DPÜ’de Modern Zamanda Kadın Sergisi Açıldı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen Modern Zamanda Kadın başlıklı sergi Frigya Sergi Salonu’nda açıldı.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde 'Modern Zamanda Kadın' sergisi açıldı.

Fakültemizin Frigya Sergi Salonu'nda düzenlenen açılış törenine Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez, Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, Resim Bölümü Başkanımız Doç. Dr. Selda Mant Menay, sergide eserleri sergilenen akademisyenler, akademik ve idari personellerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan, Doç. Dr. Selda Mant Menay, "Sözlerime 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlamak istiyorum. Kadınlarımız, çalışkanlıkları ile her zaman topluma katkı sunmuşlardır. Kadın toplumun yarısı demektir. Kadın fedakarlığı, üretkenliği ve çalışkanlığıyla toplumun içindeyse o toplum medenidir, ileridir. Bizler de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak gelenekselleşen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sergimizi siz değerli konuklarımızın katılımıyla açıyoruz" dedi.

Doç. Dr. Selda Mant Menay'ın ardından Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, "Bugün her yıl 8 Mart günü 'Dünya Kadınlar Günü' veya 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak geçiyor. Ancak bizler bu günü şu an bunu mutlu bir şekilde kutlamamıza rağmen, başlangıcının çok acı bir tarihe dayandığını biliyoruz. Bu günün tarihi ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında, çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretleri protesto eden 40 bin kadının, greve çıkması, bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangının başlaması ve 129 kadının yangında hayatını kaybetmesine uzanıyor. Resmi olarak Danimarka’da 1910 yılında yapılan bir toplantıda Clara Zetkin’in önerisi üzerine, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' olarak anılması kararlaştırıldı. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlanmaya başlandı. Ancak, ne yazıktır ki, Birleşmiş Milletler'in bu günü Dünya Kadınlar Günü olarak resmen benimsemesi 1977 yılında gerçekleşti.

Sanatın genel amaçları yanında sosyal sorumluluk gereği farkındalık oluşturmak gibi bir misyonunun olduğunu da belirten Mercin, bu tarz etkinlikler ile toplumda duyarlılık kazandırmaya çalışıldığını belirterek sergiyi düzenleyen ve eserleriyle katılanlara teşekkür etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ise, yapılan araştırmalara göre kadının her geçen gün araştırmacı akademisyen olma yolunda hızla ilerlediğini, hatta Türkiye’de belirli alanlarda yurtdışına göre daha çok kadının araştırmacı olma özelliğiyle toplumda rol aldığını belirtti. 

DPÜ başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilere ait farklı tekniklerle yapılan 44 eserin yer aldığı Modern Zamanda Kadın sergisi, 16 Mart Pazartesi gününe kadar sergilenmeye devam edecek.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Mart 2020, Pazartesi / 2008 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler