Simav’da Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Devam Ediyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülen Synaus ile Ankyra Sidera kentleri ve çevresinde başlayan arkeolojik yüzey araştırmaları devam ediyor.

DPÜ'nün Synaus ve Ankyra Sidera kentlerindeki kazıları sürüyor.

Fen Edebiyat Fakültemizin Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Erdinç başkanlığında yürütülen ve 2022 yılında Simav'da keşfedilen Synaus ve Ankyra Sidera kentlerinin çevresinde başlayan arkeolojik yüzey araştırmaları ilk sonuçlarını vermeye başladı.

"BÖLGENİN ÖNEMLİ ANTİK KENTLERİ OLMAYA ADAY"

Yüzey araştırmasına katılan tarihçi, jeolog, halkbilimci ve arkeologlardan oluşan araştırma grubu, Simav tarihine ışık tutacak çalışmalarına 2022 yılında Simav gölü havzası çevresinde başlamış, yürütülen çalışmalarda bölgenin kültürel ve arkeolojik zenginliklerinin önemli bir kısmı tespit edilmişti. 2023'te çalışma alanını genişleten araştırmacılar, çalışmalarını Simav’ın batısında, Simav Dağı ve Akdağ arasında kalan vadi yerleşimlerinde araştırmalar yürütüyorlar. Arazi çalışmaları sonunda tespit edilen kültür varlıklarına ilişkin bilgiler, Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirildikten sonra çeşitli akademik makaleler, bildiriler ve tezlerle bilim dünyasına duyurulacak. 

Bölgenin tarihi hakkında kısa bir bilgi paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Erdinç, "Simav ve çevresi antik dönemde Mysia Abbaitis olarak adlandırılan bölgede yer alıyordu. Günümüzde Simav Karşıyaka mevkisinde bulunan Synaus ve Boğazköy’de bulunan Ankyra Sidera kentleri araştırmamıza ek olarak ileriki yıllarda yapılacak ayrıntılı çalışmalarla bölgenin önemli iki antik kenti olmaya aday"dedi.

PROF. DR. KIZILTOPRAK: DPÜ BİR BÜYÜK ARAŞTIRMAYA DAHA ÖNCÜLÜK EDİYOR

Bölgedeki çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise şunları söyledi: 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi insanlık tarihine ışık tutacak bir büyük araştırmaya daha öncülük ediyor. Çalışmalardan gelen ilk bulgular bölgenin iki önemli antik kente ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Çalışmaların bugüne getirilmesine emek veren tüm araştırmacılara ve bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 04 Ekim 2023, Çarşamba / 968 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler