Dr. Öğr. Üyesi Ay Polonya’da Uluslararası Sergi Açtı
Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Resul Ay’ın paydaşlarından biri olduğu ’Taşıyamayacağımız Şeyi Tasarlamak’ başlıklı uluslararası sergi, Polonya’da sanatseverlerle buluştu.
Dr. Öğr. Üyesi Resul Ay, Polonya'da iki sanatçı ile ortak uluslararası sergi açtı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Resul Ay’ın katılımıyla hazırlanan ve uluslararası düzeyde iş birliğiyle hayata geçirilen “O projektowaniu tego, czego nie sposób unieść / Taşıyamayacağımız Şeyi Tasarlamak” başlıklı sergi, 24 Haziran 2025 tarihinde Polonya’daki Jan Kochanowski Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin çağdaş sanat mekânı ARTLAB – Galeria Level 2’de ziyarete açıldı. Sergide, Türkiye’den Resul Ay’ın yanı sıra Polonyalı sanatçılar Wojciech Domagalski ve Maciej Zdanowicz’in eserleri yer aldı.
Sergi; savaşın fiziksel olduğu kadar duygusal, dilsel ve görsel boyutlarına da dikkat çeken çok katmanlı bir yaklaşımı izleyiciyle buluşturdu. Sergide yer alan eserler, Gazze’de yaşanan insani kriz, Ukrayna’daki savaşın yıkıcı etkileri ve küresel ölçekteki adaletsizlikler gibi güncel meselelere sanatsal bir bakış sunuyor. Aynı zamanda sanatın estetik bir biçimden çok etik bir ifade alanı olarak işlev gördüğüne işaret eden bu sergi, sanat aracılığıyla uluslararası sessizliğe karşı bir duruş sergilemeyi amaçlıyor. DPÜ adına Polonya’ya davet edilen Dr. Öğr. Üyesi Resul Ay, sergi kapsamında bir ay boyunca Jan Kochanowski Üniversitesinde sanat ve tasarım öğrencileriyle yoğun bir atölye süreci yürüttü. Sergide yer alan çalışmalar, bu atölyeler sırasında üretilen süreç odaklı üretimlerin bir yansıması olarak da değerlendirildi.
Bu sürecin öğrenci ürünleri ise 3 Temmuz 2025’te aynı galeride açılacak başka bir sergiyle izleyicilerle buluşacak. Sergide yer alan eserlerden elde edilecek gelir, savaş ve şiddet mağduru topluluklara destek sağlayan Folkowisko Vakfı ve Nahaczów Sınırötesi Eğitim Merkezi’ne bağışlanacak. Sanatçılar, bu yönüyle yalnızca sanatsal değil, insani bir dayanışma çağrısı da yapmayı amaçlıyor. Sergi metni, Judith Butler, Susan Sontag, Ariella Azoulay ve Achille Mbembe gibi çağdaş düşünürlerin fikirlerinden ilham alarak sanatın tanıklık, empati ve farkındalık yaratmadaki rolünü görünür kılmayı hedefliyor.
Etkinliğe ilişkin ayrıntılı bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:
https://ws.ujk.edu.pl/zaproszenie-wernisaz-o-projektowaniu-tego-czego-nie-sposob-uniesc/