DPÜ’de Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından Hattat Mehmet Han Akan’ın Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi, Bedesten Fuaye Alanı’nda gerçekleştirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi düzenlendi.

Türk Dünyası Araştırma Topluluğumuz tarafından Bedesten Fuaye Alanı'nda kurulan serginin açılışına Hattat Mehmet Han Akan’ın yanı sıra Kütahya Vali Vekili Dr. Halil İbrahim Ertekin, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Türk Dünyası Araştırma Topluluğu danışmanı Prof. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar, akademik ve idari personellerimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Serginin açılışında ilk sözü alan Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar, "Tarih boyunca yedi düvele karşı mücadele etmiş olan Türk milleti son zamanlarda dış kaynaklı bazı faaliyetlerle yüzleşmek durumunda kaldı ve üstü kapalı bir savaş yapıyor. Allah’ın izniyle bu mücadeleyi kazanacağız. Galibiyet ise sabır, gayret ve çalışmanın sonucunda gelecektir. Bugün sabır, gayret ve çalışmanın sonucunun nasıl harikulade olabileceğinin ispati üstat Hattat Mehmet Han Akan’ın eserlerine bakarak buna bir ölçüde şahit olacağız. Topluluk danışmanı olarak topluluğumuzun organizasyonunda eserleriyle bizleri buluşturan Mehmet Han Akan’a, sergiye ev sahipliği yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’a ve destekleri için Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Ünal’a teşekkür ediyorum. Konuşmamı çok beğendiğim bir sözle sonlandırmak istiyorum. Sabret, nasiptir kısmet olur, imtihandır cennet olur" dedi.

AKAN: YARATICIYA UZANAN EN GÜZEL ÇİZGİ HÜSNÜ HAT SANATIDIR

Prof. Dr. Nazlıpınar'ın ardından söz alan Hattat Mehmet Han Akan, "Hat sanatı geleneksel sanatlarımız içerisinde ruha ve göze en çok hitap eden sanatlarımızdan bir tanesidir diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

Bu noktada bugün 55-60 eserle huzurlarınızdayım. İki nokta arasındaki çizgi bir hat ise yaratıcıya uzanan en güzel çizgi hüsnü hat sanatıdır. İslamiyet’in ilk yıllarında vahyin yazılması gerektiğinden hattın önemi ortaya çıkmıştır. Yazılacak vahiy güzel yazılmalıydı. Hat sanatı Mekke’de başlayıp akabinde Medine, Şam, Kahire, İstanbul’a uzanmıştır. Bu eserler sizleri ilahi, tasavvufi ve mesnevi bir yolculuğa çıkaracağız. Sergimizin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

PROF. DR. UYSAL: ECDADIMIZ İNANDIĞI DEĞERLERİ KALEMLE YAŞATMIŞTIR

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal ise sergiye katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek düşüncelerini şöyle aktardı:

Hat sanatı bizim medeniyetimizin, kültürümüzün ana sanat dallarından bir tanesidir. Ecdadımız inandığı değerleri yaşamış ve kalemiyle yaşatmıştır. Sergiyi gezerken Bismillah ile başlıyor ve yine mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'le, Hadis-i Şerif’lerle devam ediyor. Bizim ecdadımız dünyanın en sıkıntılı olan bu coğrafyasında yüzyıllarca yaşamış, yaşıyoruz ve yaşayacağız. İşte bu o bismillahtaki sırdır. Ne zaman Allah adına iş yaparsak o zaman medeniyetimiz yükselecek ve bütün dünyaya meydan okuyacağız. Bugün dünyada eğer kabalık varsa, kan varsa, gözyaşı varsa, savaşlar varsa emin olun bu kültürden medeniyetten uzaklaştığımızdan dolayıdır. Ben iştirak ettiğiniz için teşekkür ediyor, Mehmet Han Akan’a hoş geldiniz diyorum. Serginin hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Aralık 2021, Perşembe / 1173 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler