Ege Das Bölge Toplantısı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon (DAS) Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Ege DAS Bölge Toplantısı 14 Nisan’da Tıp Fakültemiz Konferans Salonunda gerçekleşmiştir. World Federation for Hospital Sterilization Sciences tarafından Dünya Sterilizasyon Bilimleri Günü olarak ilan edilen 10 Nisan etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen bu etkinliğe Eskişehir, Aydın, Balıkesir, Denizli, İzmir, İstanbul, Bursa, Sakarya gibi çevre illerden ve Kütahya’dan 200’e yakın katılımcı iştirak etmiştir.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben DAS Derneği Başkanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr: İsmail Zehir ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural’ın açılış konuşmalarıyla toplantı başlamıştır. Gün boyunca toplam 12 Bilim insanı ve uzman tarafından, Merkezi Sterilizasyon Üniteleri, hasta güvenliği, dezenfeksiyon ve antiseptikler başta olmak üzere çok sayıda önemli konu tartışılmıştır. Bu oturumlar sonunda ülkemizde bu alanlarda üzerinde durulması gereken sorunlar ortaya konmuştur.

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları ile ilişkili hastane enfeksiyonları

DAS Derneği Başkanı ve Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, Türkiye’den ve dünyadan örneklerle hastane enfeksiyonlarına yola açan ve hasta güvenliğini tehdit eden uygulama hatalarına dikkat çekmiş, özellikle de tek kullanımlık kritik malzemelerin tekrar kullanımı, laparoskop, artroskop gibi kritik aletlerde sterilizasyon yerine yüksek düzey dezenfeksiyon kullanımındaki tehlikelere vurgu yapmıştır. Tartışma sırasında hastanelerin satın alımlarda tekrar kullanılabilen laparoskopik malzemeleri tercih etmesinin hem ülke ekonomisi hem de hasta güvenliği açısından yararı gündeme gelmiştir.

Antiseptiklerin seçimi ve kullanımı

Sakarya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, antiseptiklerin seçimi ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konuları anlattığı konuşmasında özellikle cerrahi el antisepsisinde alkollü antiseptiklerle usulüne uygun şeklide susuz ovma işleminin, su ve antiseptikli ürünlerle yıkama ve fırçalama yerine kullanılabileceğine dikkat çekmiş, bu konuda yapılan önemli bilimsel çalışmaları paylaşmıştır.

 

Ameliyat örtüsü, cerrah önlüğü ve paketleme malzemeleri ile ilgili gereklilikler

Doç. Dr. Türkan Özbayır konuşmasında, pamuklu tekstilin, EN 13795’e göre yeterli mikrobiyal bariyer özelliği taşımadığından ameliyat örtüsü, ameliyat önlüğü ya da steril malzeme paketleme amacıyla kullanılmaması gerektiğine vurgu yapmıştır.

Endoskopların dekontaminasyonu

Canan Karadeniz, endoskopi ünitelerinde DAS uygulamalarını özetlediği konuşmasında, endoskop sayılarındaki yetersizlik ve hasta yoğunluğu nedeniyle dekontaminasyonda bazı basamakların atlanması nedeniyle hasta güvenliğinin tehlikeye atılabildiğini belirtmiş; endoskop dekontaminasyonunun standart uygulamaları ödün vermeksizin yapabilecek merkezi endoskop dekontaminasyon ünitelerinde yapılmasının hasta güvenliği ve enfeksiyonlardan korunma açısından yararına dikkat çekmiştir.

Kritik alanlarda çevre kontrolleri, temizlik ve dezenfeksiyon

Günün son oturumunda Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Gör. Duru Mıstanoğlu Özatağ hastanelerde yoğun bakım üniteleri ve ameliyathaneler gibi kritik alanlarda temizlik dezenfeksiyon uygulamalarını anlatırken, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Aynur Gülcan ise termal tedavi merkezlerinde hijyen konusunda bilgiler vermiştir.

Çini sanatçısı Nur Avlupınar “İmgeden simgeye: Çini” konulu konuşması ile toplantıya renk katarken, toplantı sonrası tüm konuşmacılara ve oturum başkanlarına DAS Derneği Başkanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders tarafından Nur Avlupınar’ın eserlerinden örnekler hediye edilmiştir. Kapanış konuşmalarının ardından tüm katılımcıların olumlu geri bildirimleri ile toplantı sona ermiştir.



 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 16 Nisan 2018, Pazartesi / 3212 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler