DPÜ’den Yeşil Enerji Deneyimini Dünyayla Paylaşıyor
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), yenilenebilir ve yeşil enerji alanında destek alan iki önemli projede yer alarak uluslararası alanda ses getiren bir başarıya imza attı.
DPÜ, Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme Programı kapsamında iki projeden destek aldı.
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak, bilgi transferi, sürdürülebilir kalkınma ve akademik yenilikçilik alanlarına temas eden bu projelerin DPÜ’nün küresel görünürlüğünü artırması öngörülüyor.
Avrupa Birliği’nin merkezi olarak fonladığı Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme Programı (CBHE) kapsamında desteklenen bu projelerden ilki olan GreenBUILD: Ukrayna için Yeşil ve Enerji Verimli Yapı Çözümleri başlıklı projede koordinatör kurum olan DPÜ, Avrupa Komisyonu’nun merkezi çağrılarında Türkiye’den nadiren elde edilen bir başarıya ulaştı. Proje; savaş sonrası yeniden yapılanma sürecindeki Ukrayna’da çevre dostu, iklim dayanıklı ve sürdürülebilir yapı çözümleri geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yeşil bina mühendisliği yüksek lisans programı, eğitim laboratuvarları ve açık erişimli dijital modüller oluşturulması hedefleniyor.
İtalya, İsveç, Estonya ve Türkiye’den üniversitelerin yer aldığı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Küresel Geçit Stratejisi ile doğrudan örtüşen bu projede üniversitemizde görev yapan Prof. Dr. Oktay Şahbaz, Prof. Dr. Cengiz Karagüzel, Prof. Dr. Kaan Erarslan, Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Şengül, Öğr. Gör. Vehbi Onur Demirciler ve Dr. Öğr. Üyesi Dilcu Gönül yer alıyor.
DPÜ’nün ortak olduğu READ: Yenilenebilir Enerjide Uluslararası İş Birliği başlıklı ikinci proje ise 752 bin 488 Avro toplam bütçesiyle Erasmus-EDU-2025-CBHE-Strand-2 başlığı altında destekleniyor. Somali, Tanzanya, Malavi, İtalya ve Türkiye’den sekiz üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum, koordinatör SIMAD University liderliğinde; Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Capital University of Somalia, Mogadishu University, University of Dar es Salaam, St. Augustine University of Tanzania ve University of Malawi’nin katılımıyla yürütülüyor.
Proje, Sahra Altı Afrika’da yenilenebilir enerji alanında kapsayıcı ve dönüştürücü yükseköğretim modelleri geliştirmeyi; yenilikçi müfredat tasarımları ve sanayiyle uyumlu eğitim programlarıyla bölgenin araştırma kapasitesini artırmayı hedefliyor. Üniversitemiz de kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusundaki bilgi birikimini uluslararası platformlara taşıyarak konsorsiyumun eğitim-araştırma altyapısına önemli katkılar sunmaya hazır olduğunu kanıtlamış oldu.
DPÜ’nün READ proje ekibinde ise Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Dilcu Gönül, Dr. Öğr. Üyesi Onur Koşar, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Olcay, Dr. Öğr. Üyesi Samet Giray Tunca, Arş. Gör. Kaan Can Akbaba ve Arş. Gör. Fatma Gönüllü yer alıyor.