Aizanoi’de Afrodit ve Dionysos’un Yeni Heykel Başları Bulundu

Kazı çalışmaları DPÜ Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Aizanoi Antik Kenti’ndeki Penkalas Çayı’nda yapılan çalışmalarda gün ışığına çıkarılan Afrodit ve Dionysos heykel başlarının sayısı beşe yükseldi.

Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Afrodit ve Dionysos'un yeni heykel başları gün ışığına çıkarıldı.

Kazı çalışmaları DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen Aizanoin Antik Kenti, 2012 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Antik kentteki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Kütahya Valiliğinin desteğiyle, Gürok Turizm ve Madencilik A.Ş. ile Halk Yatırım sponsorluğunda sürdürülüyor.

Bu sezon kazı çalışmaları ağırlıklı olarak agora (çarşı) ve Koca Çay'da yapıldığını söyleyen Arkeoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Gökhan Coşkun, çayın üzerinde antik köprüler bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek "Bu alanda yaptığımız çalışmalar 2021 yılından beri sürüyor. Biz bu çayda Roma İmparatorluğu döneminden kalma 4 mermer köprünün var olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu 4 köprüden ikisinin restorasyonu yapıldı ve bugün ziyaret edilebilir hâle geldi." dedi.

"BAZILARI 2-3 METRE UZUNLUĞUNDAKİ HEYKELLERE AİT 100'Ü AŞKIN HEYKEL PARÇASI BULDUK"

Kazı çalışmasının sonlandırıldığı '3 No'lu Köprü' olarak adlandırılan yapının kalıntıları arasında çeşitli mermer bloklarla karşılaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Gökhan Coşkun, 3 gözlü olan bu köprünün büyük bir sel nedeniyle çökmüş olduğunu değerlendirdiklerini aktardı ve köprünün enkazının kazılması esnasında çok sayıda heykel parçalarını gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti. 

Bunlar arasında bazılarının daha önemli parçalar olduğunu anlatan Prof. Dr. Coşkun, şöyle konuştu:

Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu. Çayda bugüne kadar yaptığımız kazı çalışmalarında 100'ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının 2-3 metre uzunluğundaki heykellere ait olduğu anlaşılmaktadır. İlkini 3 yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları oldukça güzel korunmuş vaziyette. Yaptığımız kazı çalışmalarında, toplamda 2 Afrodit, 3 Dionysos heykel başını çıkarmayı başarmış olduk.

Heykellerin gövdelerinin ise birçok parça hâlinde bulunduğunu bildiren Coşkun, antik kentte geçen nisanda başlayan kazı sezonunu bu ay sonlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 11 Aralık 2023, Pazartesi / 943 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, Aizanoi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler