DPÜ’den Mustafa Kalyon’a Vefa, Saygı Paneli ve Sergisi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından Vakıflar ve Müzeler Haftası sebebiyle düzenlenen Kütahyalı merhum Vakıfçı Yazar Mustafa Kalyon’a vefa ve saygı olarak atfedilen panel ve serginin açılışı gerçekleştirildi.

Kütahyalı merhum Vakıfçı Yazar Mustafa Kalyon'a vefa ve saygı olarak atfedilen panel ve serginin açıldı.

Germiyan Konağı’nda gerçekleşen etkinliğe Kütahya Valisi Ali Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Baro Başkanı Av. Ahmet Atam, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Köse, Rektör Yardımcımız Şahmurat Arık, Kütahya Müftüsü Hüseyin Demirtaş, panelistler, il müdürleri ve davetliler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kütahya Güzel Sanatlar MYO Müdürümüz Doç. Dr. Pınar Yazkaç düşüncelerini "Değerli protokol, kıymetli misafirler bugün Vakıflar ve Müzeler Haftası münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz Vakıfçı Yazar Merhum Mustafa Kalyon’a vefa ve anma etkinliği olarak atfettiğimiz etkinliğe hepiniz hoş geldiniz" sözleriyle ifade etti.

PROF. DR. UYSAL: MUSTAFA KALYON SU GİBİ TEMİZDİR

Etkinlikte bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

Değerli protokol kıymetli misafirler. Bugün yine çok önemli bir etkinlikte bir aradayız. Merhum Mustafa Kalyon, yine merhum Ahmet Yakupoğlu’nun talebesi. Biz bu değerlere sahip çıkmaktan dolayı son derece mutluyuz, memnunuz. DPÜ olarak Kütahya’ya sahip çıkana sahip çıkmanın asli görevimiz olduğuna inanıyorum. Ahmet Yakupoğlu, Mustafa Kalyon gibi sanatçılarımızın birçok özelliklerini sayabiliriz. Mustafa Kalyon da Ahmet Yakupoğlu gibi suyla ve su medeniyetle ilgili çıkarımlar yapmış ve yazıya dökmüş. Dünyada en güçlü çözücü madde temizlik işlerinde kullanılan yegâne madde sudur. Su arındırır, temizler ve kendisi de temizdir. Ahmet Yakupoğlu ve talebeleri temizdir ve etrafına hep iyilik saçarlar. Bu özellikleri bende öne çıktı. İyi kalpli, iyi düşünen insanlar. Bir diğer husus çok mütevazidirler. Ben Kütahya’nın havasını suyunu içmiş biri olarak bu değerlere sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Umarım panelde merhum Mustafa Kalyon’u daha iyi tanıma fırsatı bulacağız. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyor, panelin verimli geçmesini niyaz ediyorum.

BARO BAŞKANI ATAM: KALYON BENİM İÇİN BABA YARISIYDI

Rektörümüzden sonra kürsüye gelen Kütahya Baro Başkanı Av. Ahmet Atam şunları söyledi:

Kütahya’ya mal olmuş, yaşantısıyla örnek olmuş, eserleriyle değer katmış böyle şahsiyetlerin anılmasına vesile olup ahde vefa gösterilmesi nedeniyle emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Rahmetli Mustafa Kalyon benim eniştemdi. Ben kendini hatırladığımdan bu yana baba yarısı anlamında amca dedim. Boşuna amca demedik, kendisini babamızın yarısı olarak görüp öyle demişiz. Kendisi takva sahibi bir insandı, tasavvuf ehliydi. Ben onu hiç asabi olarak görmedim, yüzünde hep bir tebessüm hali mevcuttu. Sohbetlerinde bulundum, bacak bacak üzerine attığını hiç görmedim. Yürüyüşü dahi yumuşak şekildeydi, yere sert şekilde basmazdı. Kendisi bende güler yüzüyle anımsadığım ve o şekilde yâd ettiğim bir insan. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Mustafa Kalyon’u rahmetle anıyorum.

KALYON: BABAMI AZ ANLATAYIM SİZ ÇOK ANLAYIN

Mustafa Kalyon’un oğlu Abdullah Rıdvan Kalyon ise duygularını şöyle ifade etti:  

Değerli protokol, hepiniz hoş geldiniz. Babam vefat ettiği zaman bizdeki anlayışla biz sadece mekan değiştirmiş oluyoruz. Babam benim sadece babam değil, arkadaşım, dostum, sırdaşım ve rakibimdi. Onun boşluğunu doldurmak kolay olmuyor. Babam ailenin tek evladı. Babamı benim yâd etmem çok zor, anlatmam daha da zor. Ben az söyleyeyim siz çok anlayın. Etkinlikle emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

VALİ ÇELİK: KÜTAHYA BİR VAKIF ŞEHRİ

Katılımcılara hitap ederken Kütahya’nın adeta vakıf cenneti olduğunu söyleyen Kütahya Valisi Ali Çelik ise “Burada bulunmamızın en büyük nedeni vefa ve saygı gibi gözükse de aslında bir sorumluluk. İlimiz çok ciddi bir vakıf şehri, her noktasında bir vakıf eseri var. Vakıf bilincini gücümüzün yettiğince herkese anlatmalıyız. Türkler vakıf ve imarethaneler konusunda dünyaya bir model sunmuştur. Ben tüm şehitlerimizi, vakıflaşma sürecinde emeği geçenleri rahmet ve saygıyla anıyorum. Bizlerin aslında burada bulunmasının en büyük nedeni vefa ve saygı gibi gözükse de aslında bir sorumluluk. Üzerimize düşen görevler ve sorumlulukların altını çizme gerekliliği bizleri bir araya getiriyor" şeklinde konuştu.

“Her insana bir yaşam borcumuz var” diyerek sözlerine devam eden Çelik, sözlerini “Bu sorumluluğu sağlayan temel dinamikte vakıflar. Umarım büyüklerimizin bıraktığı, bize sundukları o yolda, biz de devam ederiz” diyerek tamamladı.

PANELE DÖRT KONUŞMACI KATILDI

Protokol konuşmalarının ardından başlayan panelde ilk konuşmacı olan Prof. Dr. Atilla Batur, Ecdad Vakıflarının Günümüze Uyarlanması başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra kürsüye gelen Güzel Sanatlar Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, Türk Müzeciliğinde Eğitim ve Sonrası başlıklı konuşmasını yaptı.

Mercin'in ardından 2021 yılı Aizanoi Kazı Çalışmaları başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Coşkun kazı çalışmaları hakkında protokol üyelerini ve katılımcıları bilgilendirdi. Panelde son sözü alan Kütahya Müze Müdürü Sevgi Gürdal, Kütahya'da, ülkemizde ve dünyada bulunan müzelerden örnekler vererek Müzelerin Gücü adlı konuşmasını gerçekleştirdi.

Panelin ardından konuşmacılara protokol üyeleri tarafından hediye takdim edildi. Program sergi açılışı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 13 Mayıs 2022, Cuma / 944 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler