Tavşanlı’da Uluslararası Öğrencilerin Topluma Uyumu Toplantısı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile Tavşanlı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen ve Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) temsilcilerinin katıldığı Uluslararası Öğrencilerin Entegrasyon Stratejileri Projesi Bilgilendirme Toplantısı, Kütahya Valisi Ali Çelik ve Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’ın katılımıyla Tavşanlı’da gerçekleştirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin paydaşı olduğu Uluslararası Öğrencilerin Entegrasyon Stratejileri Projesi Bilgilendirme Toplantısı, Tavşanlı’da düzenlendi.

Göbel Termal Tesisleri’nde 4 gün süren proje toplantılarının açılışına Vali Ali Çelik’in yanı sıra DPÜ Rektörü Kazım Uysal, Tavşanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, DPÜ Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Cırık, TGSP Genel Başkanı Ömer Faruk Terzi, TGSP Üniversite ve Uluslararası Birim Sorumlusu Kürşat Karaca ile STK Temsilcileri katıldı.

Doç. Dr. Bülent Cırık’ın proje sunumuyla başlayan toplantıda, dünyada ve Türkiye’deki yabancı öğrenci verileri ile ilgili bilgiler katılımcılarla paylaşıldı. Doç. Dr. Cırık, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedeflerinde yer alan misafir öğrenci sayısının 350 bine çıkarılması hedefinin gerçekleştirilmesinde bu projelerin önemli bir rolü olacaktır” diyerek sunumunda Uluslararası Girişimci Öğrenciler Projesi ve Uluslararası Öğrenci Entegrasyonuyla İlgili Gençlik STK’ları İle Ortak Stratejiler Belirleme Projesi’nin ayrıntılarına yer verdi.

Cırık’ın ardından söz alan Türkiye Gençlik STK'ları Platformu Başkanı Ömer Faruk Terzi, konuşmasında Türkiye genelinde etkinlik gösteren sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu, TGSP hakkında bilgiler verdi. TGSP Üniversite ve Uluslararası Birim Sorumlusu Kürşat Karaca ise projeye ilişkin görüşlerini “Uluslararası öğrencilerin en çok olduğu iller, İstanbul ve Ankara. Eskişehir son yıllarda yaptığı müthiş atılımla bu listede dikkat çekiyor. Burada sunulan proje ile Kütahya’yı da bu listenin üst sıralarında göreceğimizi düşünüyorum. Türkiye’de 185 bin 47 uluslararası öğrenci bulunuyor. Bunlardan 65 bin 436’sı kız öğrenci bin 119 bin 611’i de erkek öğrenci. Suriye’den sonra ülkemizde en fazla okuyan öğrenciler, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, İran Afganistan, Somali’den geliyor ve bu öğrenciler en çok işletmecilik alanını tercih ediyor” şeklinde açıkladı.

GÜLER: SİZLERİ TAVŞANLI'DA AĞIRLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUM

2017 yılında Tavşanlı’daki STK’lar ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıda ilçede faaliyet gösteren tüm oda, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasının uygun olacağının altını çizdiğini dile getiren Başkan Güler, “Her alanda tesis etmeye çalıştığımız birlik ve beraberlik hususunu ilçemizdeki STK’lar ile de masaya yatırdık. Bizim kendilerinden bir talebimiz oldu. Dedik ki, hiçbir sivil toplum kuruluşu tek başına etkinlik düzenlemesin. Hayata geçirecekleri projelere Tavşanlı Belediyesini de dahil etsin ve biz kendilerine her türlü desteği sağlayalım. Faaliyet alanlarınız ile birlikte yapmak istediğiniz tüm projeleri dosya olarak bize iletin dedik. Bu noktada Tavşanlı Yardım Platformu adı altında birlik sağladık. Tüm yardım faaliyetlerini el birliğiyle tek çatı altında gerçekleştirmeye başladık. Bu uygulamanın daha fazla yayılmasını arzuluyoruz. Her konuşmamda altını çizdiğim gibi birlik ve beraberlik adı altında çıktığımız bu yolda Belediyemiz daima yanınızdadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren gençlik STK’larının da bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Güler, “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Öğrenci Entegrasyonuyla İlgili Gençlik STK’ları İle Stratejiler Belirleme Projesi kapsamında sizleri burada ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Ülkemizin bekası ve dik duruşu adına mücadele eden devlet büyüklerimize omuz vermek hepimizin görevidir. Bu şekilde birlik ve beraberlik içerisinde yürütülecek her türlü faaliyet bu yönde önemli işlev yerine getirmektedir. Çalışmalarınızda üstün başarılar diliyor, bu tür proje çalışmalarında Belediye olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğimizi taahhüt ediyoruz” şeklinde konuştu.

UYSAL: ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği hedef doğrultusunda YÖK’ün tüm üniversitelerde uluslararası öğrenci sayısının arttırılması için ciddi çalışmalar yaptığını ve üniversitelerimizdeki toplan yabancı uyruklu öğrenci sayısının 200 bini aştığını ve ülkemiz yabancı öğrenci sayısı bakımından dünyada ilk on ülke arasına girdiğini ifade etti ve “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi de bu milli hedefimize hizmet etmek için çalışmakta ve uluslararası öğrenci sayısını arttırmak için gayret etmektedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren uluslararası öğrencilerin artırılması için hedefler koyuyoruz” dedi.

Rektör Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde 2019 yılında bin 710 uluslararası öğrencimiz vardı. Biz 2020 yılı için 5 bin uluslararası öğrenci hedefi koymuştuk. Şu an itibariyle üniversitemizde 68 ülkeden 5 bin 460 uluslararası öğrencimiz var. Bunun 660 tanesi lisansüstü öğrenci. Bu öğrencilerimiz genelde İslam âleminden ve Türki devletlerden. Bu ülkelerdeki zeki öğrenciler, kalburüstü gençler ülkemizi tercih ediyor. Kütahya’yı seçiyorlar. Türkiye Gençlik STK’ları Platformunun ülkemizdeki uluslararası öğrencilere sahip çıkması memnuniyet verici. İnşallah üniversiteler ve TGSP el ele verecek ülkemiz adına güzel hizmetler yapacaktır. Beş on yıl sonra dünyanın her yerinde ülkemizde okumuş milyonlarca gönüllü elçimiz, gönlünde ay yıldız olan gencimiz olacak. 

Bizim düşmanımız, cehalet, fakirlik ve ihtilaftır. Bu proje ile bu üç düşmanımızı da yeneceğiz. İslam âlemi acımasızca sömürüldü. Fakr-u zaruret içinde bulunan Müslümanlar geçim derdine ve can derdine düştü. Fen bilimlerinde geri kaldığı gibi dinini de tam öğrenemedi. Hâlbuki bizim Kutsal Kitabımızın ilk emri ‘Oku’dur. Peygamberimizin ilim öğrenme üzerine çok tavsiyeleri vardır. Mesela O (asv.), ‘Âlimin uykusu, cahilin ibadetinden hayırlıdır’ der. İlme önem vermek bizim dinimizin ve kültürümüzün gereğidir. İşte uluslararası öğrencileri ülkemiz üniversitelerinde okutmakla İslam âlemindeki cehaleti yenecek ve kolay kolay kandırılamayan toplumlar inşa edeceğiz.

“YETİŞTİRDİĞİMİZ ÖĞRENCİLERLE TİCARET DE GELİŞECEK”

Ülkemizin uluslararası öğrenci politikaları ile inşallah gönül coğrafyamızdaki fakirliği de yeneceğiz. Bu proje ile İslam âlemi ile aramıza örülen duvarları kaldıracağız. Ülkemizdeki 100 binlerce öğrenci aynı zamanda ticaretin gelişmesine de katkıda bulunacaklar. Yetiştirdiğimiz uluslararası öğrenciler, ülkelerin ihtiyaçlarını, eksi ve artı yönlerini görecekler ve ticaretin gelişmesine katkıda bulunacaklar. Bu sayede ülkemiz ticaretin de merkezi konumunda olacak. Üniversitemizdeki öğrencileri zaman zaman ticaret erbabı ile buluşturacak, onlarla tanışmalarını sağlayacağız. Bu proje ile ülkemizin üreten insanları, daha kolay ihracat yapar hale gelecektir. 

​İslam âleminin önemli diğer bir hastalığı da ihtilaftır. İslam devletleri, hatta ülkemiz insanları arasında derin fikir ayrılıkları ve uçurumlar oluşturuldu. Birbirimize düştük. Niye? Çünkü biz, İslam âlemi ile bağlarımızı kopardık, gidip gelmedik. Misyonerler gidip bize düşman ettiler. Biz aslında kardeşiz. Dinimiz bir, peygamberimiz bir, yaratanımız bir. O kadar çok kardeşlik bağlarımız var ki, bin birler kadar. Bu kardeşlik bağları o kadar güçlü ki, küreleri ve seyyareleri birbirine bağlıyor. Sadece İslam âlemi ile değil bizin anlayışımıza göre tüm insanlar kardeştir.  Çünkü biz, Hz. Âdem’i babamız, Hz. Havva’yı anamız biliriz ve yaratılanı Yaradan’dan ötürü severiz. İşte uluslararası öğrencilerin ülkemizde tahsil görmesi ile İslam âlemindeki ihtilafı da bertaraf edeceğiz. Göreceksiniz, bu gidiş böyle devam ederse, 5 - 10 sene sonra gönlünde, kalbinde ay yıldız olan milyonlarca genç yetişecek; İslam âlemine dağılacaklar ve bu topraklara ekilen fitne ve fesat tohumlarını söküp atacaklar. Kardeşlik ve muhabbet tohumları ekecekler. Bu kardeşlik tohumları yakında yeşerecek ve şer güçler ve maşa liderler istese de etkili olamayacaklar. İşte uluslararası öğrenci projeleri ile gönül coğrafyamıza ekilen ihtilaf da yok olacak ve bu topraklarda hakiki kardeşlik ve sevgi tohumları yeşerecek. 

​Hiç ümitsizliğe düşmeyelim. Ümitsizlik bize yakışmaz. Biz vazifemizi yapalım. Dinimiz haktır. Elimizdeki dava haktır. Yeter ki, biz ona layık olalım. İstikbal bizimdir. Yeni bir çağ başlıyor. Tüm dünyada çekilen sıkıntılar da bu yeni çağın doğum sancısıdır. Bilirsiniz, doğumlar sancısız olmaz. Gelen yeni çağ, İslam çağı olacak. Merkezinde de milletimiz olacak. Biz layık oldukça ve güçlendikçe mazlum insanlar ve devletler etrafımızda saf tutacaklar. Bin yıldan fazla milletimiz ilayı kelimetullahı deruhte etmiş, İslamiyet’in bayraktarlığını yapmış. Önümüzdeki asırda da bu kutsal vazifesine kaldığı yerden devam edecek ve materyalist felsefe bataklığında boğulma derecesine gelen insanlık bir nefes alacak ve bir gün yüzü görecek.  Gayret bizden, muvaffakiyet Allah’tan.

ÇELİK: PROJELER, HEDEFLERİ OLAN GENÇLERE İMKÂN SUNACAK

Türkiye’nin eğitim altyapısı ve sunduğu imkânlarla misafir öğrenciler için önemli bir fırsat olduğunu belirten Vali Ali Çelik, “Ülkemizin eğitim altyapısı hem kendi vatandaşlarımızın geleceğe hazırlanmasına hem de manevi anlamda bağlılık gösteren diğer ülkelerin gençlerinin hizmetine sunuluyor. 2023 hedefleri doğrultusunda ilk etapta 200 bin, sonra 200 binin üzerinde misafir öğrencinin ülkemizde ihtiyaç duyduğu eğitimi almaları güzel bir fırsattır” diye konuştu.

Türkiye’nin, genç nüfus oranıyla dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizmiş olduğu hedefler doğrultusunda hazırlanan projeler, hedefleri olan gençlerin hem azim ve kararlılıkla oraya doğru yönlendirilmesi hem de yüreklerindeki duyguyu harekete geçirmek için bir fırsat sunuyor. Temennimiz ve duamız; STK’larımızın önderliğinde, devletimizin kurumsal yapısının desteğiyle, üniversitemiz başta olmak üzere diğer kurumsal organizasyonların desteğiyle verilen hedeflere hızlı ilerlemek” dedi.

“BİLGİYİ KULLANABİLİR HÂLE GELMELİYİZ”

Üretilen bilgiyi kullanılır hale getiren toplumların başarıya ulaştığının altını çizen Vali Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu süreci idrak ederek hep birlikte elimizden geldiğince gece gündüz demeden çalışmalıyız. Burada olmamızın en büyük nedeni de bu çalışma iradesi ve inancının olması. Söylemlerin daha hızlı bir şekilde ete kemiğe bürünerek kurumsal bir yapıya dönüşümünün sağlanması ve bireylerin durumu içselleştirerek eyleme geçme zamanı geldi. Sizlerin bu amaçla göstermiş olduğunuz çaba takdire şayan. Bizler de elimizden gelen desteği vereceğiz.  

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Ocak 2021, Çarşamba / 1388 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler