DPÜ’de Dünya Arı Günü Şenliği

DPÜ Arıcılık Topluluğu tarafından 20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında Biyokimya Bölümü Öğr. Gör. Sema Çetinkaya danışmanlığında Dünya Arı Günü Şenliği gerçekleştirildi.

DPÜ Arıcılık Topluluğu üniversitemizde Dünya Arı Günü Şenliği düzenledi.

Tırmanma Duvarı önünde 20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeniyle FEF Biyokimya Bölümünde görev yapan Öğr. Gör. Sema Çetinkaya’nın danışmanlığında ve Arıcılık Topluluğu üyesi öğrencilerimiz ile Kütahya Zübeyde Hanım Anaokulu Öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe üniversitemizin öğrencileri de katılım gösterdi.

Topluluğumuzdan yapılan açıklamada 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nde arılar hakkında farkındalık yaratmak için Kütahya’da ilk kez düzenlenen festivalde, arıya gönül veren destekçilerle birlikte günün anlamına ironik bir gönderme yapılarak Kütahya Arıcılar Birliği Başkanı Halit Balta’nın destekleriyle ballı ekmek dağıtımı sağlandığı bildirildi.

"BUGÜN EN SIK TÜKETİLEN BESİNLERİ ARILARIN VARLIĞINA BORÇLUYUZ"

Etkinlik kapsamında hazırlanan bilgilendirme metninde arılarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Doğal bir besinin üreticileri olan arılar, sıra dışı yaşam döngüleri koloni yapılarıyla canlılar aleminde merak uyandıran varlıklardandır. Arılar yaşamları boyunca sürdürdükleri faaliyetlerle insanlar ve doğa için tamamen zararsız ve ürettiği yenilen tek böcek türü olarak bilinmektedir. Arılar besinlerini elde edebilmek için çiçekten çiçeğe gezerken aynı zaman da bitkilerin de tozlaşmasını sağlarlar. Yeryüzündeki polen alışverişinin büyük bir kısmını ve ekosistem için de devamlılık arılar tarafından sağlanmaktadır. İnsanlar tarafından en sık tüketilen besinlerin %70'inin üretilmesini arılara borçluyuz.

Arılar yok olursa bitkilerin tozlaşmasında % 80 azalma olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum çiçekli bitkiler başta olmak üzere pek çok bitkinin soylarının hızla tükeneceğinin göstergesidir. Bu değişim yeryüzündeki doğal yaşamla birlikte insan hayatında da büyük değişimlerin olacağını göstermektedir. A. Einstein’ in sözünü hatırlatmakta fayda vardır. Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz.

Dünyanın en ezeli emekçileri olan arıların 20 Mayıs Dünya Arı Günü kutlu olsun.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 24 Mayıs 2022, Salı / 1094 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler