DPÜ’de Tehcir Sürecine Kadar Ermeni Meselesi Konferansı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi Kevser Değirmenci’nin konuşmacı olarak katıldığı Tehcir Sürecine Kadar Ermeni Meselesi konulu konferans gerçekleştirildi.

DPÜ'de Tehcir Sürecine Kadar Ermeni Meselesi başlıklı konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültemizin Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonunda düzenlenen konferansta Tarih bölümü öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Kevser Değirmenci konuşmacı olarak yer aldı.

Ermeni sorununun nasıl ortaya çıktığından söz eden Kevser Değirmenci, "Başlangıçta iç sorun olan olaylar dış devletlerin müdahalesiyle uluslararası sorun haline geldi. Bu sorunun oluşmasında Rusya'nın Akdeniz'e inme amacı, Fransız İhtilalinin getirdiği milliyetçilik akımlarının Osmanlı Devletinde bağımsızlık hareketlerini doğurması ve Müslüman Osmanlı devletine karşılık bağımsızlık yanlısı ve dış devletlerce desteklenen Hristiyan azınlıkların din üzerinden çatışmaları etkili oldu. Bu dönemde Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karışmayı amaçlayan ülkelerin aynı günlerde başka ülkeleri baskı altına almalarının ancak politik çıkarlarla açıklanabileceğini söyledi.

93 HARBİ KIRILMA NOKTASI OLDU

Ermenilerin tarihteki izlerine ilk olarak Bizans döneminde rastlandığını ifade eden ve Bizans kaynaklarında Ermenilerin bölgelerinde çıkardıkları huzursuzluklar nedeniyle zorunlu göçe tabi tutulduğunu ifade eden Değirmenci, "Ermeniler, Türkler Anadolu'ya gelene kadar huzurlu bir yaşam sürmemişlerdir. Bunun yanında 1453'te İstanbul'un kapıları Ermenilere de açılmış, 1461'de Ermeni Patrikliğinin merkezi İstanbul'a taşınarak Ortodokslarla aynı ayrıcalıklar tanınmıştır" şeklinde konuştu.

Ermenilerle ilgili sorunların 19. yüzyılda başladığını hatırlatan Değirmenci, bu süreçte 93 Harbi'nin bir kırılma noktası olduğunu belirterek, "Savaş sırasında Osmanlı ve Rus Ermenileri olmak üzere iki grup oluştu. Rus Ermenileri, Rusya ordusunda önemli kademelerde görev yaptılar ve Osmanlı'ya karşı ön cephelerde savaştılar. İstanbul'da yaşayan Ermeniler de savaşı kazanarak İstanbul'a gelen Rus komtanları evlerinde ağırladılar. Savaştan sonra imzalanan Berlin Anlaşması'nda bağımsızlık elde edemeyen Ermeniler bu kez silahlı eylemlere ve isyanlara giriştiler" dedi.

Tüm sürece bakıldığında Ermeni sorununun Ermeni toplumu tarafından oluşturulmadığını söyleyen Değirmenci, "Bu sorun büyük devletlerin çıkarlarına hizmet etmek için ortaya çıkarılmıştır" diyerek sözlerini tamamladı.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 13 Mart 2019, Çarşamba / 1988 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü hisarcık meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler