AFAD’ın İRAP 2. Çalıştayı DPÜ’de Düzenlendi
Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından düzenlenen Üniversitemizde gerçekleşen Kütahya İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) 2. Çalıştayı’nın açılış programına katıldı.
DPÜ’de AFAD’ın Kütahya İl Afet Risk Azaltma Planı’nın ikinci çalıştayı düzenlendi.
TÖMER Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Kütahya Valisi Ali Çelik, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur, Kütahya İl AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan ve davetliler katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan AFAD İl Müdürü Ahmet Ali Artun, "Türkiye Afet Risk Azaltma Planı Projesi, afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan önce yapılacak çalışılmaları bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bütünleşik afet yönetimi sisteminin en önemli evresi öngörülebilir afetlerle ilgili önleyici tedbir çalışmalarının belirlenerek sahaya yansıtılmasıdır" diye konuştu.
Artun'dan sonra söz alan Abdulkadir Tezcan ise Kütahya’da alınan önlemler ve Kütahya İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hazırlanma sürecinde yaptıkları anlattığı konuşmasında, "İl afet risk azaltma planlarının 2019 yılında pilot il seçilen Kahramanmaraş'ta başlamıştı. Şimdi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla tüm illerde yapılıyor. Bugünden sonra da özellikle afet risk azaltma planlarıyla da bu sene tamamlandıktan sonra Türkiye Afet Risk Azaltma Planı Projesi'yle de kendisini ortaya koyabilecek ve neticede ortaya konulan bu güç ve planlar, ülkemizin afetleri minimum seviyede can ve mal kaybıyla atlatmasına faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.
PROF. DR. UYSAL: AFETLER HAYATIN BİR GERÇEĞİDİR
Törende katılımcılara hitap eden Prof. Dr. Kâzım Uysal, konuşmasında şunları söyledi:
Afetler, hayatın bir gerçeğidir. Çünkü yaratılışın hamuru zıtlarla yoğrulmuştur. Aydınlık - karanlık, güzellik - çirkinlik, iyilik - kötülük, sağlık - hastalık gibi zıtlar, hayatın var olması ve devam etmesi için gerekli unsurlardır. Zıtların olması ile hayat tasaffi eder ve güzelleşir. Mesela, mikroplar veya virüsler: Son COVID-19 salgını sayesinde insanlığın savunma sistemi daha da güçlendi. İlgili bilim dalları daha hızlı gelişti. Birey olarak temizliğin, sağlığın, nefesin, havanın kıymetini daha iyi anladık. Doğru, tedbirsiz insanlar veya milletler çok zarar gördü. Ancak netice olarak insanlık kazandı. İnsanlığın savunma sistemi artık düne göre daha güçlüdür. Mesela depremler olmasa yeryüzü bu kararlılıkta olmazdı. Yazın sıcağı ve kışın soğuğu olmasa mevsimler ve mevsimlerle gelen rızıklar olmazdı. İnsanoğlunun nimetleri anlaması hayatını güzelleştirmesi de zıtlarla mümkündür. Karanlık olmasa aydınlığın, hastalık olmasa sağlığın kıymeti bilinmezdi. O hâlde istenmeyen olaylar, yaratılışın bir gerçeğidir. Hayat aslında zıtlarla güzelleşmekte ve devam etmektedir. Tüm afetlere bu bakışla bakılmalıdır. Afetler, yaratılışın bir metodudur ve hayatın bir gerçeğidir.
İnsanoğlunun temel sıkıntısı tedbirle tevekkülü karıştırmasıdır. Tedbir aklın, tevekkül imanın gereğidir. Ancak bir işin başlangıcında tevekkül, tembelliktir. Tüm tedbirleri aldıktan sonra neticeye rıza ise tevekküldür. Rabbimiz aklı sonradan ah etmek için değil, düşünüp tedbir almak için vermiştir. Önce devemizi sağlam kazığa bağlayacağız sonra tevekkül edeceğiz. Gündüz kandilini hazırlamayan gece karanlıkta kalmaya razı olmalıdır. Tembellik edip gündüz hazırlık yapmayan insanın karanlığı yaratana isyan etmesi cahilliğinin alametidir. Tedbir almayıp ateşten, sudan zarar gören adamın yaratıcıya itiraza hakkı yoktur. Çünkü ateş ve su insanların zarar görmesi için değil istifade etmesi için yaratılmışlardır.
“DPÜ OLARAK İRAP’A 10 AKADEMİSYENLE DESTEK VERİYORUZ”
Kıymetli katılımcılar, güzel şehrimiz Kütahya için il afet risk azaltma planı (İRAP) hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bu çalıştayda Kütahya’nın afetselliği, afetlerin olası etkileri, afetler olmadan ve olası afet sonrası yapılabilecek çalışmalar ele alınacaktır. İlimizin il afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanması sürecinde çok sayıda paydaş bulunmaktadır. Bu paydaşlardan birisi de Kütahya Dumlupınar Üniversitesidir. İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında, 10 akademisyen arkadaşımız İRAP Destek Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır. Kütahya İl Risk Azaltma Planı çalışmalarında görevli akademisyen arkadaşlarım yoğun mesai harcamışlardır. İRAP tamamlanana kadar da çalışmaya ve katkı sağlamaya devam edeceklerdir.
Kütahya İRAP ile ilgili gerçekleştirilecek hedef ve eylemler konusunda Üniversitemize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getireceğiz. İnşallah hep birlikte afet riski azaltılmış, gerekli tüm tedbirler alınmış güvenli Kütahya’yı inşa edeceğiz. Bu amaç için elimizden geldiği kadar çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Sözlerime son verirken Kütahya İl Afet Risk Azaltma Planı çalıştayına emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çalıştayın verimli ve başarılı geçmesini diliyorum.
Rektörümüzden sonra konuşma yapan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık ise AFAD'la yürüttükleri ortak çalışmalardan söz ederek, İRAP için iş birliği yapan kurumlara teşekkür etti.
VALİ ÇELİK: AFET YAŞANDIKTAN SONRA YAPABİLECEKLERİNİZ SINIRLI
Törende katılımcılara hitap eden Kütahya Valisi Ali Çelik ise şunları söyledi:
Türkiye Afet Müdahale Planı uygulamasıyla ilgili ilimizde de gerekli planlarımız hazır. Oluşturulacak ekipler ve çalışma şekilleri de belli. Asıl unsur ise afet olmadan önceki safha. Çünkü afet olduktan sonra sizin yapılacaklarınız sınırlı. Meydana gelen afet niteliği itibarıyla yıkıcı etkilerini ortaya çıkarmış, siz bunun sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Sonuçları görerek o sonuçların olmaması için ne yapılması gerektiğini bir plan dahilinde çalışmaya dönüştürmek bizim en temel sorumluluğumuz gibi gözüküyor.
Program, konuşmasının ardından protokol üyelerinin afet masalarını ziyaret etmesinin ardından sona erdi.