İlahiyat Fakültemiz İhtisas Kütüphanesi Önemli Kitap Bağışlarıyla Zenginleşiyor

Ömer Özekmekçi’nin ailesi yedi yüz yetmiş kitap ve yüzü aşkın el yazma notlarını Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi İhtisas Kütüphanesi’ne bağışladı.

Ömer Özekmekçi'nin Özgeçmişi: Kütahya’nın âlim şahsiyetlerinden olan Ömer Özekmekçi, 1930 yılında Emet’in Hamam mahallesinde doğdu.  Babası Ekmekçilerden Hüseyin Bey, annesi Keşkekçilerden Habibe Hanım’dır. Anne tarafı üç yüz yıllık Emet Çarşı camisinde imamlık yapan bir ailedir. İlk eğitimini mahalle mektebinde tamamlayan Ömer Bey, on bir yaşında hafız oldu. 1948 yılında Ortaokulu Tavşanlı’da okudu. Sınıf arkadaşlarından biri Orhan Günşiray’dır. İmkânsızlıklar nedeniyle liseye devam edemedi ve 1950 yılında Merzifon’da daha sonra Mehmet Dumlu Hoca ile izmir’de askerlik vazifesini tamamladı.

1952 yılında terhis oldu. Askerden döner dönmez Mısır’a gitti. Kahire El-Ezher Üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Kurra Hafızlar Mustafa İsmail, Şeyh Abdulfettat Şaşai ve Abdulbasıt Abdussamet’in yakın arkadaşı olan Ömer Bey, el-Ezher’de Tefsir ve Fıkıh okudu.  Aynı yıllarda Güzel Sanatlar Akademisi’nde hat eğitimi aldı.

Kaleme aldığı hatlardan biri şu Hadis-i Şerif’tir. “Ulüvvü’l himmeti mine’l imân” “Himmetin yüceliği imandandır.”

Bu yıllarda Hac vazifesini yerine getirdi. Eğitimini tamamladıktan sonra Aynü’ş-Şems Üniversitesi’nde 1964-1967 yılları arasında Öğretim Görevlisi olarak Tefsir ve Fıkıh dersleri okuttu. Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na hususi olarak Türkçe dersleri verdi.

1967 yılının Aralık ayında Emet’e döndü. 1968 yılının Ekim ayında Habibe Hanım’la evlendi. İyi bir eğitim almasına rağmen alanıyla ilgili bir iş bulamadı. Dört dil bilen bir muallim olmasına rağmen diploma denkliği alamadı ve 1968 yılında Etibank’ta işçi olarak çalışmaya başladı. 1972-73-74 yıllarında Emet Çarşı camisinde fahri olarak vaazlar verdi.

 Etibank Müdürü yer altında çalışmasına razı olamadı ve yanında memur olarak görev verdi. Ömer Bey, on sekiz yıl bu kurumda çalıştıktan sonra 1986 yılında emekli oldu. Emeklilik sonrası eğitim ve hukuk gibi alanlarda bilirkişi olarak çalıştı. Emet tapu kayıtlarını ve bazı el yazmalarını okudu.  Çeşitli ısrarlara rağmen Emet dışına çıkmayan Hafız Ömer Bey, birçok Tefsir yazmıştır. Mehmet Sadi ve Hüseyin adlı iki evlat sahibi olan Hacı Hafız Ömer Özekmekçi Bey, 10 Ocak 2015 tarihinde Emet’te vefat etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 19 Ekim 2016, Çarşamba / 2392 defa okundu.

Etiketler : dpü, kahramanmaraş,

Bu Kategorideki Diğer Haberler