DPÜ Kütahya Meydanı Proje Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Valisi Ali Çelik, Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel ve Ceyda Çetin Erenler, Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık ve Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’ın katılımıyla gerçekleşen ’Kütahya Kent Meydanı Projesi’ toplantısına ev sahipliği yaptı.

DPÜ’de Kütahya Kent Meydanı Projesi için Kütahya protokolünün katılımıyla toplantı düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültemizdeki Kırmızı Salon’da düzenlenen toplantıya Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Muammer Gavas ve Prof. Dr. Hasan Göçmez, Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Ağca, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Sebahattin Ceyhun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Çatladan, kamu kurumlarının temsilcileri ve proje ekibinde yer alan akademisyenlerimiz katıldı.

UYSAL: ÜNİVERSİTEMİZ HİÇ OLMADIĞI KADAR ÇOK PROJEYİ ÜSTLENDİ

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Proje başlangıç programına hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, üniversitemizdeki güncel çalışmalar ve mevcut durum hakkında katılımcıları bilgilendirerek şunları söyledi:

Bu yıl Kütahya Dumlupınar üniversitesi son yılların en yüksek doluluk oranına ulaştı. Bu oran uluslararası öğrenciler ve ek tercihlerden sonra %95 üzerini bulacaktır. 7 bini aşkın lisansüstü öğrencimiz bulunuyor. Uluslararası öğrenci sayımız hiç olmadığı kadar arttı. Üniversite tarihinde olmadığı kadar projeler aldık. BAP projelerinden yaklaşık 5 milyon TL para aktarıyoruz. DUSCART, TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışlarda ekibimiz 4. oldu. Bu şimdiye kadar elde edilmemiş bir başarıydı. YÖK’ün verdiği ‘Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde Türkiye birincisi olduk. Ayrıca Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’tan da ‘Eğitim Alanında Erişilebilirlik’ ödülü aldık. Teknokent neredeyse dolmak üzere, yaklaşık 42 ofisimiz var ve bunun 36 tanesi doldu. Üniversitemiz eskiye göre çok daha iyi bir konumda. Personel memnuniyetimiz hiç olmadığı kadar yüksek. İhtiyaçlarımızı belirleyerek buna göre alımlar yaptık. Araştırma ve öğretim görevlisi alımlarında hiçbir zaman özel şart yazmadık.

“AKADEMİSYENLERİMİZİN ÇOK İYİ BİR İŞ ÇIKARACAKLARINA EMİNİM”

Uzaktan eğitim bizim için bir zorunluluktu. Bu dönem de uzaktan eğitim kararı aldık. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi eğitim yapmayacak değil, eğitimin bir çeşidini yapacağız. Peki, bunu neden yaptık? YÖK, Sağlık Bakanlığı ve pandemi kurulu bunu önerdi. Hiçbir eğitim yüz yüze eğitim kadar iyi bir eğitim veremez. Ancak geçen yarıyıldaki koşullar şu an için de geçerli. Biz uzaktan eğitimde geçen dönem gayet iyiydik. Bu yıl da uzaktan eğitime tam 1,5 milyon TL bütçe ayırdık. Umarım bu dönemden sonra normalleşir, öğrencilerimizi Kütahya’mızda ve kampüsümüzde görürüz.

Geçen hafta Turizm Master Planı konusunu konuşmak için bir araya gelmiştik. Bugün Kütahya Meydanı Projesini konuşacağız. Bu konuda gerçekten yetkin ve ehil akademisyenlerimiz var. Bu projede çok iyi iş çıkaracaklarına eminim. Projede yer alan herkese başarılar diliyorum. Tüm katılımcılara sağlık ve afiyet dileklerimi sunuyorum.

BAŞKAN IŞIK: KÜTAHYA MEYDANI HEPİMİZİ İLGİLENDİREN BİR KONU

Rektörümüzün ardından katılımcılara hitap eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık şunları söyledi:

Böyle bir bilimsel içerikli ve geniş çaplı katılım için herkese teşekkür ediyorum. Kütahya Meydanı hepimizi ilgilendiren bir konu. Bir buçuk yılda hangi aşamalardan sonra bugüne gelindi bunu belirtmek istiyorum. Üç projemiz başladığından bu yana belli bir bütünlük içerisinde bugüne kadar getirildi. İhalelerini yaptık. Şu anda uygulama projelerinin ihale süreci devam ediyor. Kent Meydanı’nın altında otopark projemiz vardı. Ancak mecliste bazı arkadaşlarımız otoparkın ek bir bütçe gerektiğini belirttiler ve burada otoparkı istemediler. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Nasıl bir sonuç alınacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Şu anda İller Bankası bu meydanın yeniden projelendirmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Buradaki projenin özü Kütahya’nın merkezinde diğer varlıklarımızla beraber Vazo’nun korunmasıdır. Biz hazırladığımız projede Vazo’nun yerini kaydırdık ve imar planına işlediğimiz bu projeye ilişkin Anıtlar Kurulu dâhil ilgili kurumlardan izinlerimizi aldık. Projenin çizimleri üzerinden sunumunu sürdüren Prof. Dr. Âlim Işık, sözlerini “Biz bu çalışmaları yaparken Üniversitelerimizin hocalarının da görüşlerini almak istiyoruz. Yapılacak katkılarla bütün Kütahya’nın ortak değeri olacak bir projenin hayata geçeceğine inanıyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

VALİ ÇELİK: ZAFER MEYDANI ESKİ KÜTAHYA’NIN GİRİŞ KAPISI

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kütahya Valisi Ali Çelik ise şöyle konuştu:

Hepiniz hoş geldiniz. Meydan projesi Kütahya’nın 70-80 yılına hizmet edecek bir projedir. Bizler yarınlara karşı sorumlu olduğumuz için katkıda bulunmak istiyoruz. Hepinizin bildiği üzere Kütahya’nın ana kimliği Vazo’dur. Vazo, Kütahya’nın sembolüdür. Ama Kütahya, Vazo’dan ibaret değil. Denilebilir ki, meydan projesidir hızlıca yapılıp geçilebilir. Ama biz bu projeyi bizden sonraki nesle bırakılacak önemli bir proje olarak görüyoruz. Şehirlerin uzun vadeli planlaması da bunun bir parçasıdır.

Sözünü ettiğimiz Zafer Meydanı, ‘Eski Kütahya’ denilen yerin giriş kapısı gibi. Dolayısıyla bunu dizayn ederken geleceği de düşünerek yapmalıyız. Burada sadece Kütahya halkı için değil, Kütahya dışından buraya gelecek insanlar için de çekim merkezi olacak bir meydanı hayata geçirmeliyiz. Bu proje Kütahya halkının aidiyet hissettiği bir proje olmalı. Aidiyet hissettirirseniz insanlar kilometrelerce ötede olsalar da bir şekilde oraya yeniden gelmek isterler. Bugün burada milletvekilleriyle, belediyesiyle, üniversitesiyle, çevre ve şehircilik müdürlüğüyle toplanmış olmayı en büyük kazanım olarak görüyor, ortak bir proje etrafında birleşerek ortaya güzel bir sonuç çıkarmanın keyfini hep birlikte yaşamayı diliyorum. Özellikle hocalarımızdan bu konuda fikirler beklediğimi belirtmek istiyorum. Vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

ŞAHBAZ: KÜTAHYA MEYDANINI SADECE İNŞAAT ALANI OLARAK GÖRMEMELİYİZ

Vali Çelik’in açıklamalarının ardından konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray Şahbaz, meydanlarının işlevlerini açıklayarak başladığı sunumunda Türkiye’deki ve dünyadaki meydanlardan iyi ve kötü örnekleri katılımcılarla paylaştı.

Meydanların sadece boş alanlar yaratmak olmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Eray Şahbaz, “Meydanlar, şehirlerin kimliklerini belirleyen alanlardır. Bir meydanı oluştururken burada yayaların meydanı aktif şekilde kullanmaları ve özellikle yaya yollarının araç trafiği ile kesilmemesi çok önemli. Bunun yanında bir meydan tasarlarken proje çalışanlarının bilmesi gereken şey, bu meydanın işlevinin ne olacağıdır. Burada bir tören meydanı mı yoksa bir anıt meydanı mı istiyoruz? Bunun yanında insanları buraya çekmek istiyoruz. Ancak meydanın insanlara ne sunacağını belirlememiz gerekiyor. Bir meydan projesine sadece bir inşaat alanı olarak bakmak, meydan tasarımlarında yapılan en büyük hatadır. Kütahya Meydanı Projesi, öncelikle Turizm Master Planı’nın bir parçası olarak ele alınmalıdır. Kütahya Meydanı’nı sadece dar bir alanın projesi olarak düşünürsek burada kalıcı bir eser çıkartamayız” dedi.

Meydan projesinin öncesinde SWOT analizini de katılımcılarla paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Şahbaz, “Kütahya Meydanı’nın konumuna baktığımızda Cumhuriyet Caddesi’nden, ya da halkın benimsediği ismiyle Sevgi Yolu’ndan, beslenen bir meydan olacak. Bu meydan için olumlu bir konu. Bunun yanında Germiyan Sokağı gibi Kütahya’nın turizmini besleyen bir alana çok yakın. Bu da projenin o alanla bütüncül düşünülmesini gerektiriyor. Hazırlanacak meydana Kütahya’nın tarihinden ve sanatından izlere yer vermemiz ve özellikle gençlere yönelik aktivitelere de bu meydanda olanak sağlamamız izlenecek yolda üzerinde durmamız gereken en önemli başlıklar” şeklinde konuştu ve proje ekibini tanıttıktan sonra Kütahya Meydanı Projesi için yetkin olduklarını ve çok iyi bir iş çıkaracaklarına inandıklarını ifade ederek sözlerini tamamladı.

KATILIMCILAR ÇALIŞMALARIN HEMEN BAŞLAMASI KONUSUNDA HEMFİKİR

Şahbaz’ın sunumunun ardından Vali Ali Çelik sunuma ve projeye ilişkin görüşlerini paylaştı. Çelik’in ardından sırasıyla milletvekilleri İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler ve Ahmet Tan ile İl Başkanı Sebahattin Ceyhun da kent meydanının sınırları ve meydanda bulunması gereken özelliklerle ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Âlim Işık da sunuma ilişkin görüşlerini aktararak belediyenin hazırladığı projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Rektörümüz de projenin haftalık düzenlenecek toplantılarla ilerletilerek en kısa sürede iyi bir çalışma çıkarmak istediklerini kaydetti.

Toplantının sonunda tüm katılımcılara teşekkür eden Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Meydanı’nda kalıcı bir projenin hazırlanması için titizlikle çalışılması gerektiğinin altını çizerek tüm paydaşların mümkün olan en kısa sürede meydana ilişkin son kararlarını vermelerinin çalışmalara bir an önce başlanması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 11 Eylül 2020, Cuma / 2444 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler