Domaniç Hayme Ana MYO’da Sigara ve Madde Bağımlılığı Konferansı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tavşanlı Sosyal Hizmetler Uzmanı Yavuz Doğanay, Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu öğrencilerimize Sigara ve Madde Bağımlılığı konferansı verdi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Domaniç Hayme Ana MYO'nunnun ev sahipliğinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tavşanlı Sosyal Hizmetler Uzmanı Yavuz Doğanay'ın konuşmacı olarak katıldığı Sigara ve Madde Bağımlılığı Konferansı öğrencilerimiz tarafından ilgiyle izlendi.

MYO'nun Konferans Salonu'nda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının "Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesinde gerçekleştirilen konferansta, konuşan Yavuz Doğanay, çocuklarımıza küçük yaşta hayır demeyi öğretmeye dikkat çekerek, "Sigara ve bağımlı madde alışkanlıklarının hayır diyememek nedeniyle başlıyor. 'Hayır' demesini çocuklarımıza öğretmeli ve biz de hayır demesini bilmeliyiz" dedi.

'HAYIR' DEMEYİ BİLMELİSİNİZ

Sigara ve madde bağımlılıklarının masum sözlerle başladığının altını çizen Doğanay, 'Bir kere den bir şey olmaz', 'Benim hatırım için' gibi ifadelerin baskı aracı olarak kişinin çevresi tarafından kullanıldığını, bu sözlere karşı 'Hayır' demenin çok önemli olduğunu söyledi.

Yaşanmış olaylardan örnekler veren Doğanay, çocuğun kendisine karşı ilgisizliğinden söz eden bir babaya karşı çocuğunun mesafeli duruşunun nedeninin babanın sigara alışkanlığı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, çocuğun babasına "Baba, sen sigara içiyorsun. Ağzın çok pis kokuyor. Ben sana sarılmak, öpmek, 'Baba' demek istiyorum. Fakat sarılamıyorum bu pis sigara kokusundan" demesiyle babanın sigarayı bıraktığını, bırakmadan önce sigarayı eline aldığında çocuğunun sözleri aklına geldiğini söylediğini aktardı.

"KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZI TEKNOLOJİK ALETLERDEN UZAK TUTUN"

Günümüzün en önemli bağımlılık olayının bir tanesinin de bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar olduğunu söyleyen Doğanay, "Bu teknolojik aletler, çocukları yalnızlığa itiyor. Aile bireyleri artık evin içinde bile teknolojik cihazlarla konuşur oldu. Bu bağımlılık son derece yanlış, Küçük yaştaki çocukları bu teknolojilerden uzak tutmalıyız. Bu teknolojilerin kontrolsüzlüğü, erken yetişkinliğe neden olmakta bu da ileri yaşlarda bir çok olumsuz davranışlara yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

Sigara ve madde bağımlığından kurtulma konusunda Sağlık Bakanlığının ve Yeşilay gibi kuruluşların yardımcı olduğunu kaydeden Doğanay, öğrencilerimize bilgilendirme broşürleri dağıttı.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 19 Mart 2019, Salı / 899 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler