Çinili Cami Mart 2023’te İbadete Açılacak

Kütahya’nın sembollerinden Çinili Cami’de devam eden onarım çalışmaları hakkında gelinen son durum Kütahya Valisi Ali Çelik ve Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda caminin Mart 2023‘te yeniden ibadete açılacağı açıklandı.

Çinili Cami’nin onarımı ve taşınmasında gelinen son durum DPÜ’deki toplantıda medyayla paylaşıldı.

Rektörlük Toplantı Salonu’nda düzenlenen medya buluşmasına Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Muammer Gavas, Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, paydaş kurumlar ile ulusal ve yerel medyadan temsilciler katıldı.

Dünyaca ünlü Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu'nun 1972'de yaptırdığı Çinili Cami’de yapılacak güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının konu edildiği toplantıda ilk sözü alan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Çinili Cami konusu, Kütahya gündeminde epey yer eden bir konuydu. Hepimizi memnun edecek bir sona doğru yaklaşıyoruz. Projemiz onaylandı. Projenin ayrıntılarını sizler aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacağız. Projenin onaylanmasında katkı sunan Sayın Valimize ve Sayın Prof. Dr. Cengiz Işık’a teşekkür ediyorum. Özellikle Cengiz Hocamızın gerek Çinili Cami gerekse merhum Ahmet Yakupoğlu konusundaki hassasiyeti, ona, eserlerine ve düşüncelerine verdiği değer bizim için takdir edilesi. Projenin bu aşamaya gelmesinde kendisini payı büyüktür” dedi.

“PAYDAŞLARIMIZ ÇİNİLİ CAMİ’NİN YIKILIP YENİDEN YAPILMASINI KABUL ETMEDİ”

Katılımcılara hitap eden Vali Ali Çelik  ise, Çinili Cami’nin mevcut halinin korunarak Kütahya’ya yeniden kazandırılmasının bilimsel raporlarla ispatlanmasıyla birlikte hazırlanan projelerde uygulama aşamasına gelindiğini, 2023 yılının Mart ayında yeniden hizmete açılacağını açıkladı.

Oluşan hasarlar nedeniyle 2018 yılında ibadete kapatılan Çinili Cami’de ilk bilim kurulunun yeniden yapılması kararı verdiğini hatırlatan ve caminin yıkılmadan yapılması için girilen arayışın süreci uzattığını dile getiren Vali Çelik, “Ahmet Yakupoğlu’nun kendi emeğinin, alın teri olan Çinili Cami’nin yeniden yapılmasını hiçbir paydaşımızın kabul etmemesi sebebiyle süreç uzun sürdü. Çünkü yıkıp yeniden yaptığınız hiçbir şey aslı gibi olmayacak, onun bir replikası ve modellemesinden öte geçmeyecek. Amacımız, camimizin mevcut haliyle yüzyılları kucaklayacak şekilde zamana karşı mücadelesinde destek olunmasının sağlanmasıydı” dedi.

“CAMİYİ MART 2023’TE İBADETE AÇMAK İÇİN ŞEHRİN TÜM DİNAMİKLERİ ÇALIŞACAK” 

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) görev yapan bilim insanların yer aldığı ikinci bir bilim kurulunun kurulmasıyla Çinili Cami için yeni bir süreç başladığını aktaran Vali Çelik, “İlk bilim kurulunun zemindeki kayma ve oturmalardan dolayı, taşıyıcılarda oynamalardan yani kadınlar bölümünün yapımında temel akslarında yapılan oynamaların binanın statiğinde sıkıntılar meydana getirdiği ve bu haliyle korunmanın mümkün olmadığı yönündeki raporları bizi tereddütte düşürmüştü. Sonrasında ODTÜ’lü uzmanlardan oluşan ikinci bir bilim kurulu oluşturuldu ve çalışmalar yapıldı. Camimizin yıkılmadan yapılacağı bilimsel raporlarla ispatlanarak, yıkım engellendi. Şehrin tüm dinamikleriyle enerjimizi camimiz için harcayacak, 2023 yılının Mart ayında inşallah hizmete sunacağız” dedi.

Vali Ali Çelik, konuşmasının sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Kazım Uysal, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kurul üyeleri ve emeği geçenlere teşekkür etti.

“MİNARE MEVCUT YERİNDEN GÜVENLİ MESAFEYE TAŞINACAK”

Konuşmaların ardından çalışmalarda bilim kurulu üyesi görevini yürüten Dr. Mahmud Sami Döven, cami güçlendirme ve restorasyon projeleri, cami minaresi güçlendirme, taşıma ve restorasyon projeleri, çevre istinat duvarı, zemin ve çevre tanzim projeleri hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi. 

Yapılacak çalışmaları ayrıntılı olarak anlatan Dr. Güven, “Çelik askı sistemi ile cami ve minare içten ve dıştan askıya alınacak. Minare mevcut yerinden güvenli mesafeye taşınacak. Bu Türkiye’de ilk olacak. Minare eski temeli ve giriş sahanlığı sökülecek. Cami temel kotuna kadar içten ve dıştan kazılacak ve mini kazık imalatı işlemine başlanacak. Cami dış radye temelleri duvar altından iç kısım ile irtibatlandırılarak imal edilecek. Erkekler mahfili seviyesine kadar dış duvar iç kısımla irtibatlı ankrajları yerleştirilerek imal edilecek. İç kısımda döşeme askıya alınarak kolonlar kaldırılacak ve iç radye temel ve iç duvar imal edilecek. Döşeme kesilerek kadınlar mahfili kolon kiriş ve döşeme sistemi inşa edilecek. Üst kat kolon ve duvar güçlendirmeleri imal edilecek. Kolon güçlendirmeleri üst kotunda yeni kasnak kirişi oluşturulacak. Çelik kubbe destek yapısı yeni kasnak üzerine monte edilerek imal edilecek. Çelik destek yapısı ile mevcut kubbe kauçuk tamponlarla irtibatlandırılacak” diye konuştu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Kasım 2021, Cuma / 3372 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler