Ramil Guliyev: Kırılamayacak Rekor Yoktur

Berlin’de düzenlenecek Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 200 metrede piste çıkacak olan BESYO öğrencimiz, milli atlet Ramil Guliyev, rekortmen atlet Usain Bolt’a ait rekorları kırabileceğine inandığını söyledi.

Dünya 200 metre şampiyonu ve Avrupa'da 100 metrenin altındaki en iyi dereceye sahip ikinci beyaz atlet olan Üniversitemiz BESYO öğrencisi milli sporcu Ramil Guliyev 6-12 Ağustos tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenecek Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda altın madalyayı hedeflediğini söyledi.

Sabah gazetesinin sorularını yanıtlayan Ramil Guliyev, Avrupa Atletizim Şampiyonası’ndan eğitim hayatına kadar pek çok soruya yanıt verdi.

Berlin'de hedefin nedir?

Bu yıl hep bunun için çalıştık, inşallah iki altın alırım, bayrak yarışında da takım olarak altın kazanmayı istiyoruz. Kendi mesafemde ilk sırada gidiyorum, çok takım ve iyi isimler var. 9.90'ları gören çok isim var. Ancak geçen hafta ki yarışlara bakıldığında 10.06 ile yarış kazanan vardı. Çünkü final başka bir yarış, psikolojik olarak çok baskı oluyor. Finale katılmak ise başka...

Çalışmalar nasıl gidiyor?

Günde 6 saat çalışıyorum. Yarış öncesi biraz daha az oluyor bu süre çünkü yarışa yenilenmiş gelmemiz gerekiyor. Daha çok teknik çalışmalar yapıyoruz...

100 ve 200 metrede Bolt'un rekorları geliştirilir mi?

Ben şuna inanıyorum: İnsanın sınırı yok, yapılabilir. Çünkü geçmişi değerlendirdikçe hep başka dereceler vardı, rekorları hep birileri geliştirdi. Her yıl bazı rekorlar yenileniyor, özellikle sprintte. Avrupa'da 100 metre altında koşan ikinci beyaz atletim.

Bolt sence kariyerini neden bu kadar erken noktaladı? Atletizmi bırakması yeni bir Bolt arayışı oluşturuyor mu?

Mutlaka Bolt gibi bir sporcu istiyor herkes. Çünkü Bolt yarışırken onun için stadyumlar tamamen doluyordu. Erken bırakmasının sebebi kazanabileceği her şeyi kazandı ve kazanacağı bir şey kalmadı... Atletizmde rekorlar, madalyalar her şeyin en üstünü gördü. Belki birisi rekorunu yenilerse, bu durum onu motive eder ve bence öyle bir durumda geri döner. Belki de rekorunu ben kırarım kim bilir? Şu an hedef olarak Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa rekorunu yenilemek istiyorum.

Türkiye'nin spordaki gelişimini nasıl görüyorsun?

2011 yılında geldim Türkiye'ye. O günden bugüne yatırımlar daha da arttı. Ne kadar yatırım olursa spora o kadar büyük sporcular gelir. Esas olan doğru yatırım yapma. Çocuk yaşta eğitime başlama çünkü yetenek çocukluktan gelir. O zaman çok daha başarılı oluruz, ben de destek olmak istiyorum. İnşallah sporu bırakınca buradan oraya geçeceğiz.

2011-2014 arasında ülke değiştirdiğin için büyük yarışlardan uzak kalmak zorundaydın, üstüne ameliyat oldun. Sen o 3 yılı yaşamasaydın bugün nasıl bir yerde olurdun?

Ben zor bir hayat yaşadım, ülke değiştirmek, sakatlık yaşamak... ABD'de doğup, Michael Johnson gibi bir hocam olsaydı daha mı iyi olurdu bilemeyiz. Bugün burada olmam için o yolu geçmem lazımdı. Çünkü başka yolu geçseydim başka yolda olurdum. Eskiden bilgisayar işi yapıyordum belki onu yapardım ancak şu an buradayız.

Kariyerini sonlandırdıktan sonra ne gibi planların var?

Olimpiyat Lisesi gibi bir projem var. Tabi ki devletimizin desteğiyle çünkü özel bir okul olmamasını istiyorum. Ben de böyle okudum ve Azerbaycan'da sporcuların yüzde 85'i bu liselerden çıkıyor. Birçok ülkede de var bu. Bizde de bir merkezi olması lazım. Böylece sporcuların gelişimine büyük katkı sağlanır.

Akademik kariyerin nasıl gidiyor?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde okuyorum. Eğitim hayatım iyi gidiyor ancak okula çok gidemiyorum sporla uğraştığımız için... Benim için yurtdışına gidip madalya kazanmak daha önemli.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Ağustos 2018, Pazartesi / 2917 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler