DPÜ’nün Projesine TÜBİTAK 1002 Kapsamında Destek
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Arife Yurdakul tarafından hazırlanan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Hızlı Destek-A programı kapsamında destek kazandı.
DPÜ akademisyeni Doç. Dr. Arife Yurdakul’un projesi, TÜBİTAK tarafından destek almaya layık bulundu.
Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arife Yurdakul tarafından hazırlanan Dental Uygulamalara Yönelik Hekzagonal Bor Nitrür Nano Plaka (h-BNNS) Takviyeli Kalsiyum Oksit İle Kısmi Kararlaştırılmış Zirkonya (Ca-PSZ) Kompozitlerinin Geliştirilmesi başlıklı proje TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek-A kapsamında destek almaya uygun bulundu.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Arife Yurdakul, “Kalsiyum oksit ile kararlaştırılmış zirkonya seramikleri ve Hegzagonal Bor Nitrür Nano tabakaları içeren (Ca-PSZ/h-BNNS) kompozitlerinin literatürde ilk kez geliştirilerek üretilecek. Bu alanda mühendislik özelliklerinin açığa çıkarılması ve dental uygulamalar için blok formunda üretilerek Ca-PSZ/h-BNNS kompozitlerinin implant üretimine yönelik işlenebilirlik karakteristiklerinin belirlenmesi de projenin hedefleri arasında. Geliştirilecek Ca-PSZ/h-BNNS kompozit dental bloklar, hem ülkemiz hem de mevcut market / literatür için yeni bir ileri teknoloji malzemesi olacağından, bu kompozitlerin ayrıntılı yapı ve özellik ilişkisi de değerlendirilecek" dedi.
Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve hedefleri kapsamında, sağlık alanında yeni ileri teknoloji malzeme olanaklarının araştırılmasında bir artış olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yurdakul, projenin Ar-Ge bazlı yeni ürünlerin üretilmesine katkı sağlamasının yanında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimi alan bir öğrencinin üreteceği tezle alana bilimsel katkı sunacağını da ifade etti.
Söz konusu projenin, çıktılarının diş hekimliği ve biyomühendislik gibi çoklu disiplinlerden veya disiplinlerarası araştırmacılarla oluşturulacak bir ekiple yüksek bütçeli TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı projelerine de öncülük etmesi bekleniyor.
REKTÖRÜMÜZDEN TEBRİK MESAJI
DPÜ'de yürütülen projenin destek kazanmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, kazanılan desteğin üniversitemiz adına büyük bir başarı olduğunu kaydederek şunları söyledi:
Doç. Dr. Arife Yurdakul ve çalışma arkadaşlarını, TÜBİTAK'tan kazandıkları destek dolayısıyla kutluyorum. Bu önemli proje, diş hekimliği ve biyomühendislik gibi farklı disiplinleri bir araya getirmesinin yanına konusu itibariyle de sadece ülkemiz değil, dünya çapında dental uygulamalarda yeni bir çığır açacak potansiyele sahip.
Doç. Dr. Yurdakul ve ekibinin bu başarıları, Üniversitemizin araştırma geliştirme alanındaki hedefleri doğrultusunda da önemli bir adım teşkil etmektedir. Proje ekibine bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim.