DPÜ’de Türkiye’de Üniversite Müzeleri ve Eğitime Katkısı Söyleşisi

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 18-24 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında üniversitemizde Türkiye’de Üniversite Müzeleri ve Eğitime Katkısı başlıklı bir söyleşi düzenlendi.

DPÜ, Türkiye'de Üniversite Müzeleri ve Eğitime Katkısı konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Ahmet Yakupoğlu Amfisi'nde düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Yardımcıları Aydın Börü ve Mustafa Demir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muammer Gavas, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, Özel Müzeler Şube Müdürü Mustafa Poyraz, personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Konuşmacıların özgeçmişlerinin okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mecin yaptı. Protokolü ve katılımcıları selamlayan Prof. Dr. Mercin, "DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi olarak güzel sanatların içeriği ve yapması gerekenler konusunda çalışıyoruz. Artık bünyemizde beraber çalışacağımız bir Müzeler Müdürlüğü var. Türkiye'de eşine az rastlanan bir yapı olan bu müdürlük sayesinde bünyemizdeki iki müzenin güzel sanatlar disiplini ile bilimsel faaliyetler yürütmeyi amaçlıyoruz. Hem Müzeler Haftası hem de bünyemizdeki iki müzeden birinin açılışının yapılacağı bu günde böyle bir söyleşi yapalım istedik. Hem müzemizin açılışında hem de söyleşinin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"TÜRKİYE'DE 370 ÖZEL MÜZE BULUNUYOR"

Konuşmacılardan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Müze kütüphane, sanat eserleriyle, güzel sanat eserleriyle, mimariyle, resimle bir arada olan insanların buluştuğu, konuştuğu ve eğitim fonksiyonlarını üstlenen bir yer. Böyle bakıldığında müze bugün her şeyin bir arada bulunduğu mekânların başında geliyor. Müzeler çocukların zorla götürüldüğü soğuk yerler değil. Sıcak samimi eğitim yapan sanat eseri üreten ve ilham olan müesseler olmaya devam ediyor. Biz de Türkiye olarak fena bir yerde değiliz. Şimdi 370 özel müzemiz bulunmakta. Dünyada pandemi dolayısıyla müzeler kapanırken bizim müze sayımız arttı. Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin üniversiteye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Özsoy, söyleşinin kendine ayrılan kısmında şunları söyledi:

Böyle güzel bir etkinlikte bir aradayız. Bir müzemizin açılışını bugün yapacağız. Bu tür müzeler eğitim için çok önemli. Okul dışı öğrenme ortamlarının sayısının ülkemizde çok hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Hem Levent Mercin hocamıza, hem de Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal’a şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin üniversiteye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

"MAYIS AYI EĞİTİM VE MÜZECİLİĞİN BULUŞTUĞU BİR AYA DÖNÜŞTÜ"

Fen Edebiyat Fakültemizin Arkeoloji Bölümünden emekli Prof. Dr. Nejat Bilgen, şöyle konuştu:

Burada olmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Müzelerle ilgili buluntuların bulunması ve duyurulması hususunda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Şu anda üniversitemizi kutluyorum. Müzeyi tekrar faaliyete geçirdikleri çok mutluyum. Kendilerine teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum. Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin üniversiteye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Kütahya Müze Müdürü Sevgi Gürdal ise, her yıl 18 Mayıs'ta kutlanan Müzeler Günü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Müzeler Haftası'na dönüştürüldüğünü kaydederek şunları söyledi:

Aslında Mayıs ayı bir 'Müzeler Ayı'na dönüştü. Bu Mayıs'ta Türkiye'nin dört bir yanındaki müzelerde 'Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah' temasıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Biz de bu çerçevede Seyitömer, Aizanoi ve Tavşanlı kazılarında bulunan eserlerin müzelerimizde kalıcı olarak sergilenmesine bu hafta başlıyoruz. Ahmet Yakupoğlu Müzemizin açılışı için çalışmalar da devam ediyor. Kütahya'da kişi ve kurumlara ait 10 özel müze bulunuyor. Bunlardan biri olan Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'nin açılışını da bugün yapıyoruz. Biz müzeciliği eğitimle buluşturmayı amaçlıyoruz ve bu çalışmaları üniversite bünyesinde yapmayı da oldukça kıymetli buluyoruz.

Etkinlikte son konuşmayı yapan Prof. Dr. Levent Mercin, "Dumlupınar Üniversitesi Müzesi'ndeki eser sayısındaki artış yapmak için epey çalıştık. Ancak biz bu müzeyi zenginleştirmek istiyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda envanterinize kaydedilen sayıları 4 bini geçen eserlerden kıymetli olan örnekleri de müzemizde sergilemek istiyoruz. Bu konuda Sayın Coşkun ve Sayın Gürdal'dan destek bekliyoruz" dedi.

Etkinlik, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür belgesi ve plaket sunulmasının ardınan sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 24 Mayıs 2023, Çarşamba / 947 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü güzel sanatlar fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler