DPÜ’de İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Konferansı
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Prof. Dr. Şahmurat Arık’ın konuşmacı olarak katıldığı İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy konulu konferansa ev sahipliği yaptı.
DPÜ Eğitim Fakültesi tarafından İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy konulu konferans düzenlendi.
Mavi Salon'da düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Genel Sekreter Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Batur, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar, İslami İlimler ve Eğitim Fakültelerimizin dekanları, akademik ve idari personellerimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
ARIK: MEHMET ÂKİF'İN HÜRMETİNE 80 MİLYON AYAĞA KALKIYOR
Öğrencilerimizin İstiklal Marşımızın 10 kıtasını okuduğu etkinlikte söz alan Prof. Dr. Şahmurat Arık, "Doğadaki her şey muhafaza ediliyor ve bu her yerde görünüyor. Hafız ismine uygun hareket etmek için biz de bir şeyleri muhafaza etmeliyiz. Ahlakımızı ve imanımızı muhafaza etmeliyiz, hafız ismi bunu gerektiriyor. İhlas dediğimiz şey bu, Allah için hareket etmek. Mehmet Âkif gibi insanlarımız böyle hareket ediyordu. Allah’ın isimlerine layık davranınca Allah’ın isimleri de ona yardım etmektedir. Mehmet Âkif Ersoy’un yaşam felsefesi budur" dedi.
"İstiklâl Marşı yarışmasına başvuran şiirleri inceledim. İstiklâl Marşı'yla kıyaslamasak güzel şiirler ama kıyaslayınca tekerleme gibi" diyen Prof. Dr. Şahmurat Arık, "Peygamber efendimizin bir hadisi var. 'Ezan okunurken kulak kesilin, dinleyin ve lafları tekrar edin' diyor. Mehmet Âkif bunu bir adım ileri götürmüş ezan okunurken ayağa kalkıp bekliyor. Bitene kadar çok hasta olduğu son dönemlerde bile ezan sırasında oturuyor. Allah bu gün Mehmet Âkif'in bu hürmetine karşılık 80 milyon kişi Mehmet Âkif’e ve eserine ayakta eşlik ediyor. Sen bizim kelamımıza hürmet ettin diye senin eserin hürmet gördü, 80 milyon ayağa kalkıyor. Büyük Itri'yı biliyoruz değil mi. Hepimizin bildiği ve söylediği tekbir ve salavat Itri'nin bestesi. Tüm dünya biliyor. Tüm İslam âlemi onun getirdiği beste ile tekbir getiriyor. Itri'nin nasıl bir gönlü vardı, hep merak ettim. İstiklâl Marşı'yla övünüyoruz diye merak ettim ve araştırdım.
"DİYOR Kİ: BU ŞİİR BENİM DEĞİL, MİLLETE AİTTİR"
Konuşmasının bir bölümünde ABD, Fransa, Almanya, Çin, Hindistan, Mısır ve İngiltere milli marşlarından bölümler okuyan Prof. Dr. Arık, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
Diğer dünya devlet marşlarına baktım. Bizle kıyaslayınca nerede duruyor diye merak ettim. Dil hocalarımızdan yardım istedim. Neredeyse tüm marşlara baktım. Açık ara önde İstiklal Marşı'mız. Elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz. Diğer marşların ismi yok, hepsi 'milli marş', bizimki 'İstiklâl Marşı'. İstiklâl Marşı 571 kelime, içinde her şey var. Mehmet Âkif diyor ki, 'Bu şiir benim değil, bu millete aittir'. Biz nasıl bir milletiz ki, bu şiir bize nasip oldu.
UYSAL: MEHMET ÂKİF FEDAKÂRLIĞIN ZİRVESİ
Arık'ın ardından bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, "Esma 99 isimdir, Allah temizdir ve temiz olanı sever. Adildir, adil olanı sever. Rahimdir, rahim olanı sever. Bakınız Allah en çok kimi sever, bunu ölçmek çok kolay. Kim şahsında Esma’yı gösterirse Allah onu sever." dedi.
"Mehmet Âkif böyle bir şiiri nasıl yazdı" diye soran Uysal, "Demiş ya, 'Allah bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın' diye. O öyle bir şahsiyet ki fedakârlığın zirvesi. Kış günü paltosu yok. Ama İstiklâl Marşı'nın ödülünü almıyor. İşte Âkif bu. Allah gani gani rahmet eylesin" diyerek sözlerini tamamladı.