Domaniç Hayme Ana MYO’da Türk Bankacılık Sektörü Konferansı

DPÜ Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu, Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü Müdür Yardımcısı Ekonomist H. Erhan Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı Türk Bankacılık Sektörü başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

DPÜ’de Türk Bankacılık Sektörü Konferansı düzenlendi.

Domaniç Hayme Ana MYO Konferans Salonu’nda Domaniç Hayme Ana Bilim Kültür ve Sanat Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Erhan Gül, ortaöğrenimini Kütahya’da tamamladığını, konferans vesilesiyle Domaniç Hayme Ana MYO’nun misafiri olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Türk Bankacılık Sektörünü konu alan konferansta konuşan Erhan Gül, COVID-19 salgınının hem dünya ekonomisini, hem de Türkiye ekonomisini çok önemli ölçülerde etkilediğini bundan bankacılık sektörünün de etkilendiğini söyledi. Gül, ABD Merkez Bankası (FED) 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gittiğini kaydederek, “Küresel piyasaların odağında ABD Merkez Bankası FED’in toplantısı yer aldı. FED ülkedeki yüksek enflasyona karşı önlem almak amacıyla politika faiz oranını piyasa beklentileri paralelinde 25 baz puan arttırdı” şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşanan gelişmelerin ve savaşın piyasalara etkisi konusunda bilgiler veren Erhan Gül, “Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya askeri harekât başlatmasının ardından Rusya’ya yönelik açıklanan sert yaptırımlar piyasaların seyrinde belirleyici oldu. Petrol fiyatları, jeopolitik gelişmelerin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle son 8 yılın en yüksek düzeyini test etti. Güvenli yatırım araçlarına yönelimin etkisiyle altın fiyatları Şubat’ta son 9 ayın en hızlı aylık artışını kaydetti.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ 2021 YILINDA %11 BÜYÜDÜ”

Geçtiğimiz yıl boyunca süren güçlü büyüme ivmesini yılın son çeyreğinde de koruyan Türkiye ekonomisi bu dönemde zincirlenmiş hacim endeksine göre yıllık bazda %9,1 oranında büyüdü. Türkiye ekonomisi böylece 2020 yılındaki nispeten düşük büyüme performansının ardından 2021 yılında beklentilerle uyumlu olarak %11’lik büyüme hızına ulaştı.

Türk Bankacılık Sektöründe Eylül 2021 itibarıyla, 34 mevduat, 15 kalkınma ve yatırım, 6 katılım bankası olmak üzere toplam 55 bankanın faaliyet gösteriyor. Sektörün aktif büyüklüğü Aralık 2021 döneminde bir önceki yıl sonuna göre %50,9 artarak 9.213 milyar TL oldu. Toplam varlıklar içerisinde kredilerin payı %52, menkul kıymetlerin payı %16 ve zorunlu karşılıkların payı %8 olarak gerçekleşti. Mevduat %58 pay ile toplam yükümlülükler içerisinde en büyük paya sahipken, bankalara borçlar kaleminin payı %15 ve repodan sağlanan fonların payı %6 düzeyinde. Sektörün sermaye yeterliliği oranı ise Aralık 2021 döneminde %18,34 olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin mali yapısının güçlü olduğunun altını çizen Erhan Gül, Kur Korumalı Mevduat Sisteminin ekonomiye ve bankacılık sisteminin daha istikrarlı konuma gelmesi açısından zaman kazandırdığını da sözlerine ekledi.

Etkinliğin son bölümünde öğrencilerden gelen sorular cevaplandı. Konferansın ardından Domaniç Hayme Ana MYO Müdürü Öğr. Gör. Türkmen Kalkan, Erhan Gül’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, günün anısına bir çini tabak sundu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Mart 2022, Çarşamba / 692 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler