DPÜ’de Evliya Çelebi’yi Yeniden Okumak Sempozyumu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Evliya Çelebi’yi Yeniden Okumak Disiplinlerarası ve Çok Boyutlu Yaklaşımlar başlıklı sempozyum gerçekleştirildi.

DPÜ’de Evliya Çelebi'yi Yeniden Okumak Disiplinlerarası ve Çok Boyutlu Yaklaşımlar Sempozyumu düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcımız ve İlahiyat Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. İsmail Yalçın, sempozyumda bildiri sunan akademisyenler, personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Açılış oturumunda konuşma yapan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, "Bu anlamlı bilimsel etkinliğin, şehrimizin tarihî ve kültürel mirasının daha iyi anlaşılmasına önemli katkılar sunacağına inanıyorum" ifadesiyle başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Kütahyamızın yetiştirdiği en önemli tarihî şahsiyetlerden biri olan Evliya Çelebi, seyahatleri, gözlemleri ve eserleriyle yalnızca yaşadığı döneme değil, günümüze de ışık tutan eşsiz bir kültür hazinesidir. Onun hayatını ve eserlerini farklı disiplinlerin bakış açısıyla yeniden değerlendirmek, geçmişimizi daha derinlikli anlamamıza ve kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmamıza imkân sağlayacaktır.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak tarihî ve kültürel mirasımızı bilimsel çalışmalarla yaşatmayı, şehrimizin değerlerini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirilen sempozyumun, akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız arasında yeni fikirlerin gelişmesine, bilimsel paylaşımın güçlenmesine ve Evliya Çelebi’nin mirasının farklı yönleriyle ele alınmasına vesile olmasını temenni ediyorum.

Bu kıymetli organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen akademisyenlerimize, bilim insanlarımıza ve katkı sunan herkese teşekkür ediyor; sempozyumun verimli tartışmalara, yeni araştırmalara ve kalıcı bilimsel kazanımlara kapı aralamasını diliyorum.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın oturum başkanlığında başlayan birinci oturumda, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 'Payitahtın Görkemi, Nil’in Işığı: Evliya Çelebi’de İstanbul ve Kahire', Prof. Dr. Hayati Develi, 'Es-seferu Kıt'atun mine's-sakar: 17. Yüzyılda Yol ve Yolculuk Hâlleri', Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, 'Bir Haritacı Olarak Evliya Çelebi ve Haritaları Üzerine Mülahazalar' ve Prof. Dr. Turan Gökçe, 'Seyyah ve Mukayese: Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Mukayeseli Anlatım Üzerine Bir Değerlendirme' başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Açılış oturumunun ardından başlayan ve farklı oturumlar hâlinde sürdürülen sempozyumda toplam 5 oturumda 21 bildiri sunuldu. Bildirilerde Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si ışığında Kütahya’nın tarihi, kültürel ve edebi mirası, seyahatnamede yer alan coğrafi ve sosyolojik unsurlar ile Türk dili ve edebiyatına katkıları geniş bir yelpazede ele alındı. Ayrıca Evliya Çelebi'nin eserlerindeki folklorik ögeler ve tarihi şahsiyetler bilim insanları tarafından detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Sempozyumun kapanış oturumunda Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Arif Kolay değerlendirme konuşmalarını gerçekleştirdi. Etkinlik, sempozyuma katkı sunan akademisyenlere ve tüm konuşmacılara teşekkür edilmesi ve katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 11 Ekim 2026, Pazar / 40 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler