DPÜ’de Dünya Dili Türkçe Konferansı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuşmacı olarak katıldığı Dünya Dili Türkçe başlıklı konferans gerçekleştirildi.

DPÜ'de Dünya Dili Türkçe Konferansı düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, rektör yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez, Fen Edebiyat Fakültesi dekanımız Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları'nın yanı sıra çok sayıda personel ve öğrencimiz katıldı.

Prof. Dr Gülsevin, "Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kendi memleketimde olmak bana ayrıca heyecan veriyor. Kütahya Dumlupınar Üniversitesini seneler sonra gördüm ve çok beğendim. O yüzden öğrencilerimizin şanslı olduğunu düşünüyorum" diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Türkçe aynı zamanda bir devlet dilidir, yani yazı dilidir Türkçe. Yazı dili edebi dilinin bir üst şekli de resmî dil olmaktır, devlet dili olmaktır. Türkçe devlet dili midir? Bugün devlet dilidir. Dün de devlet diliydi. Osmanlı döneminde de devlet diliydi. Göktürk dediğiniz o yazıtları dikenler zaten kağanlardı, kendileriydi yani. Yani yine devlet diliydi. Bugün dünyada olsa olsa 7 bin tane dilde kaç tanesi devlet dili olabilir? Taş çatlasa 193 tanesi olabilir. Çünkü Birleşmiş Milletler'e göre 193 tane devlet var. Yani 7 bin dil arasında 5 bininci, 2 bininci değilsiniz, 100. değilsiniz. Çok daha önemli bir yerdesiniz.

Birçok devletin resmî dilinin sömürge dilleri olduğunu ve statü bakımından Türk dilinin tarihin en eski dönemlerinden beri hem yazı hem edebi hem devlet dili hem resmî dili hem de eğitim dili olduğuna işaret eden Gülsevin sözlerine şöyle devam etti:

Yunus Emre Enstitüsü dünyanın 90 yerinde, 55 ayrı ülkesinde merkezleri var. Bunlar Türk kültürünü öğretmek için merkezler ama en önemli şey dil olduğu için Türkçe öğretirler. Enstitünün Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş Hoca, geçen sene açıkladı; Çünkü onlar verileri topluyorlar. Dünyada gençlerin öğrenmek için tercih ettiği beşinci dil. Bir defa Türkçe dünya dili, her şeyiyle dünya dili. Yani tartışılacak bir şey değil. Dizi filmlerden Türkçe öğreniyorlar.

Son asırda İngilizcenin çok öğrenilmesinin sebebinin dilinin iyi olmasından dolayı olmadığını, kültürel ekonomik, askeri ve siyasi gücünden kaynaklandığını aktaran Gülsevin, "Türkiye de şu anda ekonomisiyle askeri gücüyle kültürel gücüyle başta kendi akraba coğrafyamız olmak üzere, Ermenilerden, Ruslardan, Araplardan hep beraber yaşadığımız coğrafya olmak üzere, onun dışında bütün Güney Amerika'ya kadar olan bu itibarı Türkçeye yönelik talebe dönüşmüştür" dedi.

Konferans hediye sunumu ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 11 Ekim 2022, Salı / 960 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü fen edebiyat fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler