Aizanoi Kazılarında Herkül Heykeli Bulundu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin kazı çalışmalarını yürüttüğü Aizanoi Antik Kenti’nde baş kısmı olmayan Herkül heykeli gün yüzüne çıkarıldı.

Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazılarda başsız Herkül heykeline ulaşıldı.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Aizanoi Antik Kenti'ndeki Kocaçay'da (Penkalas) Üniversitemiz ve Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Yunan mitolojisinin tanınmış figürlerinden Herkül'ün mermerden yapılmış ve baş kısmı eksik olan heykeli bulundu.

Kazı çalışmalarında eş güdümlü sağlayan Fen Edebiyat Fakültemizin Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, ulaşılan bu önemli buluntuyla ilgili şöyle konuştu:

Penkalas çayındaki kazılarımız sürüyor. Çayın rıhtım duvarlarının büyük kısmı gün ışığına çıkarılmış durumda. Kazılar sürerken bir yandan da çay yatağında heykel parçaları bulmaya devam ediyoruz. Burası tarihi M.Ö. 3000'li yıllara dayanan içinde tiyatro, stadyum, Zeus Tapınağı ve Agora gibi tarihi yapılara sahip bir şehir. Daha önce Yunan mitolojisinde sağlık tanrısı olan Hygieia heykeline ulaşmıştık. Bunu aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit ile şarap tanrısı Dionysos heykellerinin baş kısımları izledi.

"MİTOLOJİNİN EN GÜÇLÜ VE EN TANINMIŞ FİGÜRLERİNDEN BİRİ"

Devam eden kazılarda bizi çok heyecanlandıran yeni bir esere daha ulaştık. Penkalas Çayının tabanına düşmüş bir mermer sunağı çıkarmaya çalışırken bunun yanında Yunan mitolojisinde 'Herakles' olarak bilinen yarı tanrı Herkül'ün arkeoloji literatüründe 'Dinlenen Herakles' olarak bilinen tiplemesi ile uyumlu bir heykel olduğunu anladık.

Bu eserin neden önemli olduğu sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Coşkun, “Herkül, Antik Yunan kültüründe tanrı olan Zeus'un, bir ölümlü olan Alkmene'den doğan oğlu. Bu yönüyle kayıtlarda yarı tanrı olarak geçse de bir süre sonra tanrılaşan, adına tapınaklar yapılan bir figür. Antik Yunan’da Herakles, Roma döneminde ise 'Herküles' olan adlandırılmış. Bugün halk arasında 'Herkül' olarak biliniyor. Mitolojinin en bilinen figürlerinden olan bu çok güçlü, yarı tanrı figürün heykelinin Aizanoi'de karşımıza çıkması bizim için büyük önem taşıyor.

"BİZİM İÇİN BİR BAŞKA İLK"

Eserin baş kısmının olmaması nedeniyle heykelin Herakles’e ait olduğunun nasıl anlaşıldığına da açıklık getiren Coşkun, “Her ne kadar baş kısmı bulunmasa da figürün üzerinde bir aslan postu olduğu net olarak anlaşılıyor. Buradan hareketle bu heykelin Herakles'i temsil ettiğini anlayabiliyoruz. Dünyanın pek çok yerinde karşımıza çıkan bu Dinlenen Herakles heykel tiplemesinin bir örneğine de Aizanoi'de ulaşmak kazı çalışmalarında yaşadığımız bir başka ilk oldu. Bu yüzden çok sevinçliyiz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Coşkun, sözlerini çaydan çıkarılan heykelin, arkeolojik incelemeye alındığını ve yapılacak incelemelerden sonra eserle ilgili tasarrufların belli olacağını belirterek tamamladı.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Aralık 2021, Cuma / 2433 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler