Kütahya Desenleri Kitabı Bakanlığa Teslim Edildi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin hazırladığı ve tüm dünyada tanıtılması hedeflenen Hamza Üstünkaya Tasarımlarıyla Kütahya Desenleri adlı kitabı, basım için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında ön hazırlıkları tamamlanan “Hamza Üstünkaya Tasarımlarıyla Kütahya Desenleri” kitabı, Kültür ve Turizm Bakanlığında gerçekleştirilen bir toplantıda Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’a sunuldu.

Toplantıda Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya ile birlikte Mühendislik Fakültemizin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık, Arş. Gör. Gökhan Akca, Kütahya Eski Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ve Çini sanatçısı Ayşe Özkan kitabın içeriği ve misyonu hakkında Bakan Yardımcısına bilgiler verdiler.

EDİTÖRLÜĞÜNÜ IŞIK VE REKTÖR GÖREN ÜSTLENDİ

Kitabın baskı öncesi hazırlıkları akademisyenlerimiz Prof. Dr. İskender Işık, Öğr. Gör. Mustafa Bilge Koçer, Arş. Gör. Gökhan Akca, Arş. Gör. Resul Ay ve Arş. Gör. Sercan Kehribar tarafından tamamlanırken, Prof. Dr. İskender Işık ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de kitabın editörlüğünü görevini üstlenmişlerdi.

Kitapla ilgili Temmuz 2018'de de Üniversitemizde bir toplantı yapılmış ve kitap hakkındaki görüş alışverişinde bulunulmuştu.

250 YENİ TASARIM

Kütahya’nın karakteristik dekorasyon (bezeme ve süsleme) tekniklerini yansıtan özgün çini desenlerinden oluşan kitap; Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya’nın henüz hiçbir yerde uygulanmamış 250 tasarımından oluşuyor.

Desen tasarımları genellikle simetrik ve dairesel formda tabak desenleri olup, sanatçının çini sanatına verdiği uzun bir aradan sonra yeniden desen çizmeye başladığı yıllardaki ilk çalışmalarından oluşuyor. Desenlerin 125’i özgün biçimi üzerinden sayısal ortamda vektörel olarak yeniden çizildi. Diğer 125 desen ise sanatçının kendi kaleminden çıktığı hali ile kitaba aktarıldı.

DESENLERİN İSİMLERİ KÜTAHYA TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Kitapta yer alan desenler başta çini sanatı olmak üzere tezhip gibi farklı sanat kollarında da uygulanabilir olmakla birlikte, mimaride, tekstilde ve dekorasyonun önemli olduğu diğer pek çok endüstriyel alanda da uygulanabilir niteliğe sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor.

Hamza Üstünkaya, kitapta yer alan her bir tasarımını çoğunlukla Kütahyalı aile-sülale adlarına ve lakaplarına atfederek isimlendirdi. Sanatçı, böylece Kütahya’nın yerel kültür tarihinin geleceğe taşınması yönünde katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti.

BAKAN YARDIMCISI ALPARSLAN: BU ARŞİV TEK BİR KİTAPLA SINIRLI KALMAMALI

Kitabın prova baskısını inceleyen ve baskı öncesi hazırlıklarından haberdar olan Bakan Yardımcısı Alparslan, kitabın tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti belirtti ve yayın kurulu incelemesinin ardından ivedilikle basılması yönünde talimatlarını ilgili birim yetkililerine iletti. Aynı zamanda Hamza Üstünkaya’nın binlerce tasarımından oluşan desen arşivinin tek bir kitapla sınırlı kalmaması, ikinci, üçüncü ve devamı olacak diğer kitapların da bir an evvel hazırlıklarının başlaması gerektiği yönünde görüşlerini ifade etti.

Bakan Yardımcısı Alparslan, "Hamza Üstünkaya Tasarımlarıyla Kütahya Desenleri" kitabının bu alanda ve bu kapsamda hazırlanan ilk kitap olduğunu, devamı niteliğinde hazırlanacak diğer kitapların yanı sıra, geriye dönük olarak eski ustalar tarafından üretilen tasarımların ve çinilerin de mümkün olduğu ölçüde arşivlenerek envanter yayın haline dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 04 Şubat 2019, Pazartesi / 2611 defa okundu.

Etiketler : dpü, dpü arama ve kurtarma topluluğu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler