Anadolu Türkleşmiş, Anadolu savaşmadan İslamlaşmıştır. İnsanları ötekileştirmekle, gruplara ayırmakla bir kere yaratılışa aykırı hareket ediyoruz demektir. Dünyada milyarlarca insan var. Her birinde ayrı bir damga ve mühür var. Hiçbir insan diğer bir insanla aynı değildir. Parmak izlerimiz, dokularımız, seslerimiz farklı. Allah ferttir. Onu göstermek için de her varlığa ayrı bir damga koymuştur. Bu bir yaratılış gerçeği iken biz nasıl olur da insanlardan bizim gibi düşünmesini bekleyebiliriz. Kimsenin elinde Allah’a daha yakın olduğunu ölçecek bir metre yoktur. İçimizde Allah’a daha yakın kim var? Allah içimizden hangimizi daha çok seviyor?

İslamiyet bu coğrafyada kalplerde taht kurmuştur. Bu da Horasan erenlerinin kullandığı metod sayesindedir. Dünya üzerinde zulüm üzerine kurulan hiçbir medeniyet devam etmemiştir. Hiç Allah ayrım yapıyor mu? Sen inanıyorsun sen inanmıyorsun. Sen beni seviyorsun sen beni sevmiyorsun. Böyle bir ayrım yok değil mi ? Allah’ın ayrım yapmadığı bir dünyada biz insanları neden ayırıyoruz. Elimizden gelse su içirmeyeceğiz ekmek yedirmeyeceğiz. O zaman sıkıntı bizde. Horasan erenleri kardeşliği, birlik beraberliği bu topraklara adeta tohum gibi ekmiştir. Anadolu baharda açan birbirinden farklı çiçeklerdir. Anadolu dünyanın merkezidir köprüsüdür. Doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tam bir köprüdür. Medeniyetin beşiğidir Anadolu.

Rektörümüzün ardından Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa Güney, katılımcılara hitap ettiği konuşmasında şunları söyledi:

Hacı Bektaş Veli'nin ifade ettiği düşünceler günümüzde insan hakları olarak tanımlanan kavramlarda kendini göstermektedir. Örneğin din, dil, ırk, mezhep gözetmeksizin herkes kanun önünde eşittir. Bunu sağlayabilen devletler de gelişmiş devletlerdir. Mültecilerde gördüğümüz gibi bütün dünyayı bıraksak Orta Avrupa’ya yığılacak. Neden? Çünkü insanlar orada bu temel ilkeleri uygulayabilmişler. Bizim vatandaş olarak yapmamız gereken bunu sağlamaktır. Etkinliği düzenlediği için üniversitemize ve rektör hocamıza, katılan herkese çok teşekkür ediyorum dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Aşık Abdullah Aksevi, bağlamasıyla beraber katılımcılara deyişler okudu. 

Etkinliğin Horasan Erenleri Düşün - İnanç Geleneği ve Hacı Bektaş Veli başlıklı ve Prof. Dr. Kâzım Uysal'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel bölümünde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Demir, Ordu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sadullah Görkem, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Medine Sivri ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Muvaffak Eflatun, Horasan erenlerinin inancını benimseyenler ve Hacı Bektaş Veli hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinlik semah gösterisinin ardından ödül töreni ile sona erdi.

Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler tarafından gönderilen telgafın tamamını okumak için tıklayınız.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Temmuz 2021, Pazartesi / 1688 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler