DPÜ’de Şair Şeyhi Sempozyumu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Kütahya tarihinin önemli figürlerinden olan ve Hekim Sinan olarak da bilinen Şair Şeyhî’yi konu alan Şair Şeyhî Sempozyumu adlı etkinlik gerçekleştirildi.

DPÜ’de Şair Şeyhî Sempozyumu düzenlendi.

İlahiyat Fakültemizin Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyum açılış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcımız ve İlahiyat Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. İsmail Yalçın, Kütahya İl ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kütahya İl Müftüsü İrfan Açık, protokol üyeleri, akademisyenlerimiz, personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. İsmail Yalçın, "Bugün 'Şehir Değerlerini Tanıyor' sempozyumlarının dördüncüsünü düzenlemiş bulunuyoruz. Şeyhî, Klasik Türk Edebiyatı'nın kurucularından ve divan şiirini etkilemiş büyük şairlerden biri. Bizler şehrimizin değerlerini tanıtacak yeni sempozyumlar için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Evliya Çelebi Sempozyumu için çok yakında araştırmacılara duyurularımızı yapacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Prof. Dr. Yalçın'ın ardından kürsüye gelen ve Şair Şeyhî'nin torunlarından olan Hüsnü Olçar, 'Şair Şeyhî Sinan'dan Hüsnü Olçar’a' başlıklı metni okudu ve kendisinin Şair Şeyhî ile olan ailevi bağına dair bilgiler verdi. Zekeriya Ünal ve Dr. İrfan Açık’ın teşekkür konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, "Kütahya ilim ve irfan şehri. Bu isimleri hem şehrimize hem de ilim dünyasına tanıtmak ve bu kişilerle ilgili akademik çalışmalar yapmak gibi bir görevimiz var, bunu da en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bugün de çok değerli bir bilgini sempozyumun konusu yapıyoruz. Hem bir şair hem bir tabip hem de bir İslam alimi, tasavvuf büyüğü" ifadeleriyle başlayan konuşmasında Harname'den kıtalar okudu ve şunları söyledi:

Şeyhî bu eserinde, "Arzularınız ve gerçekler arasında bir makas açılırsa kulağınızdan da olursunuz” der. Bu hikayelerle hem topluma hem de yöneticilere mesajlar vardır. İlim yolculuğu peşinde çok yol almış ve birçok İslam aliminden icazet alan Şeyhî'ye bu sıfatı, Hacı Bayram Veli vermiştir.

Bu sempozyum sayesinde Kütahya'ya bu değerleri bir kez daha hatırlayacağız ve gençlerimize hatırlatacağız. Buraya katılan bütün gönül dostlarına, paydaşlarına, katkı veren herkese teşekkür ediyor, sempozyumun verimli geçmesini diliyorum. Bizler de inşallah bu sempozyumların devamını getirerek ilim insanlarının ve değerlerimizin tanınmasında öncü olacağız. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

Protokol konuşmalarının ardından açılış konferansı için kürsüye gelen Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve İlahiyat Fakültemizin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, sempozyumun düznlenmesine emek veren herkese teşekkürlerini sundu ve konuşmasında sempozyumların bilimsel yaşamdaki yeri, Şeyhî'nin edebi eserleri, hekimlik becerisi, yaşadığı dönemin koşulları ve Şeyhî'nin yaşam öyküsünde yer alan ve düzeltilmeye muhtaç noktalardan söz etti.

Açılış konferansının ardından sempozyuma maddi ve manevi katkı yapan kişilere teşekkür belgeleri takdim edildi, sonrasında ise sempozyum oturumlarına geçildi. Fakültemizin amfisi ve konferans salonunun ev sahipliği yaptığı oturumlarda 35 akademisyen 33 bildiri sundu.

Sempozyumun birinci günü, Prof. Dr. Alim Yıldız’ın oturum başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Prof. Dr. Ayşe Nur Sır Dündar ve Prof. Dr. Melek Dikmen'in konuşmacı olarak katıldığı değerlendirme oturumuyla sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 03 Mayıs 2025, Cumartesi / 66 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler