Aizanoi’deki Kazılar Tarihi Aydınlatmaya Devam Ediyor

DPÜ’nün kazı çalışmalarını yürüttüğü UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Aizanoi Antik Kenti’ndeki çalışmalarda 210 santimetre yüksekliğinde erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisi tanrılarından Eros ile Dionysos ve yarı tanrı Herakles’in heykel başları gün yüzüne çıkarıldı.

Aizanoi'de yürütülen kazı çalışmalarında Eros, Dionysos ve Herakles’in heykel başları ile 210 cm uzunluğunda erkek heykeli bulundu.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Çavdarhisar'da yürütülen Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmaları, 80 işçi ve 20 teknik personel ile Penkalas Çayı, agora ve tiyatro bölümlerinde sürdürülüyor. Tarihi M.Ö. 3000'li yıllara dayanan ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapıları ile dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar, Penkalas Çayı'nda yoğunlaştırıldı. Son kazı çalışmalarında 2 metre 10 santim yüksekliğindeki erkek heykelini korumaya alan arkeologlar, Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen Eros, şarap tanrısı Dionysos ve yarı tanrı Herakles’in heykel başlarını gün yüzüne çıkardı.

PROF. DR. COŞKUN: İLK KEZ NEREDEYSE TAM BİR HEYKELE ULAŞTIK

Kazı Başkanı olan öğretim üyemiz Prof. Dr. Gökhan Coşkun, heykellerin 2000 yıl öncesine ait olduğunu ve buldukları heykelin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getirerek, “Erkek heykeli ve 2.10 metre yüksekliğe sahip, sadece kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları tamamıyla korunmuş vaziyette. Bu heykel bugüne kadar bulduğumuz neredeyse tam tek heykel. Bir erkek heykeli ve 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip, sadece kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları tamamıyla korunmuş vaziyette. Öyle umuyorum ki 2023 yılında yapacağımız çalışmalarda heykelin bu eksik parçasını da bulacağız” diye konuştu.

Erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisine ait çeşitli heykel başlarına da ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Coşkun, “Bunların içerisinde öne çıkan eserlerin başında yaklaşık 40 santimetre yüksekliğindeki bir Dionysos başı. Bunun çok benzer örneğini bir sezon önce bulmuştuk. Bu sezon bir de Herakles başı bulduk. 2020 yılında Herakles gövdesi bulmuştuk. Bu sezon Herakles başı bulunca acaba bir önceki sezon bulduğumuz heykelin gövdesinin başı mı diye heyecanlandık ancak ona uymadı. Dolayısıyla şu an elimizde 2 tane 'Herakles' heykeli oldu. Umarım, ilerleyen yıllarda diğer parçalarını bulacağız. Bunun haricinde Antik Yunan panteonunun çeşitli tanrı ve tanrıçalarına ait heykel başları da söz konusu. Ön plana çıkan örneklerden bir tanesi Eros başı. Yaklaşık 20 santimetre yükseklikte. Bu alanda bulmuş olduğumuz eserler aslında karışık tarihli eserler fakat heykel parçalarının günümüzden 1800-2000 yıl öncesine ait olduğunu söylemek mümkün” dedi.

"HER GÜN YENİ ESERLERE ULAŞIYORUZ"

Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ait 2 nolu mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığını 3 nolu köprüde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Gökhan Coşkun şunları söyledi:

Her gün yeni esere ulaşılıyoruz. 2022 yılında köprünün bulunduğu alanda yaptığımız çalışmalarda bizi oldukça heyecanlandıran sürpriz buluntularla karşılaştık. Bir önceki sezondan beri bu alanda bol sayıda irili ufaklı çeşitli mermer heykel parçaları buluyorduk ki, bunlardan bazıları, tam olsalar yükseklikleri 3- 3,5 metreyi bulacak parçalardı. 2022 yılı kazı sezonunda 3 nolu köprü enkazında yaptığımız çalışmalar ile köprüye ait çok sayıda bloğu ortaya çıkardık. Bu çalışmalar esnasında sadece köprüye ait parçalarla karşılaşmadık. Bunun yanı sıra bir güneş saati ve çok sayıda mermer heykel parçalarıyla karşılaştık.

Kaynak:DHA

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Aralık 2022, Cuma / 5580 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, Aizanoi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler