Türk Kültürünün Sembollerinden Aşıklar Bu Kez DPÜ’de Atıştı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından Üniversitemizde Dumlupınar Aşıklar Atışmaları etkinliği düzenlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Dumlupınar Aşıklar Atışmaları etkinliği düzenlendi.

Üniversitemizin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından Güzel Sanatlar Fakültemizdeki Kırmızı Salon'da gerçekleştirilen etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Belediyesi Başkan Yardımcısı Salih Özden, Kütahya Ülkü Ocakları Başkanı Serdar Akkoç, Aşık Temel Turabi, Aşık Aşikar, Abubekir Zamani, Aşık Ali Serhati ve Kırgızistan'dan Aşık Gülira Kasymkulova katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Serdar Akkoç, "Bugünhep birlikte sazların şaha kalkacağı, sözlerin destanlaşacağı bir vuslattayız. Şehzadeler diyarı Kütahyamızda, binlerce yıllık Türk tarihinin hazinesi aşıklık geleneğimizin, Türkistan'dan Anadolu topraklarına uzanan temsilcileriyle bir arada olmanın heyecanındayız. Biz ki 7 yaşında balasından, 70 yaşında nenesine kadar insanoğlunun tadabileceği her türlü duyguya türkü yakan asil ve zarif bir milletin evlatlarıyız. Ve yine biz ki asırlar boyu, savaşımızı da sevişimizi de, doğumumuzu da ölümümüzü de türkülerle anlatmışız" dedi.

Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar ise "Aşıklık geleneği birlik ve beraberliğin korunmasıyla sürdürülebilir. Birlik ve beraberlik de ancak geçmişin bilinmesi, ortak dilin, dinin olması ve bayrağa sahip çıkılmasıyla mümkün" dedi. 

Nazlıpınar, şöyle devam etti:

Saydığımız bu ortak dil, din, bayrak, örf, adet ve geleneklerin tamamı milli kültürü oluşturur. Türk dünyasının kültür varlığının önde gelen unsurlarından biri de aşıklık geleneğidir. Aşık, arzu ve ümitleri dile getirir. Söylenemeyeni söyler ve bunu gönüllere dokunarak yapar. Aşıklar, halkın yaşayışını ve tarihini yansıtır, ağıtları derinleştirir, kahramanların hakkını verir. Ne mutlu ki Türk milletinde kahramanlar tükenmez.

Açılış konuşmasınının ardından başlayan atışmada aşıklar, sazlarından çıkan ezgiler eşliğinde, önce hoşlama yaptı. Ardından da besteledikleri türkü ve ağıtları okudular. Katılımcılar aşıklar arasındaki atışmaları uzun süre alkışlayarak aşıklara destek verdiler.

Atışmanın ardından bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, etkinliğe katılan aşıklara ve etkinliği düzenleyen Türk Dünyası Araştırma Topluluğu'na teşekkür etti.

Törenin sonunda aşıklara Üniversitemizin altın anahtarı sunuldu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 03 Aralık 2019, Salı / 1005 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler