Yaşayan İnsan Hazinesi Üstünkaya Çalışmalarını DPÜ’de Sürdürecek

Kütahya Çini Sanatı’nın önemli temsilcilerinden, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü sahibi Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya, tasarımlarını Üniversitemiz bünyesinde kurulan Hamza Üstünkaya Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi’nde sürdürecek.

Çini sanatçısı Hamza Üstünkaya, çalışmalarına DPÜ'de devam edecek.

Kütahya çini sanatının önemli temsilcilerinden olan ve 2017 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü'ne layık bulunan Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya'ya, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal tarafından çalışmalarını üniversitemizde sürdürmesi için davette bulundu. Güzel Sanatlar Fakültmizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin’in de Üstünkaya'nın çalışmaları için bir atölye oluşturulması teklifi Öğr. Gör. Gökhan Akca'nın çalışmasıyla hayata geçirildi ve Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanemizin 4. katında ön hazırlıkları tamamlanan Hamza Üstünkaya Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi faaliyete geçirildi. Hamza Üstünkaya ile Üniversitemiz arasında Rektörlük makamında imzalanan sözleşme ile gelecekteki tasarımlarını Üniversitemiz bünyesinde kendi adı ile kurulan atölyede sürdürmesi kesinlik kazandı.

ÜSTÜNKAYA'NIN KİŞİSEL KOLEKSİYONU DA DPÜ'DE SERGİLENECEK

Yarım asırdan fazla zamandan bu yana, ata mesleği çini sanatının en güzide örneklerini üretmeyi sürdüren sanatçı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı uhdesinde hizmet verecek olan Atölye’de hem yeni tasarımlarını çiniye aktaracak, hem de binlerce desenden oluşan tasarım arşivi ile üniversitemiz öğrencileri ve personeliyle buluşacak. Hamza Üstünkaya aynı zamanda kişisel sanat koleksiyonundaki eserlerinin en seçkin örnekleri ile Kütahya’da çinicilik alanında onlarca usta ve sanatkâr yetiştirmiş olan babası merhum Mehmet Üstünkaya’nın eserlerini de sergilemek üzere üniversitemize getirerek sanatseverler ile paylaşacak. 

İmzaların atılmasının ardından duygularını ifade eden Hamza Üstünkaya, “Ben kendimi çini sanatının hizmetkârı olarak nitelendiriyorum. İlerleyen yaşıma rağmen her gün ve her anımda yılmadan usanmadan çizmeye, boyamaya, tasarlamaya devam ediyorum. Bugüne değin, onlarca, yüzlerce kişiye bildiklerimizi anlatma fırsatı bulduk. Hâlen farklı mesleklerden, farklı şehirlerden öğrencilerim bir şeyler öğrenmek için evime, atölyeme gelirler. İnşallah bugünden itibaren üniversite çatısı altında, çini sanatına ilgi duyan yetenekli ve her şeyden önemlisi sabır sahibi öğrencilere bu sanatı öğretmek bizlerin üzerinde bir görevdir. Nazik davetleriniz ve gayretleriniz sebebiyle başta Sayın Rektörüm Prof. Dr. Kâzım Uysal hocama, Sayın Dekanım Prof. Dr. Levent Mercin hocama ve her işime yardımcı olan evladım saydığım Öğr. Gör. Gökhan Akca’ya çok teşekkür ederim” dedi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Ekim 2022, Perşembe / 1576 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü güzel sanatlar fakültesi, hamza üstünkaya, kütahya çini sanatı,

Bu Kategorideki Diğer Haberler