Ahşap Modifikasyonunda Yeni Yöntem ve Malzeme Geliştirdiler

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçı ve Kompozit Malzeme Teknolojileri Ana Bilim Dalı Doktora öğrencisi ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar MYO Öğr. Gör. Süleyman Şenol, ahşap modifikasyonunda henüz çok yeni ve çevreci bir yöntem olan Termo-Vibro-Mekanik (TVM) yoğunlaştırma yöntemini geliştirdiler.

TÜBİTAK tarafından 115O138 numaralı proje ile desteklenen çalışma kapsamında; diğer yoğunlaştırma yöntemlerden farklı olarak “sıcaklık, vibrasyon ve basınç” kombinasyonu kullanılmış, özellikle düşük dirençli ağaç malzemelerin özelliklerinin iyileştirerek ekonomik değerlerini yükseltmek ve kullanım alanlarını genişletmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Prof. Dr. Mehmet Budakçı ve Öğr. Gör. Süleyman  Şenol, yaklaşık 3 yıllık bir AR-GE sonrası kendi tasarımları olan “TVM yoğunlaştırma presi” isminde bir makine üretmişlerdir. TÜRKAK’tan “Kalibrasyon Sertifkası” da alan alan araştırmacılar, bu makine ile yaptıkları bir dizi deneme sonrası ahşap malzemelerin renk, parlaklık, sertlik, yüzey düzgünlüğü ile mekanik özelliklerinde %15 ile % 1400 oranında iyileşme sağlandığını tespit etmişlerdir.

Prof. Dr. Mehmet Budakçı, geliştirdikleri Termo-Vibro-Mekanik (TVM) yoğunlaştırma yönteminin hem sektörel anlamda hem de tüketici için tamamen çevreci, ekonomik ve sağlığı tehdit edecek hiçbir kimyasal barındırmadığını ifade etmiş, bu yöntemle elde ettikleri “TVM ağaç malzeme”nin ise doğal, yüksek performanslı ve ekonomik değeri yüksek olanlara eş değer özelliklere sahip olduğunu vurgulamıştır. Özellikle lamine parke, lambiri ve mekanik etkilere maruz kalabileceği düşünülen mobilya yüzeylerinde kullanım alanı bulacağını ifade eden Öğr. Gör. Süleyman Şenol, bu yöntem ve malzemenin mevcut kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasına dolayısı ile ülke ekonomisine, konu ile ilgili bilim camiasına önemli katkılar sağlayacağını söylemiştir.

Katıldıkları ulusal ve uluslararası konferans, sempozyumlarda sektör çalışanları ve bilim insanları tarafından kendilerine olumlu dönütlerin olduğunu belirten akademisyenler, halen çalışmalarını sürdürdüklerini, “TVM yoğunlaştırma presi” ve “TVM ağaç malzeme ” için patent başvuru hazırlıklarının devam ettiğini ifade etmişlerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Aralık 2017, Salı / 2131 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler