Hiza Projesi Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda Kabul Edilmeye Layık Görüldü

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 26 Ocak 2018 tarihinde, Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir‘in katılımı ile Ar-Ge Projeleri Sözleşme İmza Töreni gerçekleştirildi. Bu törende SSM tarafından desteklenen 14 projeden biri olan, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerimizden; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Namdar, Arş. Grv. Dr. Arif Başgümüş ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Eylem Erdoğan’ın Araştırmacı olduğu, Yürütücülüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata’nın yaptığı Bilişsel Radyo Ağlarında Girişim Yönetimi (HİZA) Projesi kabul edilmeye layık görüldü.

Türkiye'deki birçok üniversite tarafından yapılan başvurularla alınan proje önerilerinin değerlendirilmesi, geçtiğimiz Aralık ayı içinde sonuçlanmış, HİZA projesi, aynı alandaki yaklaşık 80 proje önerisi arasından, kabul edilmeye layık görülmüştür.

HİZA projesi ile ülkemizin 2023 hedeflerine hizmet etmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sahip olduğu askeri platformların modernizasyonu ve yeni nesil/teknolojik askeri haberleşme sistemlerinin yerli ve milli olarak tasarlanmasına katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Askeri haberleşme ağlarında bilişsel radyo haberleşmesi kullanan HİZA projesi sayesinde;

• Dağıtık askeri ağlarda girişimi en aza indiren radyo haberleşmesi,
  • Tüm terminaller için frekans spektrumunun etkin ve verimli kullanımı,
  • Lokasyon ve ağ topolojisi değişimine rağmen, askeri operasyonların iletişim desteğinin kesintisiz devam etmesi,
  • Kapsamlı spektrum planlamasına ihtiyaç duymadan, haberleşme cihazlarının müttefiki olduğumuz ülkelerin sınırlarında veya çatışma bölgelerinde kullanabilme esnekliği

elde edilerek, dinamik olarak yapılandırılabilen yeni nesil haberleşme sistemleri tasarlanmasına destek sağlanacaktır.

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 08 Şubat 2018, Perşembe / 6248 defa okundu.