DPÜ’den Türkiye-Tunus İlişkileri Konulu Panel ve Sergi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde, Kütahya il protokolü ve T.C. Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan’ın katılımıyla düzenlenen Geçmişten Günümüze Türkiye-Tunus İlişkileri Paneli ve Tunus&Türkiye Ortak Miras Rotası Sergisi gerçekleştirildi.
DPÜ'de Geçmişten Günümüze Türkiye Tunus İlişkileri Paneli ve Tunus & Türkiye Ortak Miras Rotası Sergisi düzenlendi.
Rektörlük Kırmızı Salon ve Fuaye Alanı'nda gerçekleşen etkinliğe Kütahya Valisi Musa Işın, Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Hava Er Eğtitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya İl Jandarma Komutanı, J. Kd. Alb. Vedat Kültür, Kütahya İl Emniyet Müdürü Osman Elbir, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinliğin panel bölümünde açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Tunus benim akademik hayatımda önemli bir yere sahiptir. Tez danışmanlığını yaptığım ilk doktora öğrencim Tunusluydu. Öğrencilerimden bazıları şu anda farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tunus’ta TİKA Temsilcisi olarak da görev yapmış ve orada bulunmaktan büyük mutluluk duymuştum. Tunus, Türkiye ve İslam medeniyetiyle çok iyi ilişkileri olan, İbn-i Haldun’ların yaşadığı, Ukbe bin Nafi’nin ordularını hareket ettirdiği, İslam’ın ilk üniversitelerinin kurulduğu bir ülke. Tunus, Kanuni Sultan Süleyman ve Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis sayesinde İslam medeniyetini koruma ve bugüne kadar sürdürme şansı buldu. Yine Sultan II. Abdülhamit, Tunus’a özel bir önem vermiş ve Tunuslu Hayrettin Paşa’ya sadrazamlık görevi vererek, Tunus’un kıymetli insan kaynağından yararlanmıştır.
PROF. DR. KIZILTOPRAK: TUNUS'LA KARDEŞLİĞİMİZİN HER ALANDA SÜRMESİNİ DİLİYORUZ
Mimar Sinan, İstanbul’daki kent siluetini Şam’da, Medine’de, Tunus’ta, kısacası Osmanlı’nın yönettiği bütün şehirlere taşımıştır ve bu şehirleri siluet bakımından kardeş şehirler yapmıştır. Bugün bizler de bu mimari anlayışla bu ülkelerin siluetlerini, kimliklerini ve aidiyetlerini korumasını arzu ediyoruz. Bize düşen bir katkı varsa onu sağlamaya hazırız. Biz, Tunus’la akademik alandaki kardeşliğimizin ilelebet sürmesini, mümkün olan her alanda iş birliği yapılmasını ve orada yeni Tunuslu Hayrettin Paşa’lar, Barbaros’lar yetişsin istiyoruz. Biz Tunus’u ve tüm Akdeniz coğrafyasını yakından takip ediyoruz. Akdeniz’in çevresi yeniden müreffeh olması spor, sanat, eğitim alanında yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz. Suriye’den Tunus’a kadar tüm Akdeniz coğrafyasındaki tüm ülkeler tam istiklaline kavuşacak ve aydınlık günlere ulaşacaktır. Sayın Valimize ve sayın büyükelçilerimize teşrifleri için teşekkür ediyorum. Kıymetli konuşmacılarımıza ve konuklarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, yaptığı konuşmada Türk ve Tunus kültürleri arasında güçlü bir bağ olduğunu vurgulayarak “Tunus bizim coğrafyamızda gittiğimizde kendimizi evimizde hissettiğimiz bir mekân. Akademik kariyerimde tezimi Orta Doğu İslam ülkelerini araştırma üzerine yaptım ve Türkiye'nin Tunus'la olan ilişkilerinden dolayı Kuzey Afrika'yı ve Orta Doğu - Arap bölgesini tanıma olanağı buldum" dedi. İyi bir diplomasinin toplumu yakından tanımanın önemini vurgulayan Ahmet Misbah Demircan, bir bölgeyi iyi tanımak için o bölgedeki kültürü, inanç biçimlerini ve yaşam tarzını bilmenin gerekli olduğunu hatırlattı ve bu tutumun da ilişkilerdeki devamlılığı sağlayacağını söyledi.
Geçmişte Türkiye'nin Çad ve Senegal Büyükelçiliği görevini yürüten Ahmet Kavas da Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerinde son yıllarda yakalanan ivmeye değindi ve Tunus - Türkiye ilişkilerinin diğer ülkelerle ilişkilere örnek olduğunu kaydetti.
Açılış töreninin ardından Rektörlük Fuaye Alanı'nda Öğr. Gör. Adem Dönmez tarafından hazırlanan Tunus&Türkiye Ortak Miras Rotası İllüstrasyon Sergisi'nin açılışı yapıldı.
Etkinliğin ikinci bölümünde gerçekleştirilen Geçmişten Günümüze Türkiye Tunus İlişkileri Paneli'nde farklı disiplinlerden akademisyenler, iki ülke arasındaki ilişkleri uzman oldukları alanlar özelinde ele alarak iki ülkenin gelecekte yapabileceği ortak çalışmalar hakkında görüşlerini sundular.