Dumlupınar Üniversitesi Müzesi İçin Geri Sayım Başladı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde yer alan ancak bir süredir ziyarete kapalı olan Dumlupınar Üniversitesi Müzesi, çok yakında yeni binasında gezilebilecek.

Dumlupınar Üniversitesi Müzesi yeniden açılmak için gün sayıyor.

2011 yılında Üniversitemizin Rektörlük binamız içerisinde dönemin TKİ Genel Müdürü Dr. Selahaddin Anaç ve Arkeoloji Bölümünden emekli öğretim üyemiz  Prof. Dr. Nejat Bilgen’in katkılarıyla açılan Dumlupınar Üniversitesi Müzesi’ne ziyaretçilerin daha kolay erişebilmesi Bedesten’in yanındaki yeni binasına taşınması için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Çalışmalar kapsamında yönetimi yine Üniversitemizde olan ve açılmak için gün sayan bir başka müzemiz olan Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nin de tescili için girişimler sürdürülüyor.

Söz konusu iki müzenin yönetimi konusunda eş güdümün sağlanması Müzecilik ve Müze Eğitimi uygulamalarının bilimsel bir anlayışla gerçekleştirebilmesi için Üniversite Senatomuznun Mart ayında aldığı kararla Müzeler Müdürlüğümüz kurulmuş ve bu müdürlük Güzel Sanatlar Fakültemize (DPÜ GSF) bağlanmıştı. Fakültemizin Müzeler Yönetmeliğini hazırlamasının ardından İl Kültür Turizm Müdürlüğünün onayı Müdürlük görevine de  Nejla Zengin getirilmişti.

PROF. DR. MERCİN: MÜZEMİZİ HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞTIRMAYI HEDEFLEDİK

Müzelerle ilgili çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan DPÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, şunları söyledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’ın özel ilgisi ve çabalarıyla hem on yılı aşkın süredir bünyemizde yer alan Dumlupınar Üniversitesi Müzesi’nin hak ettiği değere ulaşması hem de yakın zamanda tescili alınacak Ahmet Yakupoğlu Müzesi için çok önemli adımlar attık. İlk iş olarak mevcut durum analizi yapabilmek için bugüne kadar yapılanlarla ilgili ciddi bir araştırma yaparak veriler topladık ve bir yol haritası oluşturduk. Ağustos ayında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muammer Gavas başkanlığında, Prof. Dr. Levent Mercin, Doç. Evin Kılıçkaya, Nejla Zengin, Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Erdinç, Dr. Öğr. Üyesi Merve Karaoğlu Can ve Dr. Öğr. Üyesi Beste Çok’tan oluşan Müzeler Yönetim Kurulumuz oluşturuldu. Dr. Fatma Çağın Özcan da Müze Uzmanı olarak görevlendirildi.

“MÜZE, KÜTAHYA’NIN ARKEOLOJİK GEÇMİŞİNİN BİR ÖZETİNİ SUNACAK”

Yönetim kurulumuz ilk toplantısında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Müzesi’nin yeniden ayağa kaldırılması amacıyla mevcut yerinin değiştirilmesi gerektiği kararına vardı. Bu kapsamda Üniversitemizin en güzel mekânlarından biri ve insan hareketliliğinin yoğun olduğu yer olan, Bedesten’in yanında bulunan, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının olduğu alan, Rektörümüz tarafından müze binası olarak tahsis edildi. Tahsis edilen yapıda yapılacak fiziki değişiklikler için DPÜ GSF’nin önerisi ve danışmanlığında, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanımız Süleyman Akarsu başkanlığında Mimar Tuba Altun ve Tekniker Ali İnce tarafından proje hazırlandı. Ayrıca Bilgi İşlem Daire Başkanımız Hasan Kocabay’ın da katkılarıyla yapının elektronik ağ için gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirildi. Yapının çağdaş bir müze görünümüne kavuşturulması için çok ciddi emek harcandı ve maddi yatırım yapıldı. 

Kütahya İl Kültür Turizm Müdürlüğüne bağlı Müzeler Müdürlüğünün çok değerli katkıları ile ilerleyen, son olarak Müzeler Müdürü Sayın Sevgi Gürdal, Sanat Tarihçisi Seher Altunkaynak Duğan ve Arkeolog Fatih Yıldırım tarafından denetlenen Müzemiz, yapılacak protokol çerçevesinde geçici eser teşhir desteği ile hayat bulacak. Çok yakında açılması planlanan Dumlupınar Üniversitesi Müzesinin, sadece çağdaş ve nezih bir müze yapısı olması yanında, müze eğitim programları ve müzecilik yaklaşımı ile ilgili yapılacak etkinlikleri ile Kütahya için çok önemli bir durak olacağını umuyoruz. Ayrıca Kütahya’nın arkeolojik tarihi geçmişinin adeta özetini sunacak olan müzenin, Kütahya’nın tanıtımına da çok önemli katkıları olacak.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 14 Eylül 2022, Çarşamba / 1895 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler