Kütahya Güzel Sanatlar MYO’da Kadınlar Günü Etkinlikleri

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü konu alan panel ve sergi düzelendi.

Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü temalı panel ve sergiye ev sahipliği yaptı.

Germiyan Yerleşkesi'ndeki MYO binasında düzenlenen etkinliğin panel kısmı MYO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

KGSMYO öğretim üyesi Öğr. Gör. Mülkiye Kerkük'ün şiiriyle başlayan panelde ilk sözü Fen Edebiyat Fakültemizin öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Dingeç aldı.

DİNGEÇ: HAREM OSMANLI DEVLETİ'NİN ÖMRÜNÜ UZATMIŞTIR

Konuşmasını Osmanlı'daki harem kültürüne ayıran Doç. Dr. Emine Dingeç, "Osmanlı kadını hareme girmemiş batılı oryantalistler tarafından erotizm çağrışımıyla tasvir etmişlerdir. Bunu değiştiren batılı kadın seyyahlar olmuştur. Çünkü onlar hareme girme şansı elde etmişlerdir. İlk olarak İstanbul'un fethinden sonra Eski Saray'da kurulan Harem, daha sonra Topkapı Sarayında oluşturulmuş, Kanuni dönemindeki genişlemeye bağlı olarak devletteki etkisini arttırmıştır" dedi.

Haremi bir eğitim yuvası olarak görmenin önemli olduğuna değinen Dingeç, "Ayrıca padişahın ailesine dahil olamayan kadınlar da ağalarla evlendirilir ve sancakları yöneten beylerbeyi olan ağalar ve eşleriyle saray kültürü korunurdu. Günümüzde harem kötü çağrışımlarla yansıtılsa da, harem sistemi Osmanlı Devletinin ömrünü uzatmıştır" dedi.

"TOBB'DA HAVAYA KALKAN İLK KADIN ELİ KÜTAHYA'NINDI"

Kütahya Ekspres Gazetesi Sahibi Semra Sarıışık Tozaraydın ise konuşmasında yaşam öyküsüne yer verdi ve gazetecilikle çok küçük yaşlardan itibaren ilgilendiğini ifade etti.

Gazeteciliğin hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu ve babasının gazeteci kimliğine gösterilen saygıyı görünce bu alanda uzmanlaşmaya yöneldiğini söyleyen Tozaraydın, "Gün oldu, Ticaret Odası'na üye olmam gerekti. Bir süre sonra da başkanlık seçimleri yapılacaktı. Seçimden kısa süre önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bir toplantısında havaya kalkan eller arasında hiç bir kadının olmaması Türkiye'de gündem olmuştu. Böyle bir dönemde Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevi erkek üyelerin çoğulukta olduğu bu kurumda bana verildi. Bu kadınların her alanda olduğu gibi bu alanda temsili için de oldukça önemliydi" diye konuştu.

ALTINSOY: KADIN BİNLERCE YIL ÖNCE DE İKİNCİ PLANDAYDI

Heykeltıraş Mustafa Kemal Altınsoy ise konuşmasına, "4.5 milyar yıllık dünyada yaklaşık 1.5 milyon yıldır insanlık var. Bizim ömrümüz bu süreler içinde çok küçük bir döneme denk geliyor. İnsanlık tarihinde erkeklerin ev dışında yaptıkları işlerin maddi bir boyutu varken evdeki kadının işinin maddi boyutu yoktu. Bu da kadınları ikinci plana atıyordu" diyerek başladı.

"Cumhuriyet döneminde önemli işler başarmış olan pek çok kadın var elbette. Ben ise bir heykeltıraş olan Sabiha (Ziya) Bengütaş'ı araştırmanızı isterim" diyen Altınsoy. "Aristokrat bir aileden gelmiş olması elbette erkek egemen bir ülkede kendine kimi kapıları açmıştır. Ancak bu onun başarısını gölgelemez" ifadelerini kullandı.

Panelin sonunda konuşmacılara KGSMYO Müdürü Doç. Dr. Eda Taşçı tarafından hediyeler sunuldu. Panelin ardından katılımcılar Fuaye Alanı'nda açılan karma sergiyi gezme şansı elde etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 05 Mart 2019, Salı / 2105 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler