Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan Bir Kez Daha DPÜ’nün Gururu Oldu
DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, TÜBİTAK ve TÜBA 2020 ödüllerinin verildiği törende 2019 yılında yayımladığı Hazar Kağanlığı ve Etrafındaki Dünya adlı eseriyle 2020 TÜBA-TESEP Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, Türkiye Bilimler Akademisinin 2020 TÜBA-TESEP Ödülü'nü kazandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “TÜBA ve TÜBİTAK Ödülleri Töreni'ne; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Konsey üyeleri ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.
Fen Edebiyat Fakültemizin Tarih Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, 2019 yılında yayımladığı Hazar Kağanlığı ve Etrafındaki Dünya adlı eseriyle, üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı kapsamında TÜBA TESEP ödülüne layık bulunan üç yazardan biri oldu.
2019 yılında yayımlanan Hazar Kağanlığı ve Etrafındaki Dünya adlı eseriyle bu ödülü kazanan Prof. Dr. Özcan, 2018 yılında da Moğol-Rus İlişkileri adlı eseriyle aynı ödüle layık bulunmuştu.
ERDOĞAN: GENÇ BİLİM İNSANLARININ ÖDÜLLENDİRİLMESİ, GELECEKTEKİ ÇIĞIR AÇICI ÇALIŞMALARA KAPI AÇACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada "Türkiye’yi kendi vatandaşlarımız yanında dünyadaki tüm bilim insanları için de bir cazibe merkezi hâline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı vasıtasıyla 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacı çalışmalarını Türkiye’ye taşıdı” dedi.
Düzenlenen araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatları ile çocukları, bilim insanı olma ve girişimcilik konusunda geleceğe hazırladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST yarışmalarıyla gençlerimizi büyük bir heyecanla icat peşinde koşmaya teşvik ediyoruz. DENE-YAP teknoloji atölyelerinde genç yeteneklerimizi geleceğin mucit adayları olarak, yükselen teknolojilerle buluşturuyoruz. Nitekim son iki yılda 159 öğrencimiz, uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarından 144 madalya ve 8 mansiyon derecesi ile döndü” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstün yetenekli genç bilim insanlarının ödüllendirilmesinin gelecekteki çığır açıcı çalışmalara kapı açacağını vurguladı.
Bilim ve teknolojinin, insanlığın faydasına kullanılabildiği, başkalarına aktarılabildiği ölçüde kıymetli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir, elzem olan faydalı hâle gelmesidir. Sizlerin ortaya koyduğu bilimi, ürettiği teknolojiyi özgün ve değerli kılan işte bu hassasiyettir. Eğer ailenizden, kendinizden feragat ederek yürüttüğünüz, hayatınızı adadığınız çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa, o zaman şöyle oturup ne yaptığımızı bir düşünmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından düzenlenen ödül töreninde Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.