Ahmet Uluçay DPÜ’de Etkinliklerle Anıldı

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Yönetmen Ahmet Uluçay’ın anısına düzenlenen panel, söyleşi, film gösterimi, atölye çalışması ve sergilere ev sahipliği yaptı.

DPÜ, Ahmet Uluçay Paneli ve Sergisi'ne ev sahipliği yaptı.

GSF Ahmet Yakupoğlu Salonu'nda Kütahya Belediyesinin destekleriyle düzenlenen etkinliğe Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Ahmet Altan, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Ahmet Uluçay'ın ailesi ve arkadaşları, personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

PROF. DR. MERCİN: ULUÇAY ADINA ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Levent Mercin, katılımcılara hitaben şunları söyledi:

Sanatçısı bol olan bir şehirde olmanın bizler için bir yanıyla çok zor ancak bir yanıyla çok kolay bir durum olduğunu düşünüyoruz. Kütahya'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına öncülük eden sanat dalı çini olsa da Kütahya'nın sinema alanında da bir sanat şehri olduğunu belirtmek istiyorum. Ahmet Uluçay bunun en iyi ve model örneklerinden biridir. Ahmet Uluçay kıt imkanlarla, geniş olmayan olanaklarla eşine az rastlanır önemli işler başarmış bir sinema yönetmenidir. Onun sanatını farkettirmek, onun adını yaşatmak ve Kütayayı tanıtmak için Ahmet Uluçay adına Uluslararası Film Festivali düzenlemek istiyoruz, bu konuda destek arıyoruz, eğer gerekli desteği bulursak bunun için her türlü emeği göstermeyi arzu ediyoruz.

Prof. Dr. Mercin konuşmasının sonunda bu önemli etkinliğin gerçekleştirilmesine destek veren Kütahya Valisi Ali Çelik'e, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'a ve Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal'a teşekkür etti.

PROF. DR. UYSAL: KARARLILIK BİZİ HAYALLERİMİZE ULAŞTIRACAKTIR

Sözlerine Ahmet Uluçay'ın "Baba beni bağışla. Sinemacı olmaya kesin kararlıyım" sözünü hatırlatarak başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, "Bir mesleğe karşı olan ön yargıyı kırmak için gösterdiği çabayı siz de göstermelisiniz?"

Ahmet Uluçay gibi bizim de değerini yeni anladığımız, anlamaya çalıştığımız bir değeri anlamak için buradayız. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnsan neyi hayal ederse, neyi güçlü isterse, o hayali istekleri, beyni o şekilde şekillendiriyor. İnsan davranışları o şekilde yönleniyor. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz: Hayal kurmaktan vazgeçmeyeceğiz, inandıklarımızdan dönmeyeceğiz, kararlılık bizi hayallerimize ulaştıracaktır. Bugün tüm dünya Ahmet Uluçay’ı tanıyor. Bugün biz onu takdirle yâd ediyoruz. O gün bu kararlılığı Ahmet Uluçay’ı böyle yaptı. Panelin verimli geçmesini ve istifade etmemizi diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.

VALİ YİĞİTBAŞI VE VALİ ÇELİK, ULUÇAY'DAN ÖVGÜYLE SÖZ ETTİ

Etkinliğe ilettiği 'Bir Hikâye Anlatmak: Ahmet Uluçay Sineması' başlıklı bir video ile katılan Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, konuşmasında Ahmet Uluçay'ın sinema tekniği, sanatını ifade ederken kullandığı unsurlar hakkında örnekler üzerinden açıklamalarda bulundu. 

Etkinlikte konuşan Kütahya Valisi Ali Çelik şunları söyledi:

Bugün üniversitemizin öncülüğünde ilimiz için çok büyük değer olan Ahmet Uluçay abimizin hatırası için bir araya geldik. Bu panelin düzenlenmesinden dolayı üniversitemize teşekkür ediyorum. İnsanları anma törenlerinde aklıma gelen ilk şey onların bize ihtiyacı olmadığı düşüncesi. Onların bıraktıklarına sahip çıkarsak ancak kendimize değer katabiliriz. Onları bu dünyada tanımamış olmamızın eksikliğini, cennette buluşarak bu konulardaki eksikliğimizi tamamlarız.

Merhum yönetmen Ahmet Uluçay'ın inşaat işçiliği, kamyon şoförlüğü, hamallık ve tavukçuluk gibi çeşitli işlerde çalıştığını belirten Vali Çelik, “Ahmet ağabeyimiz bize kocaman hikaye ve resmedilecek bir sanat bıraktı. Onun her zaman destekçisi olan değerli eşi Ayşe ablamıza, çocuklarına teşekkür ediyorum. İyi ki destek olmuşlar ve biz Ahmet Uluçay'ı kazanmışız” ifadelerini kullandı.

PANELİN ARDINDAN SERGİ VE SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ

Protokol konuşmalarından sonra etkinliğe sağlık sorunları nedeniyle katılamayan panelistlerden yazar İhsan Kabil'in mesajının okunmasının ardından konuşmacıların tanıtımının yapılmasıyla etkinliğin panel bölümüne geçildi. Panelde Beykent Üniversitesi öğretim üyesi Cengis T. Asiltürk, 'Sinematografik Şiirsellik ve Ahmet Uluçay' başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. TRT'de görev yapan yönetmen Nuray Kayacan'ın 'Ahmet Uluçay Ardından Kalanlar Belgeseli' hakkında bir sunum yaptığı panelde Görüntü Yönetmeni Hayri Çölaşan ise 'Ahmet Uluçay Sinemasında Görüntü' başlıklı bir konuşma yaptı.

Ahmet Uluçay'ın filmlerinin gösterimlerinin yapıldığı etkinlikte ayrıca 'Bizim Öteki' adlı karma sergi de protokol üyeleri, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve davetlilerin katıldığı törenle açıldı.

Gün içinde görüntü yönetmeni Hakan Gök'ün atölye çalışması da gerçekleştirdiği etkinliğin son bölümünde Eda Sürmeli'nin moderatörlüğünde Ahmet Uluçay'ın yakınlarıyla söyleşi yapıldı. Söyleşiye Ahmet Uluçay'ın eşi Ayşe Uluçay ve oğlu İdris Uluçay'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ramazan Cin, yazar Mustafa Uysal, yönetmen Osman Nail Doğan ve Uluçay'ın yakın çalışma arkadaşı olan akademisyenimiz Arş. Gör. Sercan Kehribar katılarak Uluçay'la yaşadıkları anıları dinleyicilerle paylaştılar.

DPÜ'nün Ahmet Uluçay etkinlikleri Kütahya Belediyesi Bengisu Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen organizasyonda gün boyunca düzenlenen etkinliklere emek veren isimlere plaket ve teşekkür belgesi sunumu ile sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 05 Aralık 2022, Pazartesi / 850 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü güzel sanatlar fakültesi, ahmet uluçay,

Bu Kategorideki Diğer Haberler