DPÜ’de İlk Hasat Sevinci

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından, üreticileri teşvik etmek amacıyla Kütahya Merkez’e bağlı Geven köyünde atıl vaziyetteki 180 dönümlük araziye ekilen yağlık ayçiçeği ve tıbbi aromatik bitkiler için hasat dönemi başladı.

DPÜ tarafından, atıl vaziyetteki alana ekilen bitkiler hasat edilmeye başlandı.

Fen Edebiyat Fakültemizin Biyoloji bölümünün öncülüğünde Kütahya il merkezine bağlı Geven köyünde bulunan ve üniversitemize ait 180 dönümlük arazide Ağustos başında başlayan çalışmalarla atıl vaziyetteki alana yağlık ayçiçeği ile kekik, ekinezya, aynısefa, lavanta, papatya ve ada çayı gibi tıbbi aromatik bitkiler ekilmiş ve yetiştirilen bitkilerin fidelerinin istekte bulunan köylülere ücretsiz olarak dağıtılacağı duyurulmuştu.

Ekilen ürünlerin hasadına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, DPÜ'nün Kütahya'da tarımın daha da gelişmesine öncülük yaptığını ifade ederek "Üniversitemizin başlatmış olduğu tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi gayet başarılı bir şekilde gerçekleşti. Şu an hasat zamanı. Buraları ekeli çok olmadı. Özellikte ada çayının üretimi güzel gelişti. Aroması çok güzel. Bu üretim sadece üniversitede kalmayacak. Ektiğimiz tüm bitkiler, tüm Kütahya'ya yayılacak. Üniversitemiz buna öncülük edecek" dedi.

Çalışmalara Biyooji bölümümüzün verdiği katkıya değinen Prof. Dr. Kâzım Uysal, "Güzel bir başlangıç oldu. Bu güzel başlangıç devam edecek. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Biyoloji bölümümüzdeki arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Çok emekleri geçti. Aynı zamanda araştırma yapıyorlar. Arazimiz geniş. Buraya yağlık ayçiçeği de ektik. O da çok başarılı geçti. Bu alanda ayçiçeği yoktu. Gelecek yıl, bu zamanlar hangi ürün güzel olmuşsa onu ekip halkımıza göstererek ve sahiplenmesini sağlayarak yolumuza devam edeceğiz. DPÜ Biyoloji Bölümü bu bölgede hem tıbbi aromatik bitki hem de arı yetiştirecek. Üretilen ürünler şifa ve gelir olacak" diye konuştu.

Bereketli bir üretim mevsim geçirmenin sevincini yaşadıklarını belirten DPÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Topal ise şöyle konuştu:

Şimdi hasat zamanı. Üreticilerimiz bu an için bir yıl, hatta nadasa kalan yerler için iki yıl beklerler. Biz 20 yıldır ekilmeyen büyük bir alana ayçiçeği ve tıbbi aromatik bitiler ektik. Rektörümüzün de söylediği gibi, bizim hedefimiz tıbbi aromatik bitkiler. Çok güzel ve bereketli bir sezon yaşadık. Yaklaşık 100 dekarlık bir alandan ortalama 30 ton yağlık ayçiçeği bekliyoruz. Bugün emeklerimizin karşılığını aldığımız bir gün.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 19 Eylül 2022, Pazartesi / 1701 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü fen edebiyat fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler