DPÜ’de Lavanta Hasadı Zamanı

DPÜ Tavşanlı Yerleşkesinde 2022 yılından bu yana bahçe düzenleme çalışmaları kapsamında yetiştirilen lavantaların bu yılki hasadı yapılarak yağları çıkarıldı.

DPÜ Tavşanlı Yerleşkesi'nde yetiştirilen lavantaların hasadı yapılarak yağı çıkarıldı.

Eylül ayı başında biçilen lavantalar, Evliya Çelebi Yerleşkemize getirilerek buradaki Kimyasal Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DPÜ KİMGEM) bulunan distilasyon cihazında işleme alındı. Distilasyon cihazında içinden sıcak buhar geçirilen lavantaların, buharın yoğuşturulması ve su ile ayrışması sonucunda yağı alındı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür, Tavşanlı MYO Müdürümüz Prof. Dr. İsmet Çelik ve DPÜ KİMGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Yenikaya yağ çıkarma işlemini yerinde izleyip üretim sürecine ilişkin bilgi alışverişinde bulundular.

DPÜ KİMGEM TÜM LAVANTA ÜRETİCİLERİNE HİZMET VERİYOR

Merkezin araştırmacısı olan DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Cengiz Yenikaya, Kütahya’da lavanta yetiştiren üreticilerin lavantaların yağlarının çıkartılmasında hizmet verdiklerini ve bu tip ürünler üzerinde daha ileri araştırmalar yapacaklarını belirtti.

Prof. Dr. İsmet Çelik ise Tavşanlı Yerleşkesi'nde oluşturdukları lavanta bahçesinin yerleşkemize görsel bir güzellik katmasının yanı sıra, buradaki lavantaların yağını da çıkartarak ekonomik açıdan okullarına gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Isparta, Burdur, Denizli gibi illerimizde daha yoğun lavanta ekildiğini kaydeden Prof. Dr. Çelik, Kütahya’da yetiştirilen lavantaların iklimsel koşullar nedeniyle daha geç hasat edildiğini ve görsel güzelliklerini daha uzun süre sunduklarını ifade etti.

LAVANTALARIN TIBBİ TEDAVİLERDE KULLANILMASI ARAŞTIRILIYOR

Prof. Dr. Çelik, lavanta yağının baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarını hafifleten, kaygı ve depresyon tedavisinde yatıştırıcı etki yapan, akne, yara izi, egzama, sedef gibi cilt sorunlarını tedavi edici özelliği olduğunun bilindiğini hatırlatarak "Lavanta böcek ısırmaları, yanık ve kesik kaynaklı yaraları iyileştiren ve uyku kalitesini artıran bileşenler içeren bir bitki olduğunu biliyoruz ve bu nedenle lavanta yağının bilimsel uygulamalarla tıp alanında da kullanılması konusunda uzman kişi ve kurumlarla iletişim hâlindeyiz" dedi.

Prof. Dr. İsmet Çelik, konuşmasının sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek Tavşanlı MYO olarak öncelikli amaçlarının her alanda bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yapılan çalışmaları yakından izlediğini kaydederek "Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin tüm birimleriyle topluma hizmet etme görevini layıkıyla yerine getirmeyi sürdürüyor. Pek çok alanda kullanımı olan lavanta bitkisinin yetiştirilmesinden hasadına ve  hatta işlenmesine kadar emeği olan tüm personelimize teşekkür ediyorum" dedi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 26 Eylül 2024, Perşembe / 779 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü tavşanlı meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler