Kütahya’yı Kültüre ve Sanata Doyuran Festival Sona Erdi
Kütahya kültürünün en önemli eserlerinin sergilendiği 3. Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali bugünkü etkinliklerle son buldu.
Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali Hezar Dinari Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerin ardından Frigya Vadileri gezisi ile sona erdi.
Üniversitemizin de düzenleyicileri arasında bulunduğu ve Kütahya kültürünün en önemli eserlerinin sergilendiği festival, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören başta olmak üzere Kütahya protokolünün önde gelen isimlerinin katıldığı törenle açılmıştı.
İKİNCİ GÜNDE İKİ PANEL DÜZENLENDİ
Atölye çalışmaları ile başlayan festivalin ikinci günü öğleden önce ve sonra yapılan iki panelle devam etti.
Anikya Çini Yönetim Kurulu Başkanı Necla Anıl'ın yönetiminde başlayan günün ilk panelinde Doç. Fatih Karagül, Dr. Öğr. Üyesi Cemalettin Sevim ve Öğr. Gör. Berrin Kaymak Karagül, Çanakkale seramikleri ve Seramik Park konularında hazırladıkları sunumlarla katılımcılara bilgi verdiler.
Günün ikinci paneli yine Necla Anıl yönetiminde ve Kütahya çiniciliği üzerine yapılan konuşmalarla gerçekleştirildi. Günün ikinci panelinde Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral, Dr. Öğr. Üyesi Belgin Demirsar Arlı ve Dr. Öğr. Üyesi Vedat Kacar konuşmacı olarak yer aldılar.
Festivalin ikinci günü Öğr. Gör. Mürşit Cemal Özcan'ın raku fırını açılışı ile son buldu.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI, SERGİLER, PANELLER
Festivalin üçüncü ve dördüncü günde gerçekleşen pek çok etkinlikle Kütahya adeta kültüre ve sanata doydu.
Festivalin üçüncü günü atölye çalışmaları ve Osmanlı'dan günümüze kadın kıyafetleri konulu panellerle başladı. Lale Görünür ve Cemile Gül'ün konuşmacı olduğu bu panelin bir diğer konusu üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yazkaç'ın konuşmacı olduğu Kütahya iğne oyalarıydı. Yazkaç'ın sunumunu Kütahya Olgunlaşma Enstitüsünün iğne oyaları sergisi izledi. Bu sergiye Kütahya Çinilerinin Özgün Baskı Tekniğine Yansımaları ve öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Birnaz Er'in kişisel sergisi eşlik etti.
KELEBEK ETKİSİ SERGİSİNE BÜYÜK İLGİ
Festivalin dördüncü günü de atölye çalışmaları ve açık oturumla başladı.
Prof. Dr. Nejat Bilgen, Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen, Öğr. Gör. Aydan Birdevrim ve Öğr. Gör. Ahmet Nejat Birdevrim uzmanlık alanlarında sunumlar gerçekleştirdiler. Konuşmacılar. Panel sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.
Panelin ardından Öğr. Gör. Aydan Birdevrim, festivalin düzenleyicisi olan akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Birnaz Er'e yazarı olduğu Anadolu Kapı Tokmakları kitabını hediye etti.
Etkinlik, "Kelebek Etkisi" Kütahya Çini ve Seramik Sergisi'nin açılışı ile sürdü. Sanatseverler tarafından büyük ilgiyle karşılanan serginin açılışına Kütahya Jandarma İl Komutanı J. Alb. Tayfun Dündar da katıldı. Dündar, eserleri incelerken eser sahiplerinden de çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarının müzik dinletisiyle etkinliğin dördüncü günü son buldu.
SON GÜN FRİGYA VADİLERİ GEZİSİ
3. Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali'nin son gününde Frigya Vadileri Gezisi düzenlendi.
Akademisyenlerimiz öğrencilerimiz ve panel konuşmacılarının katıldığı gezide Kütahya'nın tarih ve turizm merkezleri hakkında bilgi verildi.
Beş gün boyunca düzenlenen etkinliklerle Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer alan Kütahya'nın bu unvanı ne kadar hak ettiğini kanıtlayan Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali gelecek yıl çok daha geniş kapsamlı bir festival olması dilekleriyle sona erdi.