Rektörümüz 2021-22 Akademik Yılı Açılış Törenine Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşma yaptığı 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra Bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı. Törende Kütahya Dumlupınar Üniversitesini Prof. Dr. Kâzım Uysal'ın yanı sıra, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur temsil etti.

Törende ilk olarak Prof. Dr. Ali Tüfekçi’nin yönetimindeki İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası tarafından müzik dinletisi yapıldı. Ardından “Yükseköğretim” başlıklı Türk yükseköğretiminin gelişimini ve şu anki mevcut durumunu anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin “Akademik Açılış Yılı Töreni”nin son 5 yıldır Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde icra edilmekte olduğunu ve bu törenlerde “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nin tevdi edildiğini hatırlatarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ülkemiz ve memleketimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. İki yıla yaklaşan bir süredir dünya genelinde salgının getirdiği yeni hayat biçimi nedeni ile diğer birçok alanda olduğu gibi yükseköğretimde de ciddi ve uzun sürmesi muhtemel güçlükler, değişimler ve yeni eğitim modellerinin ortaya çıktığını belirten YÖK Başkanı Özvar,1 milyar 725 milyonun üzerinde öğrencinin salgın sürecinden etkilendiği ifade etti.

ERDOĞAN: YÜKSEKÖĞRETİMİN YAPISINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında 2021-2022 akademik yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek yeni akademik yılda öğretim üyelerine ve öğrencilere başarı temennisinde bulundu.

Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılı Mart ayından beri pek çok alanda olduğu gibi eğitim-öğretim hizmetlerinde de büyük zorluklar yaşandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaktan da olsa eğitimin devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim öğretim tecrübesinin yerini tutmayacağının açık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmet olarak her kademedeki eğitim kurumlarını belirlenen vakitte faaliyete geçirmek için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

Son dönemde yükseköğretim sisteminde yapısal değişiklikler getiren önemli adımlar attıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlardan birinin de Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun faaliyete geçmesi olduğunu söyledi.

Üniversitelerin kalite odaklı gelişimini temin ederek mezunların küresel düzeyde yeterlilik sahibi olmalarını amaçlayan bu kurulun, dünyadaki benzer yapılarla da kapsamlı iş birlikleri geliştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Bugüne kadar 58 yükseköğretim kurumunda izleme faaliyeti gerçekleştiren, hâlen 69 üniversitemizde çeşitli safhalarda çalışma yürüten kurulumuzun, kalite güvencesi kültürünün oluşumuna önemli katkı sağladığına inanıyorum. Bir başka önemli projemiz, yüksek öğretimde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma konusudur. Bu çerçevede, 11 asıl ve beş aday üniversitemiz 'araştırma üniversitesi', 15 üniversitemiz 'bölgesel kalkınma odaklı üniversite' olarak belirlenmiştir. Ayrıca tematik ve mesleki ağırlıklı üniversitelerle ilgili de çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda 5 binin üzerinde nitelikli insan kaynağı oluşturmak için başlatılan YÖK Doktora Projesi de gayet verimli olmuştur. Buna rağmen doktoralı insan kaynağımızın hâlen hedeflerimizin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Eğitim kalitesiyle uluslararası yayın sayısını artırmak, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için doktora mezunu sayısını daha da yükseltilmemiz gerekiyor. Aynı şekilde ileri teknolojiye dayalı ürünler üreterek, ekonomiye daha çok katkı yapılabilmemiz için de doktora mezunu sayısını artırmaya ihtiyacımız bulunuyor.

"KARİYER MERKEZLERİ VASITASIYLA ÖNEMLİ UYGULAMALAR BAŞLATTIK"

Son yıllarda atılan bir diğer önemli adımın "Geleceğin Meslekleri Projesi" ile ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki programların, yükseköğretim sistemine kazandırılması olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Doktora sonrası üniversitelerimizde görev alacak akademisyen, araştırmacı ve bilim insanlarımız için şeffaf ve liyakat odaklı bir istihdam sistemi getirdik. Mevcut birikimden yararlanmaya devam etmek için emekli öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak görevlerine devam edebilmelerine imkân sağladık. Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında, özellikle meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgesinde açılmasını ve iş yeri eğitimini teşvik ettik. Kabiliyetli öğrenci ve mezunların kamuda veya özel sektörde değerlendirilebilmesi için üniversitelerimizde kurulan Kariyer Merkezleri vasıtasıyla önemli uygulamalar başlattık.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, gayretleri ve çalışmalarıyla üniversitelerde başarılı bir eğitim öğretim döneminin geride bırakılacağına inandığını belirterek "Üniversitelerimizi açıkta tutarak bu akademik yılı tamamlama kararında olduğumuzun altını bir kez daha çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, YÖK Üstün Başarı Ödülleri'ne layık görülen akademisyenlere, akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı başarılı bir eğitim öğretim yılı diledikten sonra YÖK Üstün Başarı Ödülleri'ni hak eden akademisyenlere ödüllerini verdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Ekim 2021, Çarşamba / 1537 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler