DPÜ’den Yaratıcı Kültür Endüstrileri ve Genç Girişimciler Projesi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, KGSMYO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi’nin açılış etkinlikleri kapsamında panel ve sergiye ev sahipliği yaptı.

DPÜ’de Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi için açılış töreni düzenlendi.

Rektörlük binamızda düzenlenen etkinliklere Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Barosu Başkanı Av. Ahmet Atam, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Kırbaç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Şahmurat Arık, GSF Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, KGSMYO Müdürümüz ve projenin koordinatörü Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ile müdürlüğün Proje Eğitim Daire Başkanı Emire Cete, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, il müdürleri, akademik ve idari personelimiz, protokol üyeleri ve öğrencilerimiz katıldı.

DOÇ. DR. YAZKAÇ: ÖĞRENCİLERİMİZ YENİLİKÇİ MODELLERLE YARATICI ESERLER ÜRETECEK

Etkinliğin Kırmızı Salon'da düzenlenen panel bölümünde açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Pınar Yazkaç, projenin ayrıntıları ve Kütahya Güzel Sanatlar MYO'nun bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar hakkında şunları söyledi:

Bu projeyle 21. yüzyılda Kütahya şehrinin taşıdığı zengin kültürel mirasa genç girişimci gözüyle bakarak gençlerin kültür ve sanat alanında yenilikçi modellerle yaratıcı ürün ve eser üretme becerilerinin geliştirilmesi amaçlıyoruz. Özgün, yenilikçi ve sürdürülebilir rol model olacak bir kültür endüstrisi tasarımıyla deneysel atölye çalışması gerçekleştirerek ortaya somut ürünler çıkması da hedeflerimiz arasında. Projeden yararlanacak 25 öğrencimizi staj dönemindeki son sınıf öğrencilerimiz ile yüksek lisans yapan başarılı gençlerimiz arasından seçerek hem onların tasarım gücünden faydalanacak hem de eğitim hayatlarına maddi katkı sunmuş olacağız.

PROJENİN FARKLI ALANLARDAN PEK ÇOK ÇIKTISI OLACAK

Kütahya Valiliği, Kütahya İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Kütahya Porselen'in paydaşı olduğu bu projede gençlerimize girişimciliği aşılayarak kültür ve sanat alanında yenilikçi modellerle yaratıcı eser üretme becerilerini geliştireceğiz. Ayrıca bu projenin hem sergi, tasarım yarışması, panel atölye çalışmalarının düzenlenmesi, 3 bildiri yazılması gibi akademik çıktıları olacak hem de katalog, dijital platform, internet sayfası, farklı tekniklerde özgün eser üretimi, Aizanoi Antik Kenti için hediyelik eşya tasarımı, dijital tasarım ve sanayide üretilecek ürün prototipi geliştirme, üniversite sanayi iş birliği ile ortak üretim yapabilme gibi fiziki ve dijital çıktıları olacak.

Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projemize maddi ve manevi destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürümüz Sayın Dr. Ziya Taşkent Beyefendi ve Telif Hakları Proje Eğitim Daire Başkanı Sayın Av. Emire Cete Hanımefendi’ye, Başkent Üniversitesi YAKEM'den projemize danışmanlık hizmeti veren Dr. Erman M. Demir’e, projemizin ana sponsoru ve ortağı Kütahya Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sema Güral Sürmeli Hanımefendi başta olmak üzere Kütahya Porselen A.Ş.'nin tüm çalışma ekibine, projemizin fikir babası NG Kurucu Başkanımız Sayın Nafi Güral Beyefendiye de çok kıymetli fikirlerinden dolayı sonsuz teşekkürler ediyorum. Son olarak lansmana emeği geçen tüm hocalarımıza öğrencilerimize ve idari personelimize emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. 

PROF. DR. UYSAL: BU PROJE DPÜ'YE ÇOK İYİ GELECEK

Doç. Dr. Yazkaç'ın ardından bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal ise çok önemli bir proje için bir araya gelindiğini kaydederek şunları söyledi:

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi sanata ve sanatçıya verdiği destekle öne çıkan ve bunu fiilen de ispat eden bir üniversitedir. Geçmişte fakülte ve meslek yüksekokulumuzun faaliyetleri, sanata ve sanatçıya verdiğimiz değerin delilidir. Ben bu projede emeği geçenlerden başta Pınar Hocam'a Telif Hakları Genel Müdürlüğümüze, Sema Hanım özelinde özel sektörden tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje DPÜ'ye çok iyi gelecek.

"DEVLETİN BEKASI İÇİN SANATA VE SANATÇIYA DEĞER VERMEK GEREKİR"

Sanat bir milletin hayat damarıdır ve bu anlamda sanat çok önemlidir. Biz kadim medeniyetimizi ileriye taşımak istiyorsak, gençlerimizin ecdadıyla barışık olmasını ve gurur duymasını istiyorsak, mutlaka sanatın diline, sanatın anlatımına önem vereceğiz. Bu anlamda projeyi çok değerli görüyorum. Meramınız neyse, en iyi ve en kalıcı anlatma yolu sanattır. Hafızalara kazınmanın yolu sanat ve sanatçıdır. Medeniyetimizin istikbale taşınmasını istiyorsak, eğer milletimizin güçlü, devletimizin beka bulmasını istiyorsak sanata ve sanatçıya değer vermek zorundayız. 

Biz bir eğitim kurumuyuz. Gençlerimizin sanat ve sanatçıyla iç içe olmasını istiyoruz. Sanatla uğraşan insan kötülük duygularını atan insandır. Sanat insanın içerisinde güzelliklerin dışa yansımasıdır. Bütün gençlerimizin ilgi alanı neyse mutlaka bir sanata yönlenmeleri lazım. Böylelikle gençlerin şiddetten uzak olacağına, ince ruhlu olacağına inanıyorum. Kütahya'nın havası, suyu, şartları sanatçı yetiştirmeye uygundur. Kütahya’da yetişen binlerce sanatçı var. Adeta her evde bir sanatçı var; Herkesin bir sanat geçmişi var. Sadece Kütahyamızda iki tane UNESCO Yaratıcısı İnsan Hazinesi Ödülü almış sanatçımız var. 

Kütahyamız sanat alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nda. Bu bizi artıya geçiren potansiyelimiz. Üniversite olarak da bu uygun iklime destek vereceğiz. İnşallah Kütahya’yı sanatla, sanatçıyla özdeş hâle getireceğiz. Eserler üretecek, bu eserleri tüm dünyaya duyuracağız. Sanat eserlerini maddi kazanca da dönüştürmek ve böyleye sanatçıyı desteklemek istiyoruz. Ürettiği eserin paraya dönüştüğünü gören sanatçı da sanata olan ilgisini, gayretini arttıracaktır. Bütün sanatçı arkadaşlarımızın desteğiyle DPÜ olarak Kütahya’ya değer katacağımıza inanıyorum. DPÜ sanat ihraç eden bir üniversite olacak ve böylelikle kadim kültürümüze en iyi hizmeti yapmış olacağız. Ben bu duygu ve düşüncelerle panelin ve projenin hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

DR. TAŞKENT: ÜNİVERSİTELERLE ÇALIŞMAK BİZİ ÇOK MUTLU EDİYOR

Rektörümüzün ardından söz alan Dr. Ziya Taşkent ise Müdürlük görevini yürüttüğü Telif Hakları Genel Müdürlüğünün çalışma alanlarından söz ederek şunları söyledi:

Eğer telif hakları hukuki bir şemsiye altında korunmazsa üreten kişi üretmekte cesur davranmayacak, yaptığı eserin korunmayacağını düşünecek ve yaratıcılığı o oranda sekteye uğrayacak. Ortaya konan sanat eserleri estetik değer taşıdığı gibi ekonomik bir değer de taşıyor. Bakanlık olarak bizi en çok mutlu eden ve en çok beraber olmaktan memnun olduğumuz kesim üniversitelerdir. Üniversiteler bilimsel olarak ortaya koyan akademik olarak çerçeveyi çizen ve planlayan, insan yetiştiren kurumlardır. 400 küsur başvuruda Bakanlığımız 68 tane projeye destek verdi.

"TÜM KÜTAHYALILAR BU PROJENİN BİR PAYDAŞI"

Kütahya’ya özgü başka yerlerde olmayan özellikler var. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında olan bir şehir. Burası tescilli bir sanat şehri. Ortaya konan ürünün markalanması halinde vitrinde kendine yer bulma ihtimali artıyor. Bunu sadece kendinize ait rafta sergilerseniz ekonomik bir döngüye girmemiş sanat eseriniz olmuş olur. Bu işin endüstri kısmı da burada devreye giriyor. Önce ulusal sonra ulus aşırı erişiminin sağlanmasını arzu ediyoruz.

Kültür Bakanlığına çok sayıda başvuru olur. Ancak bunların çoğunda tek bir kurumun varlığı söz konusudur. Burada dengeli bir paydaş yapısının olması çok değerli. Çok paydaşlı sahiplenmenin daima iyi sonuç verdiğini gördük. Burada da bu bileşenlerin sağlandığını görüyoruz. Kütahya’nın toprağında o sanatçı ruh var. Kütahyalı tüm hemşehrimiz bu işin paydaşı. Burada iyi sonuç çıkacağını beklemek gerçekçi bir beklenti olur. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yakın vadede arzu ettiğimiz güzel sonuçları gururla izleyeceğimiz neticeler alırız. Şimdiden başarılar diliyor hepinize teşekkür ediyorum.

Protokol konuşmalarının ardından panel bölümüne geçildi. Doç. Dr. Pınar Yazkaç'ın yönetiminde gerçekleşen panelde Sema Güral Sürmeli, projeye nasıl katıldığını anlattıktan sonra genç girişimcilere önerilerde bulundu. Emire Cete bu proje başta olmak üzere bakanlığın projeleri nasıl desteklediğinden söz etti. Yaratıcı kültür endüstrisinin dünyadaki yeri ve öneminden söz eden Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim üyelerinden Dr. Erman Demir'in ardından söz alan projede görevli GSF akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ali Aycan Gürbüz ise öğrencilerimizin bu proje kapsamında nasıl kazanımlar elde edeceğinden bahsetti.

Katılımcılara teşekkür belgesi ve çini vazonun hediye edildiği panelin ardından Fuaye Alanı'ndaki sergiye geçildi. Sergiye katılan sanatçılar ve öğrencilerimiz, eserlerini protokol üyelerine anlatma olanağı buldular.

ETKİNLİKLER AKŞAM DA DEVAM ETTİ

Etkinliğin üniversitemizin dışında gerçekleşen bölümünde ise protokol üyeleri ilk olarak NG Müzesi'ni ziyaret etti. Projenin tanıtım yemeği için Gülümser Hatun Termal Hotel'de düzenlenen etkinliğe ise Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Şahmurat Arık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Kırbaç, protokol üyeleri projede görev alan personelimiz ve davetliler katıldı.

Proje ekibine teşekkür belgelerinin sunulduğu törende kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Kâzım Uysal, emeği geçen tüm hocalarımıza, öğrencilerimize ve idari personelimize teşekkür ettiğini söyledi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Haziran 2022, Perşembe / 1657 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, kültür ve turizm bakanlığı,

Bu Kategorideki Diğer Haberler