DPÜ’ye İlk Kez NATO-SPS Proje Desteği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin yürütücülerinden biri olduğu Enerji Depolama Cihazları için Yüksek Entropili Borür Malzemeler başlıklı proje, NATO Barış ve Güvenlik için Bilim Programı’ndan (NATO-SPS) destek almaya hak kazandı.

DPÜ’nün yürütücülüğündeki proje, NATO’dan destek aldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin paydaşlarından biri olduğu ve Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hasan Göçmez’in proje koordinatörü olduğu Enerji Depolama Cihazları için Yüksek Entropili Borür Malzemeler (High-Entropy Boride Materials for Energy Storage Devices) başlıklı proje, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı (NATO-SPS) kapsamında destek almaya hak kazandı. Üniversitemizin tarihinde NATO-SPS desteği alan ilk çalışma olma özelliği taşıyan proje, hem bilimsel hem de uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunacak.

Projede, Prof. Dr. Hasan Göçmez’le birlikte DPÜ Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Tuncer ve Dr. Ögr. Üyesi Hülya Biçer ile Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Emre Erdem ve projenin uluslararası ortağı Ukrayna Ulusal Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Iurii Bogomol ile Doç. Dr. Levgen Solodkyi yer alırken Türkiye Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ar-Ge Teknoloji Direktörlüğü de ilettiği destek mektubuyla projeye katkıda bulundu.  

REKTÖRÜMÜZ PROJE EKİBİNİ MAKAMINDA AĞIRLADI

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, proje ekibini makamında kabul ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Projeyle ilgili açıklama yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Göçmez, 36 ay ve 400 bin avro bütçeyle desteklenen proje amacının, dünyanın en büyük bor rezervine sahip olan Kütahya’da bor tabanlı yüksek katma değer yaratacak enerji depolama cihazları için yüksek entropili borür malzemeleri araştırmak ve geliştirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Göçmez, son zamanlarda yapılan çalışmalarda bu malzemelerin sahip oldukları çoklu element birleştirmeleri sayesinde yüksek termal, mekanik, elektronik ve kimyasal kararlılık gibi üstün özellikler gösterdiğini kaydederek kataliz, enerji depolama ve yapısal malzeme uygulamalarında kullanımının önem kazandığını söyledi. Göçmez, ayrıca proje ortağı olan Ukrayna Ulusal Teknik Üniversitesi ile Proje Tabanlı Mevlana Programıyla 2016 yılında başlayan iş birliğinin, TÜBİTAK ve NATO-SPS projeleriyle devam etmesinin uluslararası iş birliklerinin sürdürebilirliği açısından örnek teşkil edeceğini belirtti.

PROF. DR. KIZILTOPRAK: BOR İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DPÜ’NÜN ÖNCELİKLERİ ARASINDA

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, proje ekibini bu önemli başarılarından dolayı tebrik ederek “Ülkemizde bulunan bor rezervlerinin yarısından fazlasının Kütahya’da bulunması nedeniyle bor ile ilgili çalışmalar Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin öncelikli alanları arasındadır. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı destekleriyle üstün özelliklere sahip bor ürünleri üzerinde çalışmalara olanak sağlayacak alt yapıyı üniversitemizde kurmaktayız. Bu laboratuvarlarda ortaya çıkacak çalışmalarla bölge ve ülke ekonomisine faydalı olacak bor ve bor tabanlı malzemelerin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlamaktayız. Benzer kapsamda NATO-SPS programı tarafından desteklenen projenin, hem enerji depolama cihazlarının teknolojik gelişimine katkı sağlayacak hem de üniversitemizin uluslararası arenada tanınırlığını ve bilimsel saygınlığını artıracaktır” dedi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 31 Aralık 2024, Salı / 925 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler