DPÜ’de Gülten Dayıoğlu Coşkusu

Çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı Gülten Dayıoğlu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin konuğu oldu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, çocuk ve gençlik edebiyatının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden yazar Gülten Dayıoğlu'nu ağırladı.

Fen Edebiyat Fakültemizin Germiyanoğlu Yakup Bey Salonunda düzenlenen ve üniversitemizin Şairler ve Yazarlar Topluluğunun düzenlediği etkinliğe çok büyük ilgi gösteren öğrencilerimiz için Şeyhi Sinan Salonunda da canlı yayın yapıldı. Söyleşiden önce Şeyhi Sinan Salonuna gelen Gülten Dayıoğlu, söyleşiye ilgi gösteren öğrencilerimize teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili İhsan Tunçoğlu ve Gülten Dayıoğlu'nun eşi Cevdet Dayıoğlu'nun da katıldığı söyleşi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl İça'nın selamlama konuşması ile başladı. Yazarın özgeçmişimin sunumunun ardından Gülten Dayıoğlu alkışlarla kürsüye geldi ve tüm öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşekkür etti.

"ESERLERİM SİZE EMANET"

Gittiği her yerde sözüne "Ben Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdum" diyerek başladığını söyleyen Gülten Dayıoğlu, bugün itibariyle yazdığı kitap sayısının 90, başka dillere çevrilen kitaplarının sayısının 14'e ulaştığını söyledi.

Hayatı boyunca 114 ülke gezdiğini ve bu gezilerde edindiği tüm deneyimlerin bir sanal müzede toplanacağının haberini veren Dayıoğlu, hayatını kaybettikten sonra tüm bu eserlerin öğrencilerimize emanet olacağını ifade etti.

Gülten Dayıoğlu, küçük bir çocukken okuma isteğini yoğun olarak hissettiğini ve öğrenim hayatı boyunca öğretmenlerinin kendisini kitap okumaya yönlendirmesiyle de bu isteğinin desteklediğini söyledi ve kendisini okumaya yönlendiren ve o dönemde Milli Eğitim Bakanlığında müfettiş olan Reşat Nuri Güntekin'le olan anısını anlattı.

"HİÇBİR ZAMAN 'BEN OLDUM' DEMEYİN"

Dayıoğlu, öğrencilerimize hiçbir zaman kendilerine "Ben oldum" dememeleri ve her kazanımla kendilerini daha çok geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Ülkemizdeki okuma düzeyinin gelişmiş ülkelerin çok arkasında olduğu için üzüldüğünü söyleyen ünlü yazar, bir toplumun en önemli değeri olarak tanımladığı dil konusunda da gençlerden Türkçe'nin doğru kullanımına önem vermelerini tavsiye etti.

"BEN DAHİL KİMSEYİ TAKLİT ETMEYİN"

Öğrencilerimizden gelen sorulara da yanıt veren Dayıoğlu, kendi hayatından yola çıkarak yazdığı Fadiş'in tüm eserleri arasında ayrı bir yerinin olduğunu söyledi. Yazarlık yapmayı isteyen gençlere de önerilerde bulunan Dayıoğlu, bunun kendisi dahil kimseyi taklit etmeden özgün eserler üretmeye çabalamaktan geçtiğini söyledi.

Söyleşinin ardından Gülten Dayıoğlu'na Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören iki ciltlik Ahmet Yakupoğlu kitabını, Fen Edebiyat Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Anıl İça üniversitemizin altın anahtarını, etkinliği düzenleyen DPÜ Şairler ve Yazarlar Topluluğu'nun danışmanı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Edebiyatı Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Şenyüz de çiçek sundu. Dayıoğlu da hayat öyküsünü anlattığı "Bir Yaşamış Bir Yazmış" ile eserlerini yazarken hissettiklerini anlattığı "Yaşadıklarım ve Düşlediklerim" adlı kitabını hediye etti.

Ayrıca Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili İhsan Tunçoğlu, uzun yıllardır tanıdığı Gülten Dayıoğlu'na Kütahya çini motifleriyle süslenmiş bir fincan takımı armağan etti.

Etkinliğin son bölümünde Gülten Dayıoğlu öğrencilerimizin kitaplarını imzaladı.

GÜLTEN DAYIOĞLU KİMDİR?

Gülten Dayıoğlu, 1935 yılında Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. Öğreniminin bir bölümünü Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı.

İlkokul Üçüncü sınıfta, öğretmeninin yazarlık yeteneğini saptamasıyla, yazma bilinci edinmeye başladı. On beş yaşındayken, bir öyküsü, Afyon'da yerel bir gazetede (1950) yayınlandı. İlk kitabın basımı, 1963 yılında gerçekleşti. Bahçıvanın Oğlu adıyla okuyucuya sunulan bu kitap, çocuklar için hazırlanmıştı. O zamandan bu yana (1963-2007) kesintisiz olarak, yeni baskılarla kuşaktan kuşağa hizmet veren seksenbeş kitap yazdı. Bu eserler, 7-18 yaş arası, çocuk ve gençlik düzeyine göre hazırlanmış, öykü ve romanlarla gezi kitaplarından oluşmaktadır. Ayrıca yayınlanmış ve yayına hazır, yirmiyi aşkın radyo ve televizyon oyunun vardır.

İstanbul’da Atatürk Kız Lisesini bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Dışardan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977 yılında istifa ederek öğretmenlikten ayrıldı.

Dayıoğlu, yazma eylemi paralelinde, Türkiye'nin dört bir yanında okullar, sivil toplum örgütleri, çeşitli kültür kuruluşları, belediyeler vb. tarafından düzenlenen söyleşi ve imza günlerine katılarak, okuyucularıyla buluşuyor. Ülke çapında, Eğitim Fakültelerinde eserleri yüksek lisans ve doktora tezlerine konu olmakta.

Yazarın roman, öykü, radyo, televizyon oyunları yanında, yurt dışındaki işçi çocuklarının eğitim ve öğretim sorunları ile ülkemizdeki ilköğretim düzenini irdeleyen araştırmaları vardır. 1965’ten beri zaman zaman bu konuları Cumhuriyet (1965-67) ve Milliyet (1967-87) gazetelerinde yazdı. Dayıoğlu'nun hâlâ çeşitli dergilerde söyleşileri yayınlanmaktadır.

Bunun yanında Gülten Dayıoğlu, yurtiçi ve yurt dışında katıldığı çeşitli oturumlarda, eğitim öğretim sorunları ve çocuk ve gençlik edebiyatı ile ilgili olarak, elliyi aşkın bildiri sundu.

Eserlerinin bir bölümü, çeşitli kurumlarca ödüllendirilmiştir. Bir bölümü de yabancı dillere çevrilmiştir.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 24 Ekim 2018, Çarşamba / 3463 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler