Üniversite-Sanayi işbirliği Kapsamında “Mineral Atlası” Yayınlandı

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanımız ve Mineral Atlası’nın Yazarı Prof. Dr. Yaşar Kibici KÜMAŞ Manyezit Sanayi A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında eğitim, öğretim ve kültür faaliyeti olarak desteklenen ve basılan Mineral atlası “Atlas of the minerals” hakkında açıklamalarda bulundu.

Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanımız ve Mineral Atlası’nın Yazarı Prof. Dr. Yaşar Kibici şunları söyledi: “Kitabımızın özelliği; dizayn ve mineral çeşitliliği açısından ülkemiz ve dünya jeoloji literatüründe çok önemli bir boşluğu doldurmuştur. Mineral atlasının amacı, jeoloji, madencilik ve gemoloji sektöründe çalışan tüm kişilerin atlas içinde verilen mineral örneklerinden yararlanarak mineralojik özelliklerinin tanımlanmasında gereksinim duydukları konularda yardımcı olmaktır. 436 sahife ve 1000 mineralden oluşan atlasın hazırlanmasında özellikle minerallerin doğada bulunuş çeşitliliğine ve tanıtıcı olabilecek fiziksel özelliklerinin belirtilmesine özen gösterildi.”

Mineral atlası, esas itibariyle ağırlıklı olarak doğada en çok rastlanan mineralleri resimlemek ve genel bilgilerini vermek üzere hazırlandı. Hazırlık aşamasında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında bulunan minerallerden özellikle yararlanıldı diyen Prof. Dr. Yaşar Kibici sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dolayısıyla Üniversitemizde yer alan tüm mineraller de arşivlendi. Bunun yansıra Afyon Kocatepe Üniversitesi, Comenius Üniversitesi (Bratislava-Slovakya), MTA gibi seçkin kurumlar ile arazi resimlerinde ve özel koleksiyonlarda yer alan minerallere de atlasta yer verildi. Atlasın hazırlanmasında ayrıntılardan kaçınıldı, jeoloji, madencilik ve süstaşları (gemoloji) sektöründe ön plana çıkan minerallerin genel özelliklerinin verilmesine özen gösterildi. Mümkün olduğunca sadelik ve öz ifadeler tercih edildi.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 01 Şubat 2016, Pazartesi / 4713 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler