Kütahya’da Batı Anadolu E-İhracat Konferansı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültemiz (DPÜ TUBİF) ve Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası paydaşı olduğu Batı Anadolu E-İhracat Konferansı 2020 Kütahya’da düzenlendi.

Batı Anadolu E- İhracat Konferansı 2020 Kütahya'da düzenlendi.

WORLDEF, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi iş birliği ile düzenlenen Batı Anadolu E-İhracat Konferansı 2020, Kütahya Hezar Dinari Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Konferansa Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çekiç, İl Emniyet Müdürü Necmettin Koç, Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağca, WORLDEF Başkanı Ömer Nart, KÜTSO Başkanı İsmet Özotraç ve Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Efe, STK Temsilcileri ile farklı sektörlerden çok sayıda kişi katıldı.

WORLDEF’in Türkiye’de e-ihracat farkındalığını artırmak amacıyla düzenlediği e-ihracat konferansları çerçevesinde e-ihracat profesyonelleri Kütahya’ya geldi. Batı Anadolu E-İhracat Konferansı 2020’de, e-ihracat uzmanları deneyimlerini bölgenin iş çevreleri ile paylaştı.

"KÜTAHYA'MIZIN ADINI YAZDIRMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ"

Konferansın selamlama konuşmasını yapan DPÜ Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağca, "WORLDEF, Anadolu’nun bir çok yerinde e-ihracat konferansları düzenleyerek e-ihracat farkındalığı oluşturmayı kendisine misyon edinmiştir. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 11 büyükşehrinde düzenlenecek olan konferanslar dizisinin 12.sini Kütahya’da gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bize bu cesareti ve desteği veren tüm paydaşlarımıza, Worldef yetkililerine, konuşmacı olarak bizleri bilgilendirecek katılımcılara, etkinlikte görev alan tüm herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

NART: HER ŞEY BİR HAYALLE BAŞLIYOR

WORLDEF Başkanı Ömer Nart da katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında "WORLDEF olarak son iki yıldır uluslararası e-ihracat konferansı düzenlerken tek bir amacımız vardı. O da sınır ötesi e-ticarette dünyada yaşanan bu hızlı gelişime ve değişime Türk e-ticaret ekosistemine tam anlamıyla adapte etmekti. Türkiye'de e-ihracatla ilgili ciddi şekilde devlet desteği veriliyor. Bizler buraya sizlere ilham olmaya geldik. Bugün 90-91-92 doğumlu arkadaşlarımız milyonlarca dolar e-ihracat yapıp ciddi anlamda istihdam oluşturuyorlar. Bunu çok küçük sermayelerle yapanlar da oldu. Bu tamamen sermaye odaklı bir iş değil. E-ihracat 'Hemen başlayayım, yapayım' diyebileceğiniz bir iş değil. Bu işe başlarken emek zaman ve konsantrasyon gerekiyor. Eğer sabredilirse 1 yılın sonunda artık sisteminiz oturmuş, düzenli bir gelir elde etmeye başlamış olursunuz" şeklinde konuştu. 

Her şeyin bir hayalle başladığını ifade eden Ömer Nart, "Bizim de hayallerimiz var. Biz burada size e-ihracat yapın derken kendimiz de aslında yaptığımız işin ihracatını yapıyoruz. Sadece Türkiye ile değil yurt dışındaki devletlerle de çalışmalarımız devam ediyor. Geçen hafta Bakü’deydik ve Cumhurbaşkanı yardımcısıyla görüştük. Azerbaycan e-ticaret kalkınma raporunu kendilerine sunduk. Önümüzdeki ay 1-3-5 yıllık kalkınma hamlesine yönelik yapılacakları konuşacağız. Eğer hayal ederseniz oluyor. Bu salondan da çok büyük başarı hikayeleri çıksın. Katıldığınız için çok teşekkür ediyorum" dedi.

EFE: ARTIK TİCARETİN YOLU HER EVİN İÇİNDEN GEÇİYOR

Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Efe ise WORLDEF Batı Anadolu E-İhracat Konferansı açılış konuşmasına Ticarette yeni bir devrim yaşandığını bu devrimin elektronik ticaret devrimi olduğunu belirterek sözlerine başladı ve şöyle devam etti: 

Eskiden İpek Yolu ve Baharat Yolu vardı. Bu ticaret yolu üzerinde bulunan insanlar ve ülkeler zengin olurdu günümüzde ise siber otoban var. Yani artık ticaretin yolu her evin ve her işyerinin içinden geçiyor. Dünyanın en ücra köşesine bir tuşla mal satılabiliyor. 20 trilyonluk pazar milyarlarca insanın parmak uçlarında bulunuyor. İstatistikler gösteriyor ki, gelişmiş ülkelerde e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay %10’un üzerinde ve bu oran sadece son dört yılda 2 katına çıkmış. Ülkemizde toplam perakende ticaretin sadece %5’i elektronik mecradan yapılıyor. Bugün için belki gerideyiz ama aradaki farkı hızla kapatabiliriz. Bu treni kaçırmamak için var gücümüzle çalışmalıyız. 200 yıl önce Birinci Sanayi Devrimini ıskalamanın sıkıntısını hala yaşıyoruz. Bugünün gelişmiş ülkeleriyle aramızdaki gelir farkı Birinci Sanayi Devrimiyle birlikte açılmıştı. Gelir seviyesi farkını bugüne kadar kapatamadık. Yeni sanayi devrimini doğru okuyabilirsek ve fırsatları değerlendirirsek gelir seviyesinde gelişmiş ülkelere yaklaşabiliriz" dedi.

"YERLİ ÜRETİM MİLLİ GÜCE BİZ DE VARIZ TÜRKİYE"

Davut Efe’nin ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Üniversitemiz adına böyle bir organizasyona öncülük ettiğimiz için mutluyuz. Bu organizasyonun fikir babası olan ve öncülük eden Tavşanlı ekibimize, sayın dekanımız Ahmet Ağca’ya ve Müdürümüz Bülent Cırık beye ve bütün sponsorlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Uysal şöyle devam etti:

İşin teknik kısmını işin ehline, WORLDEF yetkililerine ve akademisyenlerimize bırakacağız. Değerli gençler bizim kültürümüzde kültür köklerimizde ticaret çok önemlidir. Başta bizim peygamberimiz ticaretle uğraşan bir kişidir. Biz kendi ticaretle uğraşan birisinin ümmetiyiz. Bizim de bunu örnek alıp ticareti öne çıkarmamız esas almamız gerekir. Bununla ilgili birçok hadis ve ayetten bahsedilebilir. Rızkın 10 da 9’u ticarettedir. 1400 yıl küsur yıl önce rızkın nerede olduğunu, ticaretin önemini bize anlatılmıştır.

"Eskiden savaşlar malum, gidilir meydanda savaşılırdı" diyen Prof. Dr. Uysal, "Günümüzün savaşıysa ekonomi, ticarettir. Askerin vazifesi ne kadar kutsal ve önemliyse, ticaret erbabının yaptığı işte çok çok önemlidir. Bu işi usulüne göre yaparsak, bu memlekete bu millete en büyük katkıyı sağlarsınız. E-ticaretle uzak mesafeler kısalmış, muhatap olunabilecek insan sayısı adeta tüm insanlık olmuştur. Aynı anda bütün insanlarla muhatap olabiliyorsunuz. Bu işi sadece para kazanmak için değil, asrın savaşının da ticaret olduğunu bilerek yapmak gerekiyor. Tavşanlı ekibimizin 'Yerli Üretim ve Milli Güce Biz de Varız Türkiye' sloganıyla sözlerime son vermek istiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

IŞIK: DOĞRU ADIMLAR ATILIRSA KÜTAHYA E-TİCARET MERKEZİ OLUR

Rektörümüzün ardından söz alan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, ise etkinlikle ilgili olarak "Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, bu şehrin en önemli potansiyelidir. İnanırsanız, doğru projelerle doğru adımlar atılır ve gençlerimize ulaşılırsa e-ihracatın merkezlerinden birisi Kütahya olur. Batı Anadolu E-İhracat Konferansı'nın şehrimize ve ülkemizin birçok ilinden gelen başta gençlerimiz ve aziz milletimize ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum" dedi.

TORAMAN: 6 BİN YILDIR BU TOPRAKLARDA ÜRETİM VAR

Son olarak katılımcılara hitap eden Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman ise "Kütahya toprak sanayide dünyanın ve Türkiye'nin önemli merkezlerinden biridir. Yaklaşık 6 bin yıldır bu topraklarda üretim var. Üstelik sadece iç tüketim için değil, dışarıya satmak için üretim yapılmış. Seyityömer Höyüğü kurtarma kazılarında elde edilen bulgular bunun göstergesi. Bu gelenek hâlâ devam ediyor. Kütahya bugün toprak sanayide hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli üretim merkezidir" dedi.

Üretimin başlı başına yeterli olmadığını ve satışının yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Toraman, “Üretmek yetmiyor bunu satabilmeniz lazım özellikle dış pazara. Türkiye ihracat konusunda çok önemli bir kapasite ve yetenek geliştirdi. 2018 yılı Ağustos ayından itibaren maruz kaldığımız ekonomik saldırılarda ihracat gelirimiz en önemli direnç noktaları arasında yer aldı. İhracat performansıyla, yapılan hesaplar altüst edildi. Türkiye kamu ve özel sektörüyle güçlü bir ülkedir. Kamuda pasif bir memuriyet pozisyonuna yerleşmek yerine genç girişimci adayı olun. Hedeflerinizi, hayallerinizi, kişisel gelişimlerinizi buraya yönlendirin. Hem siz ferdi olarak hem de ülke olarak biz bundan çok fayda göreceğiz. Karamsarlığa düşmeden mücadele etmeliyiz. Ferdi, millet ve devlet olarak hedeflediğimiz noktalara ulaşmak için topyekûn gayret göstereceğiz, Bu programın bu çerçevede dinleyicilere faydalı olacağına inanıyorum. Bu programda emeği geçen Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odamıza ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Uygulanmalı Bilimler Fakültesine çok teşekkür ediyorum. Bu ve benzeri programların şehrimizde çoğalmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Açılış töreninin ardından konferans, sektörün uzmanları tarafından verilen sınır ötesi e-ticaret uygulamaları ve kullanışlı çözümlerin anlatıldığı; Kütahya’daki yerel üreticilere, bölgede önde gelen şirket yöneticileri ve işletmelerine elektronik ihracat hakkında bilgi sağlayacak bilgilerin verildiği oturumların ardından sona erdi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Şubat 2020, Çarşamba / 2181 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler