DPÜ’den Kışlademirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle İş Birliği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ile Tavşanlı Kışlademirli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında tarımsal ve teknolojik iş birliği başlatıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Tavşanlı'nın Kışlademirli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında tarım ve teknoloji alanlarında iş birliği kararı alındı.

Makine Mühendisliği bölümü tarafından yürütülen çalışmalarda ülkemizin ve yöremizin kalkınması, üretilen ürünlerin katma değerlerinin arttırılması ve Kışlademirli köyünün tarımsal ürünlerinin katma değerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Proje kapsamında ilk olarak Kışlademirli'de en çok yetiştirilen tarım ürünlerinden olan kavun üretiminin geliştirilmesine başlandı.

Prof. Dr. İsmet Çelik, Doç. Dr. Abdullah Akbulut ve Arş. Gör. Halit Arat ile Kışlademirli Tarımsal Kakınma Kooperatifi Başkanı Selim Çetin’in yaptıkları görüşmeler sonucunda ortaya çıkan proje, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören'den ülkemizde yerli üretim modelinin geliştirilmesi, üreticinin kazanması, tüketiciye daha kolay ve etkili ulaşmasını hedefleriyle büyük bir destek gördü. 

Proje ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. İsmet Çelik, kendisinin de bu köyde büyüdüğünü, çocukluğunda kavun satışı yaptığını ve üreticinin yetiştirdiği ürünleri satarken yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini ifade ederek, "Kışlademirli kavunlarının kokusu ve aroması bu köye özgüdür. Ancak kavunların tarladan toplandıktan sonra birkaç gün içinde tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Kavunların kısa sürede satışının ve tüketilmesi zorunluluğu üreticiler için bir sorun. Bu nedenle hemen satılamayan kavunların bir kısmı ederinin altında alıcı buluyor, önemli bir kısmı ise da çürüyor" dedi.

Projenin uygulaması hakkında da bilgi veren Çelik, "Kooperatif Başkanı Selim Çetin ve Doç. Dr. Abdullah Akbulut ile yaptığımız görüşme sonunda Kışlademirli Köyü kavunlarına kurutma tekniğinin uygulamaya karar verdik. Bu şekilde hem kavunların tüketiciye ulaştırılması kolaylaşacak, hem de bölgemizde bu anlamda bir ilk yaşanacak. Normal kavun satışları 2-3 TL/kg iken, kurutulmuş kavun (Avrupa’da) yaklaşık 8-10 Avro/kg'dan satılıyor. Üstelik zamanın etkisi de bu yöntemle azalıyor. Yazın tarladan toplanan kavun, kurutulmuş halde, aylar sonra dahi tüketilebiliyor" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Abdullah Akbulut da yaptığı açıklamada Kışlademirli Köyü kavunlarının kurutularak değerlendirilmesinin çok yerinde olacağını, kurutma tekniğinin Orta Asya'ya dayanan Türk gelenekleri arasında olduğunu hatırlatarak, "Bir çok tarım ürününde kurutma tekniği kullanılıyor. Ancak kavun üzerindeki çalışmamız bölge için yeni bir çalışma olacak. Makine Mühendisliği laboratuarında bulunan kurutma fırınında başladığımız deneysel çalışmalarda, hava hızını, kavun dilimlerini, nem durumlarını ve aromasını inceleyerek, kavunların doğallığının bozulmadan kurutma koşullarını belirlemeye çalışıyoruz. Üniversite olarak Kışlademirli'nin tarımsal ürünü olan kavunların tüketiciye daha kolay ve gelir getirici şekilde ulaştırılmasına katkı sağlayağımız için mutluyuz" şeklinde konuştu.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selim Çetin de başta Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören olmak üzere, bütün öğretim üyelerine teşekkür ettiğini belirterek, bu çalışmanın bölge tarımsal ürünlerinin etkin değerlendirilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 29 Mart 2019, Cuma / 2058 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu, tusaş,

Bu Kategorideki Diğer Haberler