DPÜ’de Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık Sempozyumu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iki gün boyunca Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık Sempozyumuna ev sahipliği yaptı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık Sempozyumu düzenlendi.

Lisansüstü Eğitim Enstitümüz ile Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklığında gerçekleştirilen ve Güzel Sanatlar Fakültemizde açılışı yapılan sempozyumun ilk günü düzenlenen törene Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Salih Özden, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Muammer Gavas, Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Mustafa Aydın, Üniversitemiz Genel Sekreteri Prof. Dr. Atilla Batur, Fen Edebiyat Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, Eğitim Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. İrfan Terzi, Güzel Sanatlar Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, İslami İlimler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Ali Çelik, Lisansüstü Eğitim Enstitümüzün Müdürü Prof. Dr. Şahmurat Arık ile akademik ve idari personelimiz katıldı. Törene Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık canlı bağlantıyla, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, gönderdiği videoyla, Kütahya milletvekili Ceyda Çetin Erenler de gönderdiği mesajla katıldılar.

Kültür Bakanlığı Ney Sanatçısı sayın Yavuz Akalın’ın konseriyle başlayan etkinlikte ilk olarak Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler'in mesajı okundu:

ERENLER: DPÜ’NÜN DÜZENLEDİĞİ SEMPOZYUMA KATILMAK MUTLULUK VERİCİ

Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, sempozyumumuz için gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı:

Kütahya, Dumlupınar Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Sempozyumuna, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri sebebiyle katılamıyorum. Sempozyumumuzun,  ülkemiz, milletimiz, ilimiz ve tüm akademik camiamız için hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm katılımcıları saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum.

Bir gönülü yaptın ise, Bir kez hayır ettin ise, Binde bir ise az değil.

Yunus Emre'nin dilinden dökülen bu sözler, zihin ve duygu dünyamızın özetidir adeta… Biz gücünü birlik ve beraberliğinden alan yüce gönüllülüğüyle bilinen bir milletiz. Ruha dokunacak iyiliklerle gönüller yapmak bizleri en mutlu eden değerlerimizdendir. Bilim insanlarımızın kıymetli tavsiyeleriyle bu güzel hasletlerimizin daha da kuvvetleneceğine yürekten inanıyorum. 

Bu değerli sempozyumun, Anadolu’da milli ve manevi değerlerin zirve şehirlerinden olan  Kütahyamızda, ülkemizin köklü üniversitelerinden Kütahya Dumlupınar Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılması son derece mutluluk verici. İnşallah bu tür toplantılar sayesinde, vatandaşlarımıza bu alanda da daha çok katkı sunmanın yollarını bulabiliriz. Gerçekleştirilen sempozyumumuzun, insanlığın bireysel ve toplumsal hayatına anlam katması, ruhsal ve bedensel huzuruna vesile olması temennisiyle emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, Rabbimden, hepimize tevekkül, sabır ve şükürle müzeyyen, gönüller kazanacağımız güzel bir ömür diliyorum.

Törende ilk sözü alan Prof. Dr. Şahmurat Arık, katılımcıları selamladı ve ardından sempozyuma bildiri gönderen bilim insanlarının bağlı olduğu üniversiteleri ve kamu kurumlarının adını paylaştı.

UYSAL, SALGINDAN ÇIKARILMASI GEREKEN DERSLERİ SIRALADI

Sempozyumun selamlama konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, konuşmasında şunları söyledi:

Semozyumumuzun, olağanüstü şartlardan geçen manevi desteğe ve danışmanlığa çok ihtiyacı olan insanlığa faydalı olmasını niyaz ediyorum. Tıbben sabittir ki; tedavide ilaçlar kadar moral de önemlidir. Duygu ve düşüncelerin vücut kimyasını etkilediği artık bilinen bir gerçektir. Onlarca çevre problemleri, salgın hastalıklar ve musibetlerle boğuşan, dünya yükü altında ezilen, hayata kötümser bakmayı alışkanlık haline getiren günümüz insanının manevi danışmanlık ve rehberliğe her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı vardır. Bugün insanlık, tarihte eşine ender rastlanan olağanüstü bir durumla karşı karşıyadır. Covid-19 pandemisi karşısında tüm insanlık aciz kalmıştır. Bu musibetin insanlığa verdiği çok önemli dersler ve mesajlar vardır. 

1. İnsan, fıtrata müdahale etmemelidir. Allah’ın koyduğu fıtrat kanunlarına uymalıdır. Muvaffakiyetsizliğin ve musibetin yegâne sebebi, fıtrata muhalefet ve müdahaledir. Fıtrat kanunlarına uymamak sıkıntıya, musibete ve başarısızlığa yol açar. 
2. Musibetten korunmak; fiili duayı yapmak, yani tedbir almakla mümkündür. Fiili dua ise ilim ile olur. Fay üstüne ev yapmak ve insan fıtratına uymayan gıdalarla beslenmek musibete davetiye çıkarmak, musibeti fiilen istemektir. Kulun fiili isteklerini, genelde Allah geri çevirmez ve verir. 
3. İnsan bu dünyaya zevk sürmek için gelmemiştir. Kazanımlarını zevke, sefaya ve eğlenceye değil gerçek hayatta lüzumlu olan hususlara harcamalıdır. İnsanlığın büyük kısmı açken, zevk ve sefa içinde bir hayat sürdürülemez. İnsanlık hayat tarzını değiştirmelidir ve değiştirmek zorundadır. 
4. Temizlik, en önemli fıtrat kanunlarından birisidir. İnsan eli değmemiş her yer temizdir ve temizlenir. Allah temizdir, temiz olanları sever. İnsan temiz olmak, temiz gıdaları yemek ve bulunduğu ortamı temiz tutmak zorundadır. 
5. Allah’ın güç ve kudreti karşısında insan kibirlenmemeli, başkasını hor ve hakir görmemelidir. Savaşı ve sömürüyü değil yardımlaşmayı esas almalıdır. O, isterse en küçük mahlûku ile de dünyayı hizaya getirebilir. O halde, ey insanoğlu! Gururu bırak, seni yaratanı düşün. Dünyanın fani olduğunu bil. Ona göre hayatını tanzim et. 

Saygıdeğer katılımcılar, elbette daha alınacak çok dersimiz ve yapılacak önemli manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerimiz vardır. Bu sempozyumda sunulacak 80 civarında bildiride tüm bu hususlar müzakere edilecektir. Bu sempozyumun insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sempozyumu düzenleyen ve bildiri sunan tüm arkadaşlara muvaffakiyetler niyaz ediyorum.  Kongremize destek veren başta Diyanet İşleri Başkanımız Muhterem Prof. Dr. Ali Erbaş hocam, Kızılay Genel Başkanımız sayın Dr. Kerem Kınık Beyefendi, Üsküdar Üniversitesi Rektörü değerli Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocam ve sayın Valimiz olmak üzere herkese en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum.  

TARHAN: SALGIN BİZE MANEVİ REFAHIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU ÖĞRETTİ

Dünyayı etkileyen Covid-19 salgınından tüm insanlığın alması gereken dersler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Özgürlüğümüz kısıtlandı ama doyum erteleme becerimiz gelişebildi. Bedeni ve ruhi rahatlığımız azaldı ama kendimizi geliştirmek, aile bağlarını güçlendirmek için daha çok zamanımız oldu. Haz ve hız odaklı yaşantımız kısıtlandı ama yeni ilgi alanları keşfedebildik. Sadece ekonomik refah değil, manevi refahın da önemli olduğunu öğrendik” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi tarafından Nisan ayında Covid-19 pandemisinin başlamasından sonra pandeminin olgunlaşmaya etkilerini anlamak amacıyla 81 ilde 6 bin 318 kişinin katıldığı bir araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu araştırmada önemli sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Araştırmada psikolojik süreçlerin, algıların, kaygıların, korkuların yanı sıra olgunlaşmayı incelediklerini ve daha sonra bu çalışmayı kitap haline getirdiklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Olgunlaşmada, Travma Sonrası Büyüme Ölçeğinden aldığımız 6 tane sorumuz vardı. Bu çalışmada ortaya çıkan bazı sonuçlar: Yaşamda önem verdiğim şeylerin öncelik sırası değişti diyenlerin oranı %59 çıktı. Manevi konulara ilgim arttı diyenlerin oranı %49, zorlukları göğüsleyebileceğimi anladım diyenler %56, olayları olduğu gibi kabullenebiliyorum diyenlerin oranı %56 çıktı. Eskiye göre değişim yaşayan kişiler bunlar. İlişkilerime daha çok emek sarf ederek başladım %48, elimdekilerin kıymetini daha iyi anladım diyenler %74 oranında. Bu altı kavramın bizim kültürümüzdeki karşılığı; sabır ve şükür. Covid-19 toplumda aslında tüm dünyada benzer yönde gelişmelere sebep oldu. İnsanların zihinlerinde bu altı soruya böyle gaflet içindeki bunların farkında olmayan insanlara altı soruda sahip olduğun şeylerin kıymetini bilmek, başkalarının haklarına önem gösterebilmek gibi özellikleri öğretebilecek sonuçlar ortaya çıktı” diye konuştu.

KINIK: TOPLUM TEMELLİ BİR AFET YÖNETİMİ MODELİNE GEÇTİK

Sempozyuma canlı bağlantıyla katılan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Afet kurumları olarak insanların en zor zamanlarında yanlarında yer almaya, onların yaralarını sarmaya, onurunu korumaya çalıştıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

İnsanların varlıklarını devam ettirebilecek insani destekleri vermeye çalışıyoruz. Gerek doğal gerekse beşeri kaynaklı afetlerde insanların maddi ve manevi bütünlüğünü korumaya gayret ediyoruz. İnsanın bedeni, uzuvları, organları yaralanır ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyar. Aynı şekilde insanın ruhsal, manevi dünyası da yaralanır ve onlar da bakıma ihtiyaç duyar. İnsanları, özellikle çocukları, o maddi zararlardan korumak için nasıl çırpınıyorsak aynı şekilde ruh dünyaları da yaralanmasın diye korumamız gerekiyor. Çünkü insan maddi ve manevi birlikteliğiyle sağlıklı olabiliyor. Dolayısıyla hem bedenin hem de ruhun gıdalara ihtiyacı var. Bunun ikisini birlikte verebilmek gerekiyor. İnsanların karşılaşmış oldukları bu sorun ve sıkıntıları atlatabilmeleri için aslında afet öncesinde hazırlıklı olmaları gerekiyor.

ERBAŞ: İNSANIN BİR VİRÜS KARŞISINDA ACZİYETİ İBRETLİK BİR DURUMDUR

Prof. Dr. Ali Erbaş sempozyuma gönderdiği video mesajda tarih boyunca insanlığın pek çok zorluk, sıkıntı, afet ve musibetle karşılaştığını hatırlatan Erbaş, musibet ve meşakkatler karşısında ideal tavrın ve mümince duruşun önemli ilkeleri olduğunu, öncelikle yaşananlara, hayata ve olaylara varoluşun ana prensiplerini dikkate alarak ibretle bakılması ve bunlar üzerinde tefekkür edilmesi gerektiğini söyledi.

Bugün dünyanın ve tüm insanlığın çok ciddi sorunlar ve sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Erbaş, şöyle konuştu:

Gözle görünmeyecek kadar küçük bir virüsün tüm dünyada hayatı alt üst etmesi ve insanlığın bu ani değişim karşısındaki acziyeti elbette ibretlik bir durumdur. Bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır ki insanoğlu sahip olduğu bütün imkan ve yeteneklere rağmen temelde aciz ve zayıf bir varlıktır. Karamsarlık, korku ve endişe gibi durumlar bu zayıf tabiatın en belirgin göstergelerindendir. Fakat hayatı yaşanabilir kılan, endişe veya korkudan ziyade güven duygusudur. Dolayısıyla en güvenli sığınak olan Cenab-ı Hakk'ın eşsiz kudretine, ilim ve hikmetine olan inancı bir an bile yitirmeden O'na dayanıp güvenmek ve O'ndan yardım dilemek, hayata dair büyük bir motivasyon sağlayacaktır."

Erbaş, musibetler karşısında mümince tavrın bir ilkesinin de tevekkül ve ilahi iradeye teslimiyet olduğunu, bir yandan tedbir alırken diğer yandan takdire rıza göstererek isyan ve taşkınlık değil, imanla olaya yaklaşmak gerektiğini vurguladı.

Sempozyum, açılış töreninin ardından düzenlenen ve iki gün süren 21 oturumla devam etti. Dr. Gazi Alataş, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Söylev, Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit, Prof. Dr. Özcan Hıdır ile Prof. Dr. Şadi Eren’in konuşmacı oldukları kapanış oturumu ile sona erdi.

SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

İki gün süren sempozyumun sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Sempozyumu”, 18-19 Aralık 2020 tarihinde Dumlupınar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ahmet Yakupoğlu Amfisinde, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Ney Sanatçısı Yavuz AKALIN’ın sunduğu konser ile başlayan sempozyumun açılış konuşmaları; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şahmurat ARIK, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım UYSAL, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem KINIK ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ tarafından gerçekleştirilmiştir.

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay Genel Başkanlığı ve ulusal düzeyde 33 üniversiteden katılımcıların bulunduğu “Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Sempozyumu”nda; 40 bilim kurulu üyesi, 24 düzenleme kurulu üyesi ve 8 yürütme kurulu üyesi görev almıştır.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyuma çok sayıda kurum temsilcisi, akademisyen, uzman, araştırmacı, basın mensubu, lisans ve lisansüstü öğrenci katılmıştır. İki gün süren sempozyumda 21 oturumda 85 bildiri sunulmuştur.

Türkiye’de ilk kez uluslararası bir platformda ve disiplinlerarası bir bakış açısıyla 7-10 Nisan 2016 tarihlerinde, “Manevi Danışmanlık ve Rehberliğin İnsan Yaşamındaki Yeri ve Fonksiyonu” başlığıyla alanın tüm konularını kapsayacak şekilde I. Uluslararası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Kongresi gerçekleştirilmiştir. 22-24 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen II. Uluslararası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Kongresi ise “Cezaevi ve Sağlık Hizmetlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik” temasıyla daha özel konuları işleyecek şekilde tasarlanmıştır.

“Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik” temasıyla gerçekleştirilen bu sempozyum, kendinden önceki iki kongrenin tamamlayıcısı niteliğinde olup Manevi Danışmanlık ve Rehberliğin bilimsel bir inceleme alanı olarak yapılanması ve kurumsallaşmasına önemli katkılar sağlamayı amaçlamıştır. Sempozyumun diğer amaçları arasında manevi danışmanlık ve rehberlik alanında lisansüstü çalışma yapmayı özendirmek, bu alanda akademik çalışmaları teşvik etmek, akademik çalışma, uygulama ve tecrübe paylaşımına zemin hazırlamak, yeni bakış açıları ve çalışma alanlarının oluşumuna katkı sağlamak, disiplinler ve kurumlar arası ortak çalışmalar yapmak bulunmaktadır.

Belirlenen amaçları doğrultusunda sempozyumda olağanüstü durumlarda manevi danışmanlık ve rehberlik ile ilgili konular bilimsel gelişmeler ışığında inceleme konusu yapılmıştır. Bu bağlamda ülkemizdeki hem akademik çalışmalar hem sahadaki uygulamalar bakımından nitelikli bir manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti üretebilmek için güncel duruma ait tespitler yapılmış, sorunlar ortaya konulmuş ve çözüm önerileri tartışılmıştır.

“Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik” sempozyumunda afet, göç, dezavantajlı gruplar, salgın hastalıklar vb olağanüstü durumlar, araştırmacılar ve alan uzmanları tarafından araştırma konusu yapılmıştır. İnsan ve toplum bilimleri, ilahiyat ve tıp uzmanlarınca disiplinler arası bir yaklaşımla, farklı yöntemlerle, manevi danışmanlık ve rehberlik konularının incelendiği “Olağanüstü Durumlarda Manevi Danışmanlık ve Rehberlik” sempozyumunda öne çıkan görüşler şu başlıklar altında özetlenebilir:

  1. Onlarca çevre problemleri, salgın hastalıklar ve musibetlerle boğuşan günümüz insanının manevi danışmanlık ve rehberliğe her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı vardır.
  2. Manevi danışmanlık ve rehberlik ülkemizde ve dünyada kabul edilen saygın bir meslek ve bilimsel bir araştırma alanıdır.
  3. Manevi danışmanlık ve rehberlik, disiplinler arası bir çalışma alanıdır.
  4. Manevi danışmanlık ve rehberlik, hayatın her alanında ve faklı durumlarda kendisinden faydalanılması gereken bir çalışma alanıdır.
  5. Manevi danışmanlık ve rehberlik alanıyla ilgili hizmet veren kurumların çalışmaları, akademik çalışmalarla güçlendirilmelidir.
  6. Manevi danışmanlık ve rehberlik ile ilgili birey ve topluma yönelik hizmet alanları çeşitlendirilmeli, eğitim programları geliştirilmelidir.
  7. Manevi danışmanlık ve rehberlik ile ilgili teorik ve pratik düzeyde yeni manevi destek modelleri üretilmelidir.
  8.   İnsanı, hayvanlar âlemi içinde sınıflandırmak ve değerlendirmek hatadır. Bu tarz yaklaşım insanı değersizleştiren, etik ve insani değerleri zayıflatan bir husustur. İnsan; düşünme, konuşma, problem çözme, olaylar arası ilişki kurma ve ekosistem hizmetleri bakımından hiçbir hayvana benzemez.
  9. Tedavide ilaçların yanı sıra manevi danışmanlık ve rehberlik de önemlidir. Duygu ve düşüncelerin vücut kimyasını etkilediği artık bilinen bir gerçektir.
  10. İnsanlık, benimsediği hayat tarzını gözden geçirmeli ve olumsuz taraflarını değiştirmelidir. Doğa ile uyumlu, etik ve insani değerlerin önemsendiği bir toplum ve yaşam tarzına hem dünyamızın hem insanlığın çok ihtiyacı vardır.
  11. Türkiye Afet Müdahale Planında manevi destek ve rehberliğin tanımlanmasına ihtiyaç vardır.
  12. Manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti verecek kişilerin liyakatli olmasına dikkat edilmeli, lisans ve lisansüstü düzeyde özel eğitim almaları sağlanmalıdır. MEB ve yükseköğretim müfredatlarında manevi danışmanlık ve rehberlik derslerine de yer verilmelidir.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 19 Aralık 2020, Cumartesi / 2139 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler