DPÜ’de 2019-20 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni Düzenlendi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni, Kütahya protokolünün katılımıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi-2’de gerçekleştirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni düzenlendi.

Üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi-2'de gerçekleştirilen törene Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı ve İl Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey, İdare Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Turan, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, protokol üyeleri, rektör yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, daire başkanlarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunması ile başlayan törende Kütahya ve Üniversitemizin tanıtım filmlerinin gösterilmesinin ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Konuşmalar öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Kütahya milletvekilleri Ahmet Erbaş ve Ahmet Tan ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş'ın üniversitemizin yeni akademik yılını kutladığı telgrafları konukları okundu.

UYSAL: SİZLERİ DUMLUPINARLI OLDUĞUNUZ İÇİN KUTLUYORUM

Açılış konuşması için kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, protokol üyelerini ve öğrencilerimizi selamlayarak, "Üniversitemizi tercih ederek, aramıza yeni katılan öğrencilerimize de ayrıca hoş geldiniz diyor, Dumlupınarlı oldukları için, kendilerini bir kez daha kutluyor ve muhabbetle kucaklıyorum. Üniversitemiz yeni eğitim-öğretim yılına, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni umutlarla başlıyor. Yeni eğitim - öğretim yılımızın, huzurlu ve başarılı geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Yeni akademik dönem öncesi öğrenci sayıları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kâzım Uysal, "Şu andaki aktif öğrenci sayımız 45 bin 616’dır. Bunların 14 bin 626'sı ön lisans, 28 bin 400'ü lisans, 2 bin 123'ü yüksek lisans ve 467 'si doktora öğrencisidir. 2018 yılında 750 olan yabancı uyruklu öğrenci sayımız bu yıl bin 750 ye kadar yükselmiştir. Hedefimiz ise bu sayıyı her geçen yıl daha da artırmaktır. Üniversitemize Somali, Azerbeycan, Mısır, Tacikistan, Cibuti ülkelerinin de aralarında olduğu 17 farklı ülkeden öğrenci kayıt yaptırmıştır" şeklinde konuştu.

Üniversitenin kalite çalışmları kapsamında hedeflerini yenilediğini kaydeden Prof. Dr. Uysal, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin URAP ve WEBOMETRIC dünya sıralamalarında ilk 1000’in içine girmeyi; Türkiye’deki üniversiteler için önemli bir başarı göstergesi olan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ilk 50’de yer almayı; Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısını 30 un altına düşürerek uluslararası standartlara uygun eğitim vermeyi; Bölgenin ihtiyacını karşılayacak lisans, lisansüstü ve akademik çalışmalar yaparak bölgenin gelişiminde öncü bir kuruluş olmayı; Uluslararası denklik çalışmaları ile batıdaki üniversitelere giden katma değeri yüksek, bölgeye inovatif katkı sağlayacak yabancı öğrencileri üniversitemize çekmeyi hedeflediğini söyledi.

"DUMLUPINAR ÜNİVERSİTELİ OLMAK AYRICALIKTIR"

Dumlupınar Üniversiteli olmanın ayrıcalık olduğunun altını çizen Uysal, "Geleceğimizi sizlerin inşa edeceğini biliyoruz. Geleceğimizin sizlerle güçlü olacağını biliyoruz. Üniversitemizin sizlere sunduğu akademik, sosyal ve kültürel imkânlardan en iyi şekilde yararlanmak için çaba gösterin, okuyun, araştırın ve sürekli öğrenin. Siz değerli öğrencilerimizden beklentimiz, Bilimsel araştırmaya gönül vermiş ve topluma hizmet sorumluluğu bilinci ile mesleki yeterlikleri kazanmış Dumlupınarlı olarak mezun olmanız. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kariyer ve Mezun Merkezimiz ile mezun olduktan sonra da siz değerli öğrencilerimizin yanındayız" şeklinde konuştu.

Uysal, sözlerini  "2019 - 2020 eğitim-öğretim yılına büyük bir heyecanla başlarken, ülkemizin daha iyi bir geleceği için alacağımız sorumluluğun ve görevlerin üniversite olarak bilincindeyiz. Ülkemizi daha iyiye ve daha ileriye götürmek için elimizden geleni yapmaya şahsım ve Üniversitemizin tüm kurumları adına söz veriyorum. Üniversitemizi bu güne kadar getirenlere, bundan sonra da katkı sağlayacak olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Törenimizi onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sevgiler, saygılar sunuyorum" diyerek tamamladı.

IŞIK: KÜTAHYA'YA ALINAN HER İKAMET ÖĞRENCİLERİMİZE HİZMET OLACAK

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık "Adını 137 bin şehidimizin yattığı kutsal topraklardan alan bu özel kurumuzun yeni akademik yılı açılış törenine hoş geldiniz" sözleriyle başladığı konuşmasında "İl genelinde her 12 vatandaşından birinin öğrenci, il merkezinde ise her 8 kişiden birinin öğrenci olduğu bu kentte, 300 bin nüfuslu Kütahya il merkezine, resmi rakamlar üzerinden 246 bin kişilik bütçe ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizden ikametlerini, hizmetlerinden yararlandıkları Kütahya'ya taşıyarak, bu kentin merkezi bütçesine katkıda bulunmaya davet ediyorum. Bununla beraber gelecek bütçe artışı ile bütçemizi yine siz gençlerimize hizmet etmek için kullanacağımızı da ifade etmek istiyorum" dedi.

Belediye meclisinde alınan kararla kayıtlarını Kütahya'ya taşıyarak, belediyeden İkamet Kart alan öğrencilerimiz, 16 nolu hattan dilerlerse her biniş başına 75 kuruşa faydalanacak ya da aylık 30 TL karşılığında sınırsız biniş hakkı elde edecekler. Yakında şehrimizdeki esnaflarla da yapacağımız toplantılarla İkamet Kart'ın ayrıcalıklarını arttırma hedefindeyiz. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 27 yıllık bir üniversite ve artık kurumsallaşmasını tamamladı, iddialı bir üniversite oldu. Kütahya da iddialı bir şehir olmalı. Bu üniversitenin 109 öğrenci kulübünü de hayata geçirmek istedikleri projeleri Kent Konseyi Meclisine sunmalarını istiyoruz. Sizden gelecek her fikir bizler için çok değerli" ifadelerine yer verdi.

ERENLER: KÜTAHYA'YI TANIDIKÇA DAHA ÇOK SEVECEKSİNİZ

Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, konuşmasına "Mezunu olduğum Kütahya Dumlupınar Üniversitemizin 2019 2020 eğitim öğretim açılış programında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum" diyerek başladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversini tercih eden öğrencilerimize 'hoş geldiniz' diyen Erenler, şöyle konuştu:

Kütahya'nın tarihini, kültürünü gezerek gördükçe Kütahyamızı daha çok seveceğinize inanıyorum. DPÜ tanıtım videosunu izleyince bu üniversiteden mezun olduğum için gurur duydum. Fiziki şartlarıyla, parmakla gösterilen üniversitelerden biri olduk. İnşallah benim de evlatlarım bu üniversitede okur bu üniversiteden mezun olur. Mesleğinizin en iyisi olmanızı temenni ediyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

TORAMAN: KÜTAHYA, DPÜ İLE HER ZAMAN GURUR DUYMAKTADIR

Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman ise, konuşmasında "İnsan hayatının en güzel döneminin üniversite hayatında geçirdiği dönem olduğunu düşünüyorum. Yalnızca okulda üniversitede değil sokakta da sosyal hayatta da iş hayatında da mutlu bireyler yetiştirmeyi hedeflemeliyiz. İnşallah bu eğitim öğretim yılı da bu manada değerlendirebileceğiniz bir dönem olur" ifadelerini kullandı.

"Kütahya'mız Kütahya Dumlupınar Üniversitemizle ile her zaman gurur duymaktadır" diyen Toraman, "Üniversitemiz önde gelen üniversitelerden bir tanesidir. Kütahya ile üniversitemizin daha içli dışlı olmasını temenni ediyorum. Kütahya'nın sizlere çok şey öğreteceğini düşünüyorum. Eğitim öğretim dönemimizin başta öğrencilerimize, ailelerine ve bütün akademisyenlere hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim. Hepinizi saygı ile selamlıyorum" şeklinde konuştu.

AÇILIŞ DERSİNİ HAVELSAN BAŞKANI PROF. DR. MANTAR VERDİ

Tören kapsamında Savunma Sanayiinde Yapay Zeka ve Büyük Veri başlıklı açılış dersini veren HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, protokol üyeleri ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK - BİLGEM) Başkanlığını da yürüttüğünü kaydederek, iki kurumun Türk savunma sanayii alanındaki çalışmalarından söz etti.

Yapay zeka ve bu kavramın uygulamadaki ayrımlarından söz eden Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, "Yapay zekayı, insan zekasıyla yapılabilen çalışmaları daha verimli hale getirmek için kullanıyoruz. Yapay zekayıyı dar kapsamlı, insan düzeyi ve insan ötesi olarak üçe ayırıyoruz. 1930'da Alan Turing'in çalışmalarıyla başlayan yapay zeka çalışmaları, 1980'lerden sonra makine öğrenmesi ile gelişti. 2010'lardan başlayarak da derin öğrenme dediğimiz süreç başladı. 

"DÜNYADAKİ VERİLERİN %90'I SON İKİ YILDA ÜRETİLDİ"

Son yıllarda internetin yaygınlaşması ve buna bağlı olarak iletişim hızında ve dijitalleşmedeki artışın yapay zekayı daha popüler yaptığını ifade eden Prof. Dr. Mantar, "Her gün 2,5 kentilyon (1018) bayt’tan fazla veri oluşturuluyor. 2020 yılında, yeryüzündeki her insan için her saniyede 1.7 MB veri üretileceği tahmin ediliyor ve dünyadaki verilerin % 90'ı sadece son iki yılda üretildi" dedi.

Yapay zekanın kullanılmadığı alanların yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Mantar, "2017 ve 2018 yılında dünyada pek çok ülke yapay zeka stratejilerini belirlediler. Bu yıl içinde Türkiye'nin yapay zeka stratejisi de Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Dijital Dönüşüm Ofisi çalışmalarını sürdürüyor" diyerek şöyle devam etti:

"SAVUNMA SANAYİNDE YAPAY ZEKA KULLANIMINDA TÜRKİYE'NİN EKSİĞİ YOK"

Yapay zekanın savunma sanayiinde de kullanımınına baktığımızda Türkiye'nin çağın gereklerini yerine getiren ve bu konuda eksiği olmayan ülkeler arasında olduğunu görüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin halihazırda kullandığı insansız sistemler kontrol ve oto-pilot gibi özellikleri ile birinci nesil yapay zekâdır. İkinci ve üçüncü nesilde bu insansız sistemler geleceğin harekât ortamında yapay zekaya dayalı otonom görev yapma kabiliyetine sahip olacaktır" dedi.

Mantar, HAVELSAN VE TÜBİTAK BİLGEM'in çalışmalarıyla yeni dönemde Silahlı Kuvvetlerinin, yapay zekadan otonom silahlar, keşif-istihbarat, karar - destek, savaş sahası yönetimi, ön görü ve eğitim alanlarında en üst düzeyde faydalanacağını söyledi.

Mantar'ın konuşmasının ardından Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Musiki Topluluğu tarafından konuklara müzik dinletisi sunuldu.

Törenin ardından konuklar Ressam - Neyzen Ahmet Yakupoğlu'nun eserlerinin sergilendiği salonu ziyaret ettiler.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 03 Ekim 2019, Perşembe / 3119 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler